Destinaţia Marte: Sonda arabă ''Al-Amal'' ("Speranţă"), pregătită de lansare

A.B
Internaţional / 10 iulie 2020

Destinaţia Marte: Sonda arabă ''Al-Amal'' ("Speranţă"), pregătită de lansare

După ce au trimis primul astronaut arab în spaţiu, Emiratele Arabe Unite (EAU) se pregătesc să lanseze, miercuri, sonda "Al-Amal" ("Speranţă") spre planeta Marte, misiune ce devine un simbol al ambiţiilor spaţiale ale acestei ţări cu o influenţă din ce în ce mai mare în regiune, transmite AFP şi Agerpres.

Bogatele Emirate Arabe Unite îşi doresc să pătrundă în clubul select al puterilor spaţiale. Până în prezent doar SUA, Rusia, India şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au plasat cu succes sonde pe orbita Planetei Roşii, în timp ce China se pregăteşte să trimită o astfel de sondă la rândul ei, precum şi un robot autonom la suprafaţa lui Marte.

Această entitate statală, compusă din 7 emirate şi unificată în 1971, celebră pentru zgârie-norii săi interminabili sau pentru insulele sale artificiale în formă de palmieri, doreşte să realizeze încă o premieră arabă.

Mizând din ce în ce mai mult pe noile tehnologii, pe fondul prăbuşirii preţului petrolului, emiratele dispun deja de 9 sateliţi pe orbita circumterestră şi urmează să mai lanseze alţi 8 în viitorul apropiat.

Sonda denumită "Speranţă" urmează să fie lansată de la centrul spaţial japonez Tanegashima pe 15 iulie şi va ajunge pe orbita lui Marte în luna februarie. Obiectivul misiunii este de a oferi o imagine completă a dinamicii meteorologice a atmosferei lui Marte şi de a deschide drumul pentru noi descoperiri ştiinţifice.

Misiunea acestei sonde este prezentată şi ca un prim pas pentru un proiect mult mai important - cel al construcţiei unei colonii umane pe Marte în cursul acestui secol.

Cel mai celebru dintre cele 7 emirate arabe, Dubai, a angajat arhitecţi pentru a-şi imagina cum ar putea arăta o astfel de colonie pe Marte şi va construi această colonie mai întâi în deşert, sub numele "Science City" - un proiect cu un cost aproximativ de peste 120 de milioane de euro.

În septembrie 2019, astronautul din EAU Hazza al-Mansouri a devenit primul cetăţean arab care a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei capsule ruse Soyuz.

"Strămoşii noştri se ghidau după stele în timpul marşului lor către glorie. Azi, copiii noştri privesc spre stele pentru a-şi construi viitorul", susţinea marţi, într-un mesaj pe Twitter suveranul din Dubai, şeicul Mohammed ben Rachid Al-Maktoum.

Tânăra naţiune din Golf, a cărei influenţă se întinde din Yemen până în Libia, trecând prin Cornul Africii, doreşte să fie recunoscută ca un actor regional cheie.

Emiratele s-au impus deja ca un centru financiar şi o importantă destinaţie turistică, în pofida unei încetiniri economice înregistrate în ultimii ani. Printre altele, EAU sunt prima ţară arabă care dispune de un program nuclear civil.

Emiratele, în special Dubai, atrag milioane de tineri expaţi licenţiaţi în diferite domenii din întreaga lume, însă în special din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii. În pofida anumitor critici privind intervenţiile sale, în special în Yemen, această federaţie de state doreşte să se impună şi drept un campion al toleranţei în regiune, lucru demonstrat şi prin impactul de imagine al unei prime vizite papale în peninsula arabă.

"Emiratele Arabe Unite au înţeles că spaţiul este foarte important pentru dezvoltarea lor durabilă. Este o punte către viitor", a declarat pentru AFP Mohammed al-Ahbabi, directorul general al Agenţiei spaţiale din EAU.

Sarah al-Amiri, 33 ani, ministru al tehnologiilor avansate în emirate, a declarat că această misiune spre Marte reprezintă "un mesaj de speranţă pentru regiune, un exemplu despre ceea ce este posibil dacă apelăm la talentele tinerilor şi le folosim într-un mod pozitiv".

"Noi investim în domeniul spaţial de mai bine de 15 ani (...) şi dorim să punem talentul nostru în slujba întregii regiuni", a mai subliniat ea pentru AFP de la Tokyo.

În siajul acestei misiuni spre Marte, Emiratele au anunţat că se deschid către tinerii din ţările arabe care doresc să participe la un program spaţial cu o durată de trei ani. "Ei pot veni, pot aduna experienţă şi pot deveni vectorii schimbării pentru întreaga regiune (pentru că) nu putem spune că această regiune este instabilă şi să rămânem pasivi", a adăugat ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb