Programul de sprijin al Uniunii Europene (UE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru Grecia, în valoare de 110 miliarde de euro, vine, probabil, prea târziu, consideră directorul general al "Deutsche Bank" AG, Josef Ackermann, citat de un post de televiziune elveţian.
"În momentul în care piaţa se porneşte împotriva Greciei, este ca un val. Să opreşti un asemenea val este, bineînţeles, foarte greu", a afirmat Ackermann.
Vineri, Parlamentul de la Berlin a aprobat contribuţia de 22,4 miliarde de euro a Germaniei la pachetul de finanţare pregătit de zona euro pentru Grecia. Banca Germană de Dezvoltare va acorda Greciei un credit de 8,4 miliarde de euro în acest an, la care se vor adăuga 14 miliarde de euro în 2011 şi 2012. Creditele vor fi garantate de statul german.
Printre grupurile financiare care se vor implica în ajutarea Greciei se numără "Deutsche Bank" AG, "Commerzbank" AG, "DZ Bank" AG, "HVB Group", "Allianz" SE şi "Munich Re". Băncile şi asiguratorii germani implicaţi în acest sprijin au promis că vor contribui cu 8,1 miliarde de euro.
În plus, companiile financiare germane au promis că vor sprijini planul negociat de FMI şi UE prin cumpărarea de bonduri de la banca publică KfW, care furnizează partea de 22,4 miliarde de euro ce revine Germaniei.
Potrivit autorităţii de reglementare financiară din Germania, BaFin, băncile din ţară au o expunere de 34,4 miliarde de euro pe Grecia, iar asiguratorii - de 9 miliarde de euro. Expunerile sunt sub formă de credite şi bonduri.
Slovenia ar putea vinde obligaţiuni pentru sprijinul Greciei
Slovenia ar putea să vândă obligaţiuni sau să obţină un credit pentru finanţarea părţii sale din pachetul de 110 miliarde de euro stabilit de UE şi FMI pentru Grecia, a anunţat ministrul finanţelor Franc Krizanic. Partea Sloveniei la acest ajutor este de 384 milioane de euro, echivalentul a 3,6% din bugetul ţării pe anul curent.