Deutsche Börse modifică unii termeni ai ofertei pentru Euronext

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iunie 2006

Aspectele financiare au rămas neschimbate

Deutsche Börse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, a modificat unele detalii structurale ale ofertei sale pentru preluarea pieţei pan-europene Euronext, însă termenii financiari propuşi au rămas neschimbaţi. Oficialii Deutsche Börse au încercat luni întregi să îi convingă pe reprezentanţii Euronext să îşi unească forţele şi să creeze o bursă pan-europeană de proporţii. Amintim că Euronext reuneşte pieţele din Paris, Amsterdam, Bruxelles şi Lisabona. Conducerea Euronext a ales însă să facă echipă cu "NYSE Group" Inc. din SUA, care operează Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE). Tranzacţia dintre cele două entităţi trebuie să mai obţină aprobarea acţionarilor Euronext. În plus, liderii politici ai Europei s-au exprimat în favoarea realizării, de către Euronext, a unei alianţe cu un partener european, chiar cu Deutsche Börse.

"Deutsche Börse nu va renunţa să lupte pentru fuziunea cu Euronext", declară conducerea pieţei din Frankfurt, adăugînd că aspectele financiare ale eventualei tranzacţii rămîn neschimbate.

Oferta Deutsche Börse, făcută publică la data de 23 mai, se ridică la 8,6 miliarde de euro (5,9 miliarde de lire sterline) şi include o componentă în numerar, de 870 milioane de euro. În prima zi a acestei săptămîni, acţiunile Deutsche Börse au încheiat şedinţa de tranzacţionare cu un preţ de 100,92 euro/titlu, faţă de 101,30 euro la data de 22 mai, anterior dezvăluirii ofertei. Acţiunile Euronext au închis şedinţa bursieră de luni cu 69 de euro/titlu, comparativ cu 67,55 euro/titlu în 22 mai.

Analiştii germani au aşteptat ca Deutsche Börse să-şi revizuiască termenii financiari ai ofertei, spre exemplu să-şi majoreze componenta în numerar. Acest lucru nu s-a întîmplat însă. Unii specialişti se gîn-deau chiar la o majorare de 50% a propunerii financiare, astfel încît aceasta să fie acceptată de acţionarii Euronext.

Oficialii Deutsche Börse au modifcat alţi termeni, de fapt au făcut anumite concesii. Aşadar, Deutsche Börse nu mai insistă ca sediul principal al noii entităţi ce ar lua naştere în urma fuziunii să fie în Frankfurt. Piaţa germană propune ca atribuţiile de conducere să fie împărţite între Amsterdam, Frankfurt şi Paris. Totuşi, cei de la Deutsche Börse spun că directorul executiv şi cel financiar ar trebui să lucreze în Frankfurt.

Deutsche Börse mai propune ca un reprezentant al Euronext să ocupe poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al noii entităţi, iar Deutsche Börse să numeas-că directorul executiv. Potrivit propunerii anterioare, cele două funcţii erau împărţite invers - preşedinte de la Deutsche Börse, iar director de la Euronext.

Pe de altă parte, dacă cele două pieţe îşi vor uni activităţile, noul grup va avea ca infrastructură de tranzacţionare sis-temul NSC al Euronext, pentru acţiuni, respectiv sistemul Eurex al Deutsche Börse pentru produse derivate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb