Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Piteşti au efectuat, miercuri, cinci percheziţii domiciliare într-o operaţiune de anihilare a unei grupări infracţionale specializate în manipularea pieţei de capital, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei, surse din presă informând că ar fi vorba despre casa de brokeraj Carpatica Invest.
Prejudiciul estimat până acum este de aproximativ 3 milioane de lei.
Percheziţiile au avut loc în două locuri din Capitală, precum şi în localităţile Constanţa, Sibiu şi Cisnădie. Anchetatorii au ridicat documente, sisteme informatice, dosare privind drepturile litigioase asupra proprietăţii, aflate în evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dar descoperite într-unul dintre locurile percheziţionate.
În 2012, cinci reprezentanţi ai "Carpatica Invest" au primit amenzi de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), într-un caz în care a fost sesizată şi Poliţia. Tot atunci, un client al intermediarului a acuzat o fraudă de 500 de mii de euro, după ce brokerul său, Ştefan Terziu, de la "Carpatica Invest", ar fi efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său, pe baza unor acte pe care le-ar fi falsificat.
Potrivit DIICOT, şase persoane sunt acum bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor unei societăţi de servicii şi investiţii financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital, constând în tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare. De asemenea, grupul este acuzat că ar fi menţinut preţul unor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.
"Grupul infracţional acţiona încă din iunie 2008, autorităţile judiciare monitorizând cazul din anul 2012. Practic în linii mari, planul infracţional consta în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop", se mai arată în comunicat.
Procurorii DIICOT susţin că activitatea infracţională a membrilor grupului pe o perioadă atât de mare de timp a fost posibilă din cauza complicităţii unor persoane cu funcţii de conducere în cadrul respectivei societăţi.