Diferenţa de curs a urcat cu aproape 25% cheltuielile financiare ale "Oltchim"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2009

Constantin Roibu: "Problemele combinatului s-ar putea rezolva odată ce <Oltchim> ar achiziţiona segmentul de petrochimie al <Arpechim> de la <Petrom>."

Constantin Roibu: "Problemele combinatului s-ar putea rezolva odată ce <Oltchim> ar achiziţiona segmentul de petrochimie al <Arpechim> de la <Petrom>."

Constantin Roibu: Facem hedging, însă numai pe sistemul de plăţi şi încasări pe care le avem

Funcţionând la aproape 30% din capacitate, combinatul chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT) a acumulat pierderi de 172,51 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului, de aproape şase ori mai mari faţă de perioada similară a anului trecut.

Peste 57% din aceste pierderi derivă, însă, din operaţiunile bancare ale companiei care a înregistrat, în intervalul ianuarie-septembrie 2009, pierderi financiare de 99 milioane de lei. În acelaşi timp, cheltuielile financiare ale companiei au crescut la 113,4 milioane de lei, cu aproape 25% faţă de primele trei trimestre din 2008, spre deosebire de veniturile financiare ale combinatului care au scăzut la 14,43 milioane de lei, de la 33,63 milioane de lei.

Constantin Roibu, preşedintele-director general al "Oltchim", a declarat, pentru ziarul BURSA, că cea mai mare parte din cheltuielile financiare ale companiei au venit din majorarea cursului euro. Domnia sa ne-a spus:

"Oltchim are mai multe credite la bănci pe care trebuie să le plătească în valută. La începutul anului 2009, am luat în calcul un curs de 4,2 lei pentru un euro, în timp ce, pentru bugetul din 2008, am calculat un curs de 3,6827 lei pentru moneda europea-nă. Bineînţeles că această diferenţă se răsfrânge asupra rezultatelor financiare ale companiei".

Domnul Roibu susţine că societatea pe care o conduce foloseşte "hedgingul" ca metodă de contracarare a efectelor oscilaţiei cursului, însă doar pentru sistemul de plăţi şi de încasări ale combinatului.

"Facem hedging, dar pe o perioadă mai scurtă de timp. De exemplu, dacă se întâmplă să cumpărăm astăzi o marfă şi trebuie să o plătim peste 30 de zile, facem "hedging" ca să ne acoperim riscurile. Procedăm la fel pentru situaţia în care vindem noi un produs şi încasăm banii peste o lună sau două luni", ne-a explicat domnul Roibu.

Veniturile din exploatare ale societăţii s-au diminuat, în primele nouă luni ale anului, la 769,24 milioa-ne de lei, de la 1,64 de miliarde lei, cât obţinuse compania în aceeaşi perioadă din 2008. Pentru comparaţie, cheltuielile din exploatare au scăzut, la rândul lor, la 842,73 milioane de lei, cu 47,71% faţă de primele trei trimestre din 2008.

"Rezultatele companiei nu aveau cum să se îmbunătăţească în primele nouă luni ale anului pentru că noi am funcţionat, anul trecut, până în noiembrie, la aproape 80% din capacitate, în timp ce anul acesta am mers la 30% din capacitate, după ce nu am mai primit materie primă de la petrochimia de la Arpechim", a subliniat Constantin Roibu. Domnia sa consideră, însă, că problemele combinatului s-ar putea rezolva odată ce "Oltchim" ar achiziţiona segmentul de petrochimie al "Arpechim" de la "Petrom": "Dacă am începe de la 1 ianuarie cu petrochimia de la Arpechim, estimez că am putea atinge, anul viitor, o cifră de afaceri de 732 de milioane de euro şi un profit de 20 de milioane de euro. Sunt şanse să atingem aceste cifre de vreme ce noi sperăm ca luna aceasta să se finalizeze negocierile cu Petrom", a mai spus şeful "Oltchim". Pentru primele nouă luni ale anului, combinatul a raportat o cifră de afaceri de 792,16 milioane de lei, cu 50,61% mai mică faţă de cea din perioada similară a lui 2008.

Cu doar două luni înainte de finalul lui 2009, "Oltchim" pare că va respecta "ţintele" anunţate de conducerea companiei încă din primăvara acestui an: "Funcţionând doar la 30% din capacitate, probabil că vom încheia anul cu o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro şi o pierdere de 55 de milioane de euro, cum am anunţat anterior", a completat domnul Roibu.

"Oltchim" Râmnicu Vâlcea este controlat în proporţie de 54,79% de statul român, prin Ministerul Economiei. Grupul german PCC SE are o participaţie de 12,15% din acţiunile OLT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb