Un număr de 57.000 de angajaţi din industria chimică ar putea rămâne fără locuri de muncă până la finalul acestui an, din cauza creşterii preţurilor energiei şi gazelor, potrivit lui Ioan Niculae, preşedintele Forumului Investitorilor Români (FIA) şi deţinătorul Interagro.
Ioan Niculae a menţionat: "În industria pe care o reprezint există un singur scenariu - cel pesimist. Aproape săptămânal sunt mii de firme care închid, din cauza a ceea ce se întâmplă în energie. Dacă nu se va lua nicio soluţie, până în lunile noiembrie-decembrie, se vor pierde 57.000 de locuri de muncă doar în industria chimică - cele de la Interagro şi tot ce înseamnă ramurile conexe. Soluţii există, dar nu vrea nimeni să ne asculte, din contră, totul se face pe ascuns, fără să fim consultaţi. Sunt lucruri care apar peste noapte, fără consultare".
Domnia sa susţine că, pentru ca industria chimică să nu dispară, ar trebui amânat calendarul de creştere a preţurilor la energie şi gaze, care se reflectă în toate costurile de producţie din industrie.
Vasile Turcu, membru în Consiliul Director al FIA, susţine că, pe lângă industria chimică, şi celelalte ramuri industriale vor avea de suferit ca urmare a creşterilor de preţ din domeniile energiei şi gazelor, subiliniind că aproape o jumătate de milion de români din industrie şi sectoarele orizontale şi-ar putea pierde locurile de muncă până la finalul anului în curs.
Domnia sa a menţionat: "În industria chimică şi petrochimică, metalurgie, construcţia de maşini, industria sticlei, mobilei şi în industria pe verticală şi orizontală sunt în pericol 500.000 de locuri de muncă. În industria metalurgică, avem un deficit de 23%, în primul trimestru din 2013, iar puterea de cumpărare a scăzut cu 30%".
De altfel, potrivit lui Ioan Niculae, cea mai mare problemă actuală, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru celelalte state, este pierderea locurilor de muncă, în primele cinci luni ale acestui an fiind înregistrată o scădere dramatică a acestora.
Reprezentanţii FIA intenţionează să se întâlnească într-o perioadă cât mai scurtă cu oficialii din Guvern pentru a discuta pe marginea a trei subiecte importante pentru mediul nostru de afaceri - energia, impozitul forfetar şi Taxa pe Valoarea Adăugată.
"Nu avem pretenţia ca toate propunerile noastre să fie îndeplinite, dar măcar să fim ascultaţi", a spus preşedintele FIA.
Potrivit domniei sale, investitorii români sunt defavorizaţi profund îăn comparaţie cu oamenii de afaceri străini.
"Suntem deschişi să colaborăm cu mediul de afaceri stăin, dar nu vrem să fim defavorizaţi profund. Nu vrem niciun fel de beneficii, vrem să fim egali cu străinii", a mai spus Ioan Niculae, subliniind că din primele 100 de companii mari din ţara noastră au mai rămas doar câteva, "astfel încât pot fi numărate pe degetele de la o mână": "Este o pată de ruşine pe obrazul Guvernului că n-a reuşit să menţină şi capitalul românesc".
Ioan Niculae a precizat că din cei 4,2 milioane de angajaţi din ţara noastră, 57% sunt susţinuţi de capitalul românesc.
Membrii fondatori ai Forumului Investitorilor Autohtoni au stabilit, vineri, componenţa Consiliului Director, după cum urmează: Ioan Niculae, Radu Enache, Ştefan Vuza, Viorel Cataramă, Dragoş Dragoteanu, Radu Timiş, Bogdan Bosânceanu, Niculae Duşu, Mihai Sofian, Dragoş Bâlteanu, Valeriu Blidar şi Adina Niculae.
1. fără titlu
(mesaj trimis de petrica în data de 27.08.2013, 15:13)
a distrus savinestiu *provpavadurste hotia*nu a platit salari la oameni de cinci luni*dispnibilizeaza oamenii tineri cu scoala*tine pensionari care au furat si vor fura in spirit comunist*
2. unde esti tu tepes doamne
(mesaj trimis de petrica în data de 27.08.2013, 18:32)
cum au sfrsit cu fibrex si pergodur sa *acesti investitori mioritici vor vinde la fer vechi si combinatul de la savinesti pentru bunastarea lor*dar timpul si istoria va judeca/