DIN CAUZA REDUCERII DOBÂNZII DE POLITICĂ MONETARĂ LA 4% Admiral Markets: "Leul riscă să reatingă nivelul de 4,65 faţă de euro în 2014"

F.A.
Macroeconomie / 6 noiembrie 2013

Admiral Markets: "Leul riscă să reatingă nivelul de 4,65 faţă de euro în 2014"

Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a reduce dobânda de politică monetară de la 4,25% până la un minim de 4% anunţată ieri, creşte riscul de depreciere al leului, făcând moneda naţională mai puţin atractivă pentru investitorii şi speculatorii străini, se arată într-o analiză Admiral Markets în România.

"BNR a luat această măsură pentru a încuraja economia naţională şi a stimula relansarea creditării (în luna mai a acestui an dobânda era de 5,25%), economia fiind sufocată de dobânzi mari şi lipsa de lichiditate. Din păcate însă, scăderea dobânzii poate fi o sabie cu două tăişuri: o dobândă mică face moneda naţională mai puţin atractivă pe pieţele internaţionale şi creşte semnificativ riscul unei deprecieri. Astfel, un curs ridicat va determina o creştere generalizată a preţurilor (în special pentru produsele de import) şi creşterea creditelor în euro sau alte valute", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Majoritatea specialiştilor în domeniu apreciază că în situaţia actuală nu există o soluţie "magică", astfel, fie se merge pe încurajarea creditării, riscând însă cursul de schimb, fie se apară cursul dar economia va fi cea care va vea de suferit în final, potrivit sursei citate.

Conform modelelor realizate de către analiştii de la Amiral Markets, în condiţiile unei dobânzi reduse, cursul Eur/Ron poate creşte în anul 2014 până la nivelul de 4,60 - 4,65 şi riscă să rămână în acea zonă mult mai mult timp decât în anul 2012, când a atins acel nivel pentru o perioadă scurtă de timp. În cazul acestui scenariu, efectele pozitive ale scăderii dobânzii ar putea fi anulate complet de efectul creşterii monedei europene faţă de Ron.

Conform sursei citate, principala forţă care a mişcat cursul de schimb în 2013 şi o va face şi în 2014, va fi fluxul de capital din pieţele internaţionale. "În mod tradiţional, Ron-ul a fost privit ca o monedă cu risc mai mare, dar atractivă din punctul de vedere al dobânzii. Când sentimentul era pozitiv pe extern, leul tindea să se aprecieze iar când sentimentul era negativ, tendinţa era de a se deprecia. În anul 2013, sentimentul a fost extrem de pozitiv pe pieţele internaţionale, însă leul nu a mai înregistrat creşterile de altă dată. Este foarte posibil ca această situaţie să nu sufere modificări nici pe finalul anului, care este una pozitivă statistic vorbind, pericolul vine însă în 2014", se mai arată în analiză.

Săptămâna precedentă, moneda europeană a avut cea mai mare scădere săptămânală din ultimele 16 luni faţă de dolarul american. Acest lucru arată că există riscuri şi că ele pot genera mişcări mari în pieţe, care ar putea afecta şi moneda naţională, precizează Admiral Markets.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb