Proiectului de Lege privind implementarea tehnologiei 5G urmează să fie dezbătut, luni, 24 august, începând cu ora 10, în cadrul unei şedinţe publice organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor , după cum a anunţat instituţia. Ordinea de zi a dezbaterii care priveşte adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G cuprinde două puncte: prezentarea proiectului de act normativ, respectiv prezentarea şi discutarea observaţiilor şi propunerilor referitoare la proiectul de act normativ. Conform anunţului autorităţilor, la dezbatere vor putea participa instituţii publice, organizaţii civice şi persoane interesate. Ele se pot înregistra, prin completarea, până luni, 24 august, la ora 8 a formularului disponibil la adresa https://bit.ly/dezbatere24082020. Dezbaterea organizată de minister va avea loc în sistem de videoconferinţă.
Reamintim că Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor a lansat în consultare publică acest proiect de lege în data de 4 august. Proiectul prevede că producătorii de tehnologii, echipamente şi programe software care vor fi utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G vor fi obligaţi să obţină un document de autorizare din partea primului ministru. Această autorizare va fi emisă în baza unui aviz conform al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT).
Solicitarea pentru obţinerea autorizării se va depune la Ministerul Transporturilor, Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi va fi transmisă de îndată la CSAT. Solicitarea va cuprinde datele de identificare, structura de acţionariat a producătorului şi a grupului de societăţi din care face parte, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ patru condiţii: nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent; are o structură transparentă a acţionariatului; nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică; se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.
Conform proiectului, emiterea avizului va fi fundamentată pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi a apărării naţionale. Solicitarea pentru obţinerea autorizării va fi respinsă prin decizie a prim-ministrului, în situaţia în care avizul CSAT va fi unul negativ.
Proiectul a dat naştere la puternice dezbateri publice în ultimele săptămâni. Dat fiind impactul major pe care el îl va avea asupra pieţei locale a telecomunicaţiilor şi nu numai, MTIC a decis organizarea acestei dezbateri, dupa ce perioada iniţială de consultare publica s-a incheiat in 17 august.