DESPRE MODIFICAREA LEGII ENERGIEI Chiriţoiu: "Cred că trebuie să rămânem mai restrictivi cu producătorii de electricitate"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iulie 2016

Modificările aduse Legii energiei, potrivit cărora producătorii de electricitate ar putea încheia contracte între ei, este posibil să genereze din nou abuzuri, în contexul în care istoria ne-a arătat că nu putem avea încredere în comportamentul lor, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a amintit că este vorba despre un proiect de lege aprobat de Parlament şi trimis spre promulgare Administraţiei Prezidenţiale. "Îl analizăm şi noi, la solicitarea Administraţiei Prezidenţiale, şi o să le transmitem în scurt timp opinia noastră", a spus Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, istoria a arătat faptul că producătorii de energie nu s-au comportat responsabil în raport cu interesul cetăţenilor, astfel că în activitatea lor trebuie să continue să existe anumite restricţii, cel puţin pentru o perioadă de timp.

"Într-o lume normală în care ai producători privaţi, bine conduşi, care îşi văd de treaba lor şi încearcă să-şi maximizeze profitul, i-ai lăsa să facă aproape orice. De ce suntem foarte intervenţionişti în România? Pentru că producătorii de electricitate sunt majoritari de stat şi istoria ne-a dovedit că nu sunt foarte grijulii cu banii statului. Din acest motiv nu îi lăsăm să facă o serie de lucruri, să vândă direct, ci îi obligăm să vândă pe bursă, pentru că nu avem încredere în ei. Istoria ne-a arătat că nu putem să avem încredere că se comportă responsabil, corect şi cu grijă pentru banul statului şi interesul cetăţenilor. Şi atunci, pentru o perioadă cel puţin, cred că trebuie să rămânem mai restrictivi, mai intervenţionişti în acest domeniu, să nu permitem lucruri care ar putea duce la abuzuri, aşa cum s-a întâmplat în trecut", a subliniat Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă această lege, în forma actuală, ar permite abuzuri, el a răspuns: "Analizăm, e posibil, o să scriem Preşedinţiei şi o să vedem ce decide preşedintele".

Una dintre modificările aduse Legii nr. 123/2012 (legea-cadru a energiei electrice şi gazelor naturale) conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piaţa internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, "producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piaţă internă sau la export energia electrică".

Reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) au precizat, într-un comunicat de presă remis săptămâna trecută, că modificările aduse legii au ţinut cont de cerinţele unei singure companii. Din informaţiile agenţiei de presă, ar fi vorba vorba despre Complexul Energetic Oltenia.

AFEER precizează că aplicarea acestui act normativ poate aduce grave prejudicii participanţilor la piaţă, prin crearea premiselor unor interpretări şi aplicări abuzive ori eronate. Astfel, AFEER propune ca Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 123/2012 să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanţii la piaţă la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege.

În replică, deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a precizat că noua lege nu conferă un avantaj producătorilor pe bază de cărbune, ci corectează tratamentul discriminatoriu la care erau supuşi aceştia până acum.

"În mixtul energetic al României, producătorii care au cel mai mare cost pentru producţia de energie, adică cei care folosesc cărbunele - obligaţi fiind să funcţioneze în condiţii exclusiv de piaţă, condiţii care au fost stabilite în anul 2000, în mod eronat în opinia mea, pentru că niciodată cărbunele nu va putea concura cu hidroenergia, cu gazele naturale sau cu nuclearul - au fost dezavantajaţi din start, împărţind capacităţile de producţie pe tipuri de combustibil. Li se oferă o şansă, care nu este un avantaj extraordinar sau uriaş, aceea de a putea să-şi construiască propriul mixt de producţie de energie, astfel încât el să facă faţă unui preţ concurenţial, adică să-şi menţină statutul de participare pe platforma concurenţială. Producătorul este în continuare obligat ca întreaga energie, indiferent de cum o aranjează şi cum o mixează, să o pună pe platforma concurenţială, pe OPCOM, şi această cantitate să fie văzută de absolut toată lumea", a spus Iancu, săptămâna trecută.

Totodată, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a arătat că modificările adoptate în Parlament la Legea 123/2012 vor fi foarte greu de pus în practică, întrucât nu este prevăzută elaborarea unor reglementări secundare privind aplicarea lor.

"Consider că va fi o activitate foarte greu de îndeplinit. Legea, aşa cum a ieşit, nu a solicitat reglementări secundare în sarcina ANRE, tocmai de aceea credem că va fi foarte greu să se aplice aceste elemente din noua formă a legii. Cred că ar fi foarte interesantă reacţia bursei OPCOM, pentru a clarifica cum s-ar putea aplica prevederile legii, în special în zona de încheiere a contractelor", a spus Havrileţ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb