Devenirea întru iliberalism

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 28 august 2017

 CRISTIAN PÎRVULESCU

Încet, dar sigur, iliberalismul se instalează şi în România. Urmând cu fidelitate modelul maghiar, atât în ce priveşte diminuarea statului de drept şi ofensiva împotriva drepturilor omului, cât şi în privinţa intenţiei de a naţionaliza Pilonul al II-lea al sistemului de pensii - cel administrat privat - guvernul se afundă într-o retorică iliberală care pregăteşte terenul pentru contra-reforma de toamnă. Logica contra-reformistă a intrat într-o nouă etapă odată ce impactul manifestaţiilor din februarie 2017 s-a estompat. Recuperarea timpului pierdut din cauza protestelor pare să fi devenit o prioritate absolută a guvernării, cu atât mai mult cu cât riscul unui derapaj bugetar ar putea complica lucrurile.

În acest context, ministrul de justiţie, Tudorel Toader, prin propunerile sale privind "reforma" legilor justiţiei a "dezvăluit" nu doar intenţia guvernării de a elimina justiţia dintre puterile din stat, ci şi încercarea de a limita independenţa acesteia. Mai multe dintre propunerile făcute, precum trecerea Inspecţiei judiciare de la CSM la Ministerul Public, deci sub control politic, crearea unei direcţii în cadrul aceluiaşi minister care să urmărească penal pentru faptele săvârşite judecători şi procurori, ideea de a crea cadrul juridic pentru a deschide acţiuni împotriva judecătorilor şi procurilor care ar fi săvârşit erori cauzatoare de prejudicii imputate statului fac parte dintr-o strategie menită să tempereze zelul luptei anticorupţie nu prin modificarea legilor care privesc DNA sau a Codului penal, ci prin timorarea magistraţilor.

În acelaşi timp scoaterea preşedintelui din procesul de numire a procurorilor şefi se înscrie în încercarea, sprijinită de Curtea Constituţională, de transformare a regimului politic dintr-unul semi-prezidenţial într-unul parlamentar excesiv. Diminuarea continuă a puterilor şefului statului urmăreşte să reducă semnificaţia politică a votului direct prin care este ales preşedintele României. În conflictul de legitimitate dintre alegerea directă a preşedintelui şi a parlamentului, noua majoritate parlamentară, în colaboratoare cu cea de la Curtea Constituţională, încearcă să reducă rolul politic al preşedintelui evacuându-l din justiţie. Ori, justiţia este unul din domeniile rezervate conform articolului 87 care stabileşte că "politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice" sunt probleme în raport cu care preşedintele poate participa, fără invitaţie, la şedinţa de guvern.

Pe de altă parte, în logica coabitării, care este intrinsecă unui regim semi-prezidenţial, şi pe care România a experimentat-o în mai multe rânduri după 1996, preşedintele asigură echilibrarea raporturilor de putere. Ori, excluderea preşedintelui din procesul de numire a directorului DGPI sau din cel de numire a procurorilor şefi diminuează puterile preşedintelui. Prin conlucrarea dintre preşedinte şi guvern, prin ministrul justiţiei, se realizează o echilibrare a raporturilor de forţă dintre cele două laturi ale executivului care favorizează independenţa justiţiei. Chiar argumentul unui fost preşedinte al României care regreta public numirea procurorului şef de la DNA certifică, de fapt, consolidarea justiţiei ca putere în stat.

Deriva iliberală a guvernării actuale riscă să afecteze interesele României pe termen mediu şi lung. Dacă ambasadele străine nu au mai reacţionat ca altă dată - să fie oare perioada de vacanţă explicaţie ? - în schimb Emmanuel Macron în discursul său ţinut la Ambasada Franţei de la Bucureşti în faţa compatrioţilor săi exprima îngrijorarea privind "reformele" justiţiei "Am vorbit cu preşedintele şi cu premierul despre proiectul privind reforma Justiţiei, care nu este compatibil cu voinţa noastră de a lupta contra corupţiei". Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de Comisia europeană, iar în acest context, menţinerea mecanismului de verificare şi control ar putea reprezenta o protecţie în faţa tendinţelor iliberale din ce în ce mai manifeste.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ai o totală lipsă de caracter să vorbești despre naționalizarea Pilonului II.

    Dar e un pic mai mult să vorbești despre ofensiva împotriva drepturilor omului după ce Securitatea ne-a adus pe primul loc în UE în privința condamnărilor CEDO. :) 

    Pârvulescu, nu suntem pe locul 2, ci primii din UE la abuzuri securiste.

    Propaganda asta de trei lei te ține la Ștefan Gheorghiu? 

    1. De ce inseamna lipsa de caracter sa se vorbeasca despre nationalizarea fie ea si partiala a pilonului 2?

      Si le cam incurcati. O parte din condamnarile primite la CEDO se datoreaza conditiilor din inchisori, iar pentru acele conditii nu este de vina securitatea, ci fix politicienii din toate partidele, care au cheltuit banii pe pomeni electorale, nu sa imbunatateasca si conditiile din penitenciare. 

      O alta parte a condamnarilor de la CEDO se datoreaza deciziilor tribunalelor din Romania, decizii care au fost luate uneori in mod incorect de catre judecatori, nu de catre SRI sau de catre procurori. 

      Asa ca Romania are nevoie de o justitie mai corecta in care toti sa fie egali, nu politicienii sa aiba un statut special, cum se intampla in prezent.

      mai securistule,tu vb de tupeu,hot ce esti!

      Justiția se află sub controlul SRI.

      Condamnările CEDO și abuzurile sunt opera Securității. Până și la CEDO și-au infiltrat securiști pentru a limita proporțiile dezastrului. 

      Statistica reală ne plasează pe primul loc în UE la condamnări CEDO.

      Diminuarea cotei virate către pilonul II nu înseamnă naționalizare. Pensia are la bază principiul solidarității între generații. Schimbarea administrării pseudo-private cu una de stat nu reprezintă naționalizare. Învățați limba română și abordați subiectul abia după ce aveți cunoștințe minim în domeniile juridic și economic.

      Postac securist și hoț e oricare propagandist care susține minciunile autorului articolului. 

      nu support nesimtitii! mi ales cand manipuleaza! cum e neica cu art. 87 - "Participarea la sedintele guvernului" (paragraful 2, n.a.) din constitutie?? ce legatura are cu numirea unor persoane publice de catre cel in subordinea caruia isi desfasoara activitatea, sau ai o alta Constitutie??

    Toti lupta sa controleze cetatenii si justitia. Nici un partid nu incearca sa introduca democratia. Alte tari nu au DNA dar au justitie, pentru ca au legi clare si sanctiuni dure. La noi s-a facut DNA ca sa protejeze pe politicieni sa nu aiba tot i procurorii acces la dosare de politiceni si la marea coruptie.

    1. este corect. Noi nu avem justitie ca intr-o tara civilizata, avem marionete super platite ca sa serveasca luptei intre clanurile de mafioti deghizati in politicieni (si cei din spatele lor). Este jalnic.

      Niste excroci ,semi-handicapati mintal si habarnisti , in toate structurile ,conduc aceasta tara.A CATA GENERATIE DE SACRIFICIU SUNTEM?

    conform autorului:

    1.Intenţia de a naţionaliza Pilonul al II-lea al sistemului de pensii; 

    2.Diminuarea statului de drept prin: 

    -încercarea de a limita independenţa justitiei si eliminarea ei dintre puterile din stat; 

    -trecerea Inspecţiei judiciare de la CSM la Ministerul Public; 

    -crearea unei direcţii în cadrul Ministerului Justitiei care să urmărească penal pentru faptele săvârşite judecători şi procurori; 

    3.Diminuarea continuă a puterilor şefului statului, pentru a reduce semnificaţia politică a votului direct prin care este ales preşedintele României, prin: 

    -scoaterea preşedintelui din procesul de numire a procurorilor şefi; 

    -excluderea preşedintelui din procesul de numire a directorului DGPI+ a şefilor de la Autoritatea pentru Comunicaţii şi de la DIA;  

    4.Ofensiva impotriva drepturilor omului. 

    Iata de ce nu poate sa doarma PSD si ALDE. Si daca ne uitam si analizam ajungem la concluzia ca nici una din actiunile preconizate nu este justificata. Si tot justificat te intrebi: merita ca pentru niste porci, al caror loc este in cotet, puterea actuala sa-si puna lumea-n cap?

    1. Daca iti place ljberalismul mergi la o parada si o nunta de homosexuali

    Perioada ultimului cincinal

    O scurta introducere 

    Uraganul iscat in ultima parte lui decembrie `89 a aruncat tara in haos. Si haosul s-a manifestat intr-un jaf si o distrugere a resurselor tarii nemaicunoscute in istoria neamului. Coruptia care a cuprins tara parea de nestapinit. 

    Aderarea la marile constructii occidentale NATO, UE, Partereniatul Stategic cu SUA, precum si procesul incipient de dezmeticirea poporului din avintul „revolutionar” - a ajuns la putere cel care a promis ca coruptii neamului vor mai fi intilniti doar intr-o padure de tepe din Piata Victoriei, cel care a promis ca va fi un macelar al coruptilor existenti in tara – au facut ca sa se incerce punerea unui capat jafului existent: coruptia a fost declarata amenintare la adresa securitatii nationale, intre institutiile de forta ale statului au fost incheiate protocoale de cooperare care sa le asigure victoria in lupta cu jefuitorii neamului, constituindu-se in Sistem. Totul parea sa anunte un final fericit. Dar... n-a fost sa fie. Cel care s-a angajat si a jurat in fata neamului ca-l va scapa de corupti, Basescu cel Ticalos si Nenorocit si Spurcat, a adus Sistemul in slujba lui, crezind ca puterea lui va fi vesnica!: s-a indreptat doar impotriva opozantilor, i-a executat prin proceduri care multe incalcau bunul simt elementar, in timp ce a permis haitei lui sa continue si sa amplifice jaful de neimaginat al tarii. Nu numai ca n-a distrus „sistemul ticalosit”, dar l-a intarit, definitivind procesul de transformare a statului de drept in stat mafiot, el insusi devenind Stapinul Sistemului Ticalosit, Regele Mafiotilor si Imparatul Mondialilor. Si in acest fel Basescu, cel care a promis si a jurat ca va face schimbarea, cel care putea sa faca Marea Schimbare, a compromis tot procesul de eradicare a coruptiei din scumpa noastra tara si a ales sa fie Basescu cel Ticalos si Nenorocit si Spurcat, condamnindu-i pe romani sa fie in continuare saracii Europei in una din cele mai bogate tari ale Europei. 

    Cei incoltiti de Basescu cel Ticalos si Nenorocit si Spurcat, de fapt opozitia politica, s-au organizat, cucerind o mare parte a puterii si au pornit lupta impotriva ticalosului. Desi ticalosul a ajuns surcele si praf, Sistemul, inexplicabil!, a ales, contrar normelor statului de drept!, sa-l salveze si l-a salvat pe nenorocit. Acest fapt a dus la intrairea Opozitiei, care a cistigat si mai multa putere. Ce sa faca opozitia cu puterea cistigata? Basescu cel Ticalos si Nenorocit si Spurcat, facind praf si pulbere toate fortele politice care l-au adus la putere, a devenit o problema cu totul secundara. In aceste conditii tinta principala a Opozitiei, de fapt a liderilor ei, pentru ca turma, in anumite conditii, urmeaza liderii, a devenit Sistemul. Toti porcii neamului (= toti cei care au jefuit, jefuiesc si vor jefui resursele tarii, precum si alesii care asista fara a face nimic la Marele Jaf), profitind de distrugerea lasata in urma lui de Basescu cel Ticalos si Nenorocit si Spurcat, s-au unit in Opozitie, au cucerit puterea politica si au pornit la lupata pentru distrugerea Sistemului. Sistem pe cale de a deveni eficient, menit si construit pentru a scapa tara si taranii ei de coruptia distrugatoare. Asa s-a ajuns la una dintre primele actiuni intreprinsa de fosta Opozitie, devenita Putere, impotriva Sistemului ramasa in istorie sub numele de Martea Negra.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb