DIN CAUZA CERERII FOARTE RIDICATE, Vom importa de până la cinci ori mai mult ciment în acest an

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 20 februarie 2008

Vom importa de până la cinci ori mai mult ciment în acest an

Producătorii din ţara noastră investesc în dublarea capacităţilor de producţie şi vor să construiască fabrici noi

Piaţa cimentului a crescut, anul trecut, cu circa 30% faţă de 2006. Volumul total al cimentului vân­dut în 2007 este de circa 9,5-10 milioane de tone, estimează Mihai Rohan, directorul general al "Carpatcement Holding". Vânzările totale de ciment din 2006 s-au cifrat la aproximativ 7,8 milioane de tone, iar cele din 2005 sunt de 6 milioane de tone.

Domnia sa a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Dezvoltarea puternică a pieţei i-a pus în dificultate pe producători. Acum, practic, producem cu toate capacităţile dis­ponibile şi nu facem faţă cererii. Astfel că, în 2008, la un ritm de creştere preconizat de circa 20%, va trebui să importăm o cantitate mult mai mare de ciment decât în 2007. Estimez că importurile vor fi undeva la 350-500.000 de tone în 2008. Importurile de ciment efectuate anul trecut au atins circa 100.000 de tone".

Directorul "Carpatcement" susţine că posibilităţile de import sunt limitate în regiune. Cel mai probabil, în acest an, "Lafarge" va dirija o parte a exporturilor pe piaţa noastră. "Holcim" are programată, în prima parte a anului curent, punerea în funcţiune a unei noi linii de producţie. Iar "Carpatcement" va apela la capacităţile pe care le are în apropierea României grupul "Heidelbergcement", din care compania face parte.

Creşterea spectaculoasă a vânzărilor de ciment se datorează dezvoltării fără precedent a pieţei imobiliare din ţara noastră şi demarării unor ample programe investiţionale în infrastructură. Astfel, cererea de ciment din 2007 a depăşit şi cele mai optimiste estimări ale producătorilor. Creşterea i-a luat prin surprindere pe marii producători din ţara noastră, care şi-au planificat dublarea capacităţilor de producţie în următorii trei-patru ani, în urma unor investiţii con­siderabile.

Mihai Rohan a precizat: "Cred că ritmul de creştere cu circa două milioane de tone pe an se va menţine. Toţi cei trei mari producători de ciment au planificat deja investiţiile necesare pentru dublarea capacităţilor de producţie. intenţionează să mai construiască o fabrică nouă în următorii ani. Vom lua această decizie în maxim doi ani. Şi competitorii noştri, şi analizează o astfel de oportunitate. Având în vedere ritmul de creştere al pieţei, cred că este suficient loc pe piaţă pentru construcţia a încă două-trei fabrici".

Consumul de ciment pe cap de locuit s-a dublat în ultimii trei ani. Dacă acum trei ai consumul era de 270-280 kg/cap locuitor, în prezent, acesta a ajuns la 450 kg.

"Deci ne apropiem de o medie acceptabilă a dezvoltării pieţei", a concluzionat domnul Rohan. Trendul accentuat de creştere al pieţei construcţiilor se va menţine în următorii trei-patru ani. Astfel, directorul "Carpatcement" apreciază că, în ţara noastră, consumul de ciment va ajunge rapid la 800 kg/cap de locuitor, valoare la care se va menţine mult timp.

Circa o cincime din piaţa construcţiilor este concentrată în zona Capitalei, care are şi cea mai dezvoltată piaţă imobiliară. Alte centre cu cerere puternică de ciment sunt Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

"Carpatcement" a majorat, anul trecut, cu circa 5% preţul cimentului pe care l-a comercializat. Pentru acest an, compania estimează o creştere de 5-10%. Mihai Rohan, directorul general al "Carpatcement Holding", a declarat: "Preţul cimentului în acest an poate fi influenţat de mai mulţi factori. Creşterile de preţ la energie şi combustibili, dar şi taxele din minerit. În prezent, există o iniţiativă legislativă care prevede o creştere de 100 de ori a acestor taxe. Noi ne-am împotrivit şi ne-am expus părerea despre o asemenea majorare aberantă. Noile preţuri se vor regăsi tot la consumatorii finali". Producătorii de ciment ar mai putea fi nevoiţi să achiziţioneze şi certificate de emisii în urma reducerii cu 20% a alocărilor pentru ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb