DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT / DACĂ DUPĂ CE DEPUI O CERERE ONLINE TREBUIE SĂ O MAI DEPUI O DATĂ FIZIC, "Digitalizarea aduce, în realitate, o îngreunare a serviciilor"

Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2021

Dragoş Brezeanu

Dragoş Brezeanu

(Interviu cu avocatul Dragoş Brezeanu)

Digitalizarea se poate întoarce ca un boomerang împotriva profesioniştilor dintr-un domeniu, este de părere Dragoş Brezeanu, avocat titular la Cabinetul Brezeanu Dragoş Romeo - cabinet specializat în dreptul muncii şi relaţiilor industriale -, cadru didactic asociat la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării Universitatea din Bucureşti. Domnia sa ne-a vorbit şi despre provocările pandemiei, precum şi despre cadrul legislativ din domeniu.

Reporter: Criza produsă de pandemie a afectat activitatea caselor de avocatură. Care este situaţia acum?

Dragoş Brezeanu: Vorbim deja de peste un an şi jumătate de situaţia pandemică în România, în Europa, în întreaga lume. Deşi estimam anul trecut o criză în piaţa serviciilor de consultanţă juridică şi reprezentare în instanţă, criza care la debutul perioadei de pandemie se concretiza într-o oarecare măsură ca fiind profundă, ca urmare a neplăţii multor servicii avocaţiale, falimentului unor societăţi, putem spune că, pe parcursul anului şi jumătate de pandemie criza pentru avocaţi nu a fost chiar atât de mare, avocaţii găsindu-şi de foarte multe ori clienţi în acele persoane fizice şi juridice care au contestat acte ale Guvernului în contencios administrativ şi fiscal, fie contestând în litigii între profesionişti acte emise în legătură cu diferite situaţii contractuale chiar legate de pandemie, de scăderea vânzărilor, de rezilierea contractelor privind spatii comerciale, situaţii legate de falimente sau reorganizări judiciare, evident litigii de muncă şi de asigurări sociale.

Reporter: Digitalizarea se face simţită în domeniul dumneavoastră de activitate?

Dragoş Brezeanu: Toată lumea vorbeşte de digitalizare. Digitalizarea înseamnă progres, facilizarea serviciilor pentru utilizatorii de programe, justiţiabili, avocaţi şi alti actori implicaţi în actul de justiţie în a-şi vedea cererile operate într-un termen mai scurt, cu o anumită celeritate. Cu toate acestea observ - şi nu numai în domeniul juridic ci în toată administraţia publică - că de fapt digitalizarea aduce în realitate, din păcate, o îngreunare a serviciilor publice, dacă după ce depui o cerere online trebuie să te duci fizic şi cu cererea originală în două exemplare la registratură sau o mai depui încă o dată, ori când programezi online un dosar în arhivă primeşti termen de vizionare dosar după termenul de judecată sau programarea depunerii la registratură a unei cereri de chemare în judecată conduce la pierderea termenului de prescripţie a dreptului material la acţiune. Ar trebui să mai aşteptăm cu digitalizarea până "sincronizăm" sistemele cu nevoia şi urgenţa justiţiabililor, să consultam chiar şi avocaţii care sunt "beneficiile" imediate ale aşa zisei digitalizări. Avem dosare de instanţă electronice, scanate, însă sunt astfel de dosare electronice în care nu apar scanate toate actele la dosar, scan-ul este unul ilizibil, portalul instanţelor de judecată "cade" frecvent, nu se pot viziona termenele, soluţiile, înregistrăm audio şedinţele de judecată, iar calitatea înregistrărilor este foarte slabă, nu pot fi reaudiate etc. Pe lângă acestea mai sunt multe alte probleme legate de online, site-uri şi în general "digitalizarea însoţită de dosarul cu şină". În ceea ce priveşte digitalizarea serviciilor de consultanţă, au apărut şi la noi, în domeniul juridic, anumite programe ce redactează chiar cereri de chemare în judecată, dau o consultanţă sumară, generează situaţii cu privire la practica judiciară relevantă în materie, însă din punctul meu de vedere nu pot şi nu vor înlocui avocatul, partea de concluzii orale, pledoaria nu pot fi înlocuite de "roboţi pledanţi" la bară. Aş spune că sunt zone unde digitalizarea este doar o amăgeală a celor care văd astfel de soluţii.

Reporter: Se poate ajunge în situaţia că un avocat să nu-şi mai poată desfăşura activitatea din cauză că refuză vaccinarea?

Dragoş Brezeanu: Încă de la început spun că mă declar provaccinare, asta neînsemnand că persoa­nele, fie ei şi avocaţi, trebuie vaccinaţi obligatoriu, avem ultimele hotărâri de guvern prin care s-a decis prelungirea stării de alertă, prevederi în care accesul avocatului în sediul instanţei de judecată nu este condiţionat de prezentarea certificatului de vaccinare, a unui test PCR sau de altă natură sau a dovezii că a trecut prin boală, însă probabil la un moment dat certificatul verde va fi obligatoriu, astfel cum se întâmplă în state din Uniunea Europeana, în lumea occidentală modernă şi informată, astfel încât dacă acesta este preţul pentru a învinge pandemia, discuţiile devin cumva inutile. Legea privind certificatul verde trebuie să fie constituţională, echilibrată şi să nu îngrădească drepturi. Oricum trebuie adus în discuţie, pe lângă dreptul la muncă, şi dreptul la sănătate şi făcut un echilibru. Poate că statul ar trebui să suporte teste pentru toţi salariaţii, fie ei de la stat sau de la privat.

Reporter: Încalcă restricţiile impuse de autorităţi libertăţile individuale?

Dragoş Brezeanu: Pandemia aduce restricţii, iar dacă restricţiile conduc la salvarea de vieţi atunci restricţiile sunt necesare. Ar fi de dorit ca restricţiile să încalce tot mai puţine libertăţi individuale, însă o situaţie de excepţie cum este pandemia este de natură a "limita" şi anumite libertăţi individuale.

Reporter: Sunt în instanţe dosare în care "pandemia" să aibă un rol principal?

Dragoş Brezeanu: Da, cunosc angajatori care au făcut restructurări de personal ca efect al pandemiei, ştiu societăţi care au dosare de faliment pe rolul secţiilor civile, foste comerciale pe care pandemia i-a dus în reorganizare judiciară sau chiar faliment, îmi sunt cunos­cute deciziile Curţilor de Apel Cluj, respectiv Bucureşti în care s-a dispus anularea unor hotărâri de guvern anterioare prin care se dispunea prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Nu comentez justeţea lor, pot spune că mai ales Guvernul României, în această perioadă, a emis şi foarte multe acte normative în care se instituie obligaţii pentru populaţie, dar care nu prevăd sancţiuni, astfel că, pe lângă faptul că nu au finalitate, sunt şi de natură de a crea multă confuzie. Nu există norma imperativă fară coerciţie din partea statului cum nu poate exista vaccinare fară informare din partea statului.

Reporter: Care sunt provocările cu care vă confruntaţi în ultimii ani?

Dragoş Brezeanu: De la ultimul interviu pot spune că, pe lângă tradiţionalele servicii de consultanţă şi reprezentare în domeniul dreptului muncii, am acceptat provocarea de a deveni cadru didactic universitar, în sensul că, din acest an universitar 2021 - 2022, împărtăşesc studenţilor şi masteranzilor a două facultăţi din cunoştinţele mele de peste 25 de ani în domeniul dreptului muncii, a relaţiilor industriale, dar şi a dreptului securităţii sociale. Astfel, predau dreptul muncii în calitate de cadru didactic asociat la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Adminis­trative şi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru a depăşi mai uşor criza?

Dragoş Brezeanu: Strategia este una singură, de fapt am aplicat-o din perioada anterioară pandemiei, aceea de a oferi servicii avocaţiale de calitate, prompte şi corecte din punct de vedere financiar.

Reporter: Cum s-a modificat piaţa în care vă desfăşuraţi activitatea în aceşti ultimi doi ani?

Dragoş Brezeanu: S-a modificat, au apărut noi tineri avocaţi care pot spune că sunt bine pregătiţi, există şi aşa zişi specialişti care se branduiesc bine şi cam atât, unii tinerii avocaţi, specialiştii apăruţi peste noapte şi autodeclaraţi sunt uşor mai agresivi faţă de noi cei care debutam în profesie acum 25 de ani, însă probabil că viaţa, clienţii îi vor face să devină mult mai moderaţi şi echilibraţi în ceea ce priveşte prestaţiile pe care le oferă şi poate şi în raport cu adversarii şi colegii de breaslă.

Reporter: Ce domeniul "livrează" mai multe dosare în instanţă?

Dragoş Brezeanu: Piaţa reprezentării în instanţă este cam aceeaşi din anii trecuţi. Văd asta după numărul de înregistrare pe care îl primesc dosarele ajunse în instanţă care constant că sunt cam aceleaşi, raportat la sfârşitul anului în care ne aflăm. Sunt domenii în care litigiile au crescut, sunt foarte multe divorţuri în această perioadă, ordine de protecţie emise, violenţa domenstică a crescut alarmant, dosarele penale, infracţiunile de drept comun fiind multiple şi de cele mai multe ori cu violenţe exacerbate. Evident, sunt litigii de muncă, urmare a situaţiei economice globale, răspunderi disciplinare, dar şi patrimoniale ale salariaţilor, dar şi acţiuni în contencios administrativ.

Reporter: Cu ce probleme vă confruntaţi tot mai mult şi ce soluţii ar exista pentru rezolvarea acestora?

Dragoş Brezeanu: Nu mă confrunt cu foarte multe probleme, cei peste 25 de ani de experienţă îmi dau un oarecare confort şi echilibru în abordarea problemelor cotidiene cu care se poate confrunta un avocat. Sunt uşor mâhnit, ca profesionist al dreptului, în ceea ce priveşte legiuitorul român, care în această perioadă a emis o serie de acte normative pline de erori de redactare, de concepţie aş spune, chiar că s-au emis acte normative fără respectarea unor principii generale de drept sau a unor reguli juridice bine determinate care mă fac să cred că, cel puţin în administraţia publică, lispsesc profesionişti ai dreptului în adevăratul sens al cuvântului. Sper să nu constat că această lipsă de profesionalism va apărea sau se va accentua şi în rândul magistraţilor.

Reporter: Cum puteţi defini, cât mai pe înţelesul publicului larg, activitatea modernă a unui avocat?

Dragoş Brezeanu: Dinamism, informare, complianţă şi găsirea de soluţii eficiente şi legale pentru client.

Reporter: Care sunt şansele pe care le are un tânăr avocat pentru a-şi face un nume în această profesie, în prezent?

Dragoş Brezeanu: Şanse sunt întotdeauna dacă tânărul avocat nu vrea să ardă etapele prea repede şi se perfecţionează continuu, acordând atenţie clienţilor şi res­pect colegilor, mai ales celor cu exeperienţă şi de la care au ce învăţa.

Reporter: Cum caracterizaţi măsurile luate de Guvern pentru susţinerea mediului de afaceri în această perioadă complicată?

Dragoş Brezeanu: Evident, sunt şi măsuri bune care s-au dovedit a fi utile, însă sunt şi domenii în care măsurile au fost greşite, s-au cheltuit bani publici fară un efect scontat, am putea spune că întotdeauna este loc şi de mai bine.

Reporter: Vă mulţumim!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb