• Administratorii se văd nevoiţi să îşi asume riscul valutar
Contribuţiile noastre la fondurile de pensii private obligatorii ar putea fi investite, din ce în ce mai mult, pe pieţele externe, administratorii de fonduri declarându-se nesatisfăcuţi de oportunităţile de investiţie din ţara noastră şi de lichiditatea slabă a pieţei de capital autohtone.
Activele fondurilor private de pensii obligatorii (Pilonul II), de 2,3 miliarde lei, la finalul anului trecut, sunt preconizate să ajungă la peste 4 miliarde lei (circa un miliard euro), în acest an.
Sistemul nostru de pensii private obligatorii este foarte slab dezvoltat comparativ cu statele dezvoltate (n.r. reprezentând 0,5% din PIB, faţă de 70%, media ţărilor dezvoltate). Totuşi, fondurile acumulează participaţii, iar acestea trebuie investite.
Mihai Coca-Cozma, CEO în cadrul AIG Fond de Pensii, este de părere că este necesară o mai bună lichiditate pe piaţa de capital, ca urmare a creşterii graduale a activelor ce urmează a fi investite. "Credem că va avea loc o creştere a interesului faţă de piaţa de capital, atât românească, cât şi pieţele externe", ne-a spus domnul Coca-Cozma. Domnia sa consideră că pe piaţa de capital românească există o reprezentare redusă pe anumite sectoare ale economiei, iar emitenţii deja tranzactionaţi (cu putine excepţii) au o lichiditate scăzută.
"Aşadar, aşteptăm iniţiative din partea statului pentru listarea de noi emitenţi (Fondul Proprietatea ar fi un exemplu)", ne-a mai spus directorul AIG Pensii. Domnia sa ne-a declarat că este posibil ca banii să fie investiţi şi pe pieţele externe, chiar dacă acest lucru presupune asumarea într-o anumită măsură a riscului valutar, dar cel mai probabil, pieţele externe vizate vor fi cele din UE. O parte din fondurile de pensii de pe pilonul II au investit deja pe pieţele externe, iar expunerea fondurilor pe acţiuni din UE era la finele lui 2009 de 2,09%, în contextul în care expunerea totală pe acţiuni a fost raportată la 9,34%, conform Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Emilia Bunea, CEO în cadrul "ING Fond de Pensii", ne-a declarat: "Cred că în viitor ponderea acţiunilor în aceste portofolii ar trebui să crească, iar administratorii fondurilor de pensii private urmăresc să găsească combinaţia optimă între risc şi performanţă, atenţi totuşi la condiţiile economice marcate de incertitudine".
Domnia sa se aşteaptă ca adminis-tratorii să fie interesaţi de oportunităţile de investiţii în afara ţării, având în vedere dimensiunile mici şi lichiditatea scăzută a pieţei de capital din Romania. Beneficiile inves-tiţiilor pe pieţele externe sunt lichiditatea mult mai crescută a burselor din afară, posibilitatea de a investi în sectoare slab reprezentate sau chiar nereprezentate în Romania, dar şi dorinţa de a diversifica.
Anne-Marie Mancas, director financiar din cadrul "Generali Fonduri de Pensii", ne-a declarat că administratorii acestui fond vor investi în instrumentele foarte lichide care vor oferi participanţilor un randament real pozitiv.
Fondurile de Pensii Administrate de Generali au investit în principal în obligaţiuni denominate în lei, listate pe pieţe externe, emise de către companii străine în cadrul programelor EMTN. "Vom continua să investim pe pieţele care vor oferi oportunităţi de plasament", ne-a declarat doamna Mancas.
Şi Fondurile de Pensii adminis-trate de BCR Pensii vor avea în vedere investiţiile pe pieţe externe şi chiar în euro, în măsura în care vor putea acoperi riscul valutar, ne-a spus Simona Diţescu, CEO în cadru Băncii Comerciale Române Pensii.
Emilia Bunea, CEO în cadrul ING Fond de Pensii, este de părere că piaţa pensiilor private va fi marcată şi în anul acesta de creşterea şomajului, închiderea unui număr semnificativ de companii, dar şi de stagnarea creşterii veniturilor la salariaţi, afectând evoluţia activelor fondurilor de pensii.
La finele anului 2009, la fondurile de pensii administrate privat participau 4.565.116 de persoane, în creştere cu 13% faţă de decembrie 2008, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Valoarea activelor nete înregistrată de fondurile de pensii administrate privat a fost de 2.384.385.399 lei (564 milioane euro), o creştere de 3 ori de la începutul anului 2009.
Doamna Bunea estimează că în 2010, piaţa pensiilor private, din perspectiva pilonului obligatoriu, va atinge un volum de 4,4 miliarde lei (peste 1 miliard de euro), în condiţiile unui număr de 290.000 participanţi noi, iar procentul de contribuţie fiind de 2,5%.
1. Un lux prea costisitor
(mesaj trimis de Ilie în data de 04.02.2010, 06:19)
Personal ,cred ca statul roman isi fura singur caciula admitand existenta unor asemenea fonduri!Miliardul acela de euro putea foarte bine sa fie al statului roman.Ideea antiromaneasca a guvernului Tariceanu de a introduce acest pilon doi nenorocit se va dovedi anti productiva in timp.Se demonstreaza aceasta afirmatie prin falimentarea a numeroase fonduri private de pensii in timpul actualei crize,deponentii pensionari alegadu-se cu praful de pe toba!A se retine faptul ca un stat nu falimenteaza niciodata pe cand fondurile de pensii private care au riscat ,da!