DEUTSCHE BANK: "Preţurile mărfurilor au înregistrat, în ultimele 21 de luni, cea mai puternică revenire din istoria ciclurilor economice"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 februarie 2022

"Preţurile mărfurilor au înregistrat, în ultimele 21 de luni, cea mai puternică revenire din istoria ciclurilor economice"

Preţurile materiilor prime au înregistrat în ultimele 21 de luni cea mai puternică revenire post-recesiune din istoria ultimelor 20 de cicluri economice din Statele Unite, potrivit analistului-şef al Deutsche Bank Jim Reid. Creşterea preţurilor la mărfuri din a doua jumătate a lui 2020 şi din 2021 eclipsează inclusiv ciclurile din anii 1970, când au existat două şocuri petroliere care au provocat turbulenţe masive în majoritatea economiilor din lume. Amintim că lockdown-ul global din prima jumătate a lui 2020 a însemnat închiderea multor capacităţi de producţie, inclusiv pe zona materiilor prime, iar redeschiderea economică şi trilioanele de dolari pompaţi în economie au impulsionat cererea globală dincolo de capacitatea ofertei.

Analistul Deutsche Bank arată că actualul puseu inflaţionist are influenţe ce trec dincolo de componenta energie. În alte cuvinte, şocul inflaţionist actual pare să fie chiar mai sever decât cele din anii 1970, diferenţa făcând-o politica monetară care a tolerat avansul preţurilor (vezi grafic).

Deşi evoluţia preţurilor la materii prime poate deveni favorabilă pentru dinamica inflaţiei, Jim Reid notează că, având în vedere evoluţia din luna ianuarie, "nu există nicio dovadă că preţurile mărfurilor revin în evoluţia istorică cum au sperat factorii de decizie că se va întâmpla în 2022".

Soluţia rămâne încetinirea vitezei de circulaţie a capitalului şi practic încetinirea pieţelor financiare de către băncile centrale în condiţiile în care "este de aşteptat ca preţurile materiilor prime să continue să înregistreze creşteri puternice în ritm an/an pentru ceva timp chiar şi în contextul în care preţurile se stabilizează la valorile actuale".

Potrivit analistului, la evoluţia preţurilor şi la reducerea investiţiilor în extinderea capacităţilor de producţie de materii prime a contribuit inclusiv aceastră tranziţie către politicile de mediu şi criteriile ESG. "Preţurile materiilor prime vor continua să dea bătăi de cap factorilor de decizie", notează Reid, care adaugă că pericolul este ca păstrarea preţurilor mărfurilor pe un platou va produce creşteri de preţuri de rundă secundă şi majorarea ratelor aşteptate ale inflaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb