"Deutsche Telekom" cumpără 20% din OTE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2008

"Deutsche Telekom" AG, cea mai mare companie de telefonie din Europa, cumpără 20% din "Hellenic Telecommunications Organization" SA (OTE) pentru 2,5 miliarde de euro (4 miliarde de dolari). Compania germană intenţionează să-şi majoreze pe viitor deţinerea la societatea elenă, cea mai mare din Grecia în sectorul telefoniei.

"Deutsche Telekom" va plăti 26 de euro pentru fiecare acţiune OTE, cu 36% peste preţul de închidere înregistrat de titlurile companiei elene la data de 14 martie (19,14 euro). Cota este preluată de "Deutsche Telekom" de la "Marfin Investment Group" SA, iar majorarea viitoare a deţinerii trebuie să primească aprobarea guvernului de la Atena. Achiziţia cotei de 20% de la "Marfin Investment" se va finaliza până cel târziu la data de 7 mai.

" aşteaptă să iniţieze discuţii cu guvernul grec în vederea încheierii unui acord privind viitorul foarte apropiat", declară oficialii companiei germane de telefonie. Potrivit acestora, negocierile ar putea duce la consolidarea deplină a "Hellenic Telecommunications".Prin preluarea a 20% din OTE, "Deutsche Telekom" devine al doilea acţionar al companiei elene, după statul grec, care controlează 28%. Afacerea cu "Deutsche Telekom" dă "Hellenic Telecommunications" o valoare de 12,7 miliarde de euro. "Nu intenţionăm să cumpărăm 100% din OTE sau să înaintăm o propunere tuturor acţionarilor", a declarat René Obermann, director executiv al "Deutsche Telekom", adăugând: "Putem controla OTE chiar printr-o deţinere minoritară şi vom discuta cu guvernul grec în vederea încheierii unui asemenea acord"."Deutsche Telekom", care a raportat, în mod surprinzător, pierderi pentru ultimul trimestru din 2007, caută oportunităţi de majorare a profiturilor, în condiţiile în care clienţii din Germania îşi anulează liniile fixe de telefonie. "Deutsche Telekom" a avut pierderi de 757 milioane de euro în intervalul mai sus menţionat, din cauza costurilor aferente disponibilizărilor. Vânzările companiei au scăzut cu 0,6% în aceeaşi perioadă, la 15,8 miliarde de euro. OTE deţine participaţii la fostele monopoluri ale telefoniei din Serbia şi România ("Romtelecom"). Compania are peste 15 milioane de clienţi pe segmentul telefoniei mobile în Grecia, România ("Cosmote"), Albania, Macedonia şi Bulgaria. Analiştii salută achiziţia a 20% din OTE, întrucât aceasta îi permite companiei "Deutsche Telekom" să se extindă pe pieţele emergente.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb