"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă germană, plănuieşte să-şi diminueze cheltuielile anuale cu 3,5 miliarde de euro şi să se retragă din o zecime din ţările în care operează în prezent, urmărind astfel să-şi crească profitabilitatea.
De asemenea, în cadrul unui program de restructurare ce se va derula până în 2020, "Deutsche Bank" intenţionează să reducă activele băncii sale de investiţii cu 200 de miliarde de euro şi să închidă 200 din cele aproximativ 730 de sucursale. Măsurile pe care le are în vedere banca va costa instituţia 3,7 miliarde de euro.
"Trebuie să rămânem orientaţi spre clienţi, dar să ne concentrăm mai mult pe relaţiile atractive reciproc cu clienţii, să rămânem o bancă globală, dar mai concentrată geografic, să rămânem o bancă universală, dar să evităm să fim de toate pentru toţi", au declarat codirectorii executivi ai "Deutsche Bank", Juergen Fitschen şi Anshu Jain.
În primul trimestru al acestui an, banca germană a realizat un profit net de 559 milioane de euro, cu 50% mai mic faţă de cel de 1,1 miliarde de euro din perioada similară a anului trecut. În perioada menţionată, veniturile din vânzările băncii au sporit cu 24%, la 10,4 miliarde euro. Analiştii aşteptau un profit net de circa 770 de milioane de euro, la vânzări de 8,9 miliarde euro.
Pe segmentul de investment banking, vânzările băncii au crescut cu 15%, la 4,65 miliarde euro, generând circa 45% din vânzările totale. Divizia de administrare a activelor şi-a majorat vânzările cu 29%, la 1,4 miliarde euro.
Amintim că, săptămâna trecută, autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie au amendat "Deutsche Bank" cu suma record de 2,5 miliarde de dolari, pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor în perioada 2005-2009. Autorităţile de reglementare din SUA au penalizat "Deutsche Bank" cu 2,175 miliarde de dolari, iar cele din Marea Britanie - cu 341 milioane de dolari, pentru că instituţia de credit nu a reuşit să prevină manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.
În operaţiunile ilegale au fost implicaţi cel puţin 29 de angajaţi ai "Deutsche Bank", inclusiv directori şi traderi, majoritatea din Londra, dar şi din Frankfurt, Tokyo şi New York.