DIN CAUZA SCĂDERII PREŢURILOR ENERGIEI PE PIAŢA LIBERĂ, Profit de trei ori mai mic pentru Nuclearelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 februarie 2015

Profit de trei ori mai mic pentru Nuclearelectrica

Producătorul de energie Nuclearelectrica SA a raportat, ieri, venituri totale de 1,79 miliarde lei pentru 2014, cu 12% sub nivelul din 2013. Profitul net al societăţii a fost, anul trecut, de 137 milioane lei, de trei ori mai mic faţă de anul anterior.

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica (simbol SNN), a declarat, pentru ziarul BURSA: "Cauzele diminuării veniturilor din exploatare se regăsesc integral în scăderea preţurilor energiei pe piaţa concurenţială, scădere care are impact direct asupra unui producător cum este Nuclearelectrica. În industria nucleară, cheltuielile din exploatare rămân în linii mari aceleaşi, cheltuielile cu mentenanţa şi reparaţiile, costul combustibilului, cheltuielile cu piesele de schimb sau personalul etc. neputând fi ajustate semnificativ, din considerente strict obiective, ce ţin de asigurarea constanta a nivelului de securitate nucleară. Şi profitul net aferent anului 2014 este, de asemenea, o consecinţă firească a impactului scăderii veniturilor din exploatare, apariţiei impozitului pe construcţii speciale şi a unor elemente non-recurente din 2013, respectiv venituri din penalităţi contractuale".

Potrivit datelor furnizate de companie, anul trecut Nuclearelectrica a vândut 3.742.440 MWh pe piaţa reglementată (35% din total producţie) şi încă 7.101.226 MWh pe piaţa concurenţială, în total producţia urcând la 10.843.666 MWh.

Doamna Lulache ne-a precizat că scăderea preţurilor energiei pe piaţa concurenţială reprezintă un factor extern, dincolo de controlul direct exercitat de companie prin strategii şi măsuri, şi a ţinut să sublinieze că acest factor depinde de ajustarea legislativă la nivel naţional şi implementarea unor reguli care să sprijine formarea unei pieţe real competitive.

Principala provocare majoră cu care se confruntă SNN a fost evoluţia pieţei. Daniela Lulache ne-a spus că strategia de adaptare a companiei la noile condiţii din piaţă poate avea rezultate parţiale şi poate, de asemenea, să fie orientată către diversificarea portofoliului.

Domnia sa a continuat: "Dar diversificarea este un proces complex, de durată, care nu poate avea efecte imediate. Lipsa unui climat de level-playing field (n.r. condiţii egale) determină, după cum se poate observa, efecte negative asupra tuturor producătorilor, soluţiile ţinând deja de implementarea unor măsuri structurale şi integrate, care trebuie să depăşească capacitatea societăţilor generatoare de energie de a se adapta unor condiţii externe".

Un producător îşi poate ajusta strategia de vânzări, dar - atât timp cât şi nevoia asigurării predictibilităţii prin contracte pe termen mai lung cu formulă de preţ a devenit o imposibilitate - este extrem de dificil să contracarezi impactul de piaţă, consideră directorul Nuclearelectrica SA, care pledează pentru implementarea, de către autorităţi, a unor măsuri de corectare a disfuncţiilor de piaţă.

Investiţii de peste 184 milioane lei

Valoarea totală a investiţiilor realizate în anul 2014 de SNN este de 184,8 milioane lei, potrivit datelor furnizate de companie. Anul trecut, au fost finalizate mai multe proiecte, printre care instalare sistem modernizat de monitorizare a scăpărilor de hidrogen în apă de răcire (SLMS HP) la Unitatea 1, staţia de Încărcare Combustibil Ars (SICA) la Unitatea 2, lucrările de construcţie şi montaj aferente modulului 7 al Depozitului Intermediar de Combustibil Ars (DICA), dar şi modernizarea sistemului de măsură deformaţii anvelopă la Unitatea 1.

La acestea se adaugă modernizarea instalaţiilor de ridicat din Unităţile 1 şi 2 ale centralei de la Cernavodă şi continuarea lucrărilor de modernizare a liniei de fabricaţie fascicole combustibile, în vederera optimizării fluxului de fabricaţie şi a îmbunătăţirii calităţii produsului finit.

Mihai Căruntu, BCR: "În afară de preţurile mici de pe piaţa de energie, taxa «pe stâlp» este un alt inconvenient major"

Ca şi ceilalţi producători de electricitate, Nuclearelectrica a fost afectată, în ultimii doi ani, de scăderea generalizată a preţurilor electricităţiie pe piaţa angro, către nivelul de 160-170 lei/MWh, dar şi pe piaţa spot, unde preţul mediu s-a situat într-o zona inferioară apropiată, ne-a declarat Mihai Căruntu, coordonatorul Echipei de Cercetare Piaţă de Capital din cadrul BCR.

Domnia sa ne-a precizat: "Beneficiind de avantajul costurilor de producţie printre cele mai mici de pe piaţa autohtonă, Nuclearelectrica poate, în principiu, să-şi găsească clienţi pentru electricitatea produsă, chiar în condiţiile în care s-a remarcat, anul trecut, prin faptul că se confruntă cu dificultăţi în a-şi asigura masa critică de contracte pe piaţă centralizată a contractelor bilaterale. Problema este legată de preţul scăzut al electricităţii, care se pare că va continua să stea şi în România, şi pe marile pieţe europene sub nivelul de 40 euro/MWh şi în următorii ani, în condiţiile unei supraoferte de electricitate şi a unui consum în contracţie".

În afară de contextul preţurilor de pe piaţa de electricitate, intervenţiile din afara companiei, precum introducerea taxei pe construcţii speciale (n.r. celebra «taxă pe stâlp»), reprezintă un alt inconvenient major pentru Nuclearelectrica, considerând faptul că, la un nivel de 89 milioane lei, acest impozit a avut un impact semnificativ asupra profitabilităţii SNN (profitul operaţional a fost de 180 milioane lei în 2014), apreciază Mihai Căruntu. Nivelul acestei taxe este, în opinia analistului, disproporţionat raportat la impactul său prin comparaţie cu Romgaz, Petrom, Electrica sau Transelectrica, SNN fiind clar dezavantajat, prin prisma efectului negativ mult mai mare asupra profitabilităţii decât în cazul celorlalte companii menţionate. Ca atare, pe lângă faptul că la momentul IPO-ului nu s-a luat în calcul un astfel de risc de către investitori, cuantumul taxei reprezintă un inconvenient major pentru percepţia de risc asupra companiei, a ţinut să precizeze reprezentantul BCR.

"Compania, implicată în proiecte care dau senzaţia unei anumite extravaganţe"

Un alt element major de natură să complice "fotografia" Nuclearelectrica din punctul de vedere al investitorilor este legat de uşurinţa cu care oficialii guvernamentali avansează diferite proiecte majore, în care ar urma să se implice compania.

Mihai Căruntu ne-a explicat: "Acest fapt ridică semne de întrebare investitorilor, pentru că ar implica o anumită maturitate a companiei, precum şi statutul său viitor de companie plătitoare de dividende stabile. O simplă enumerare a acestor proiecte dau senzaţia unei anumite extravaganţe, ceea ce nu-i poate determina pe investitori să fie prea entuziaşti: construcţia reactoarelor 3 şi 4, implicarea în proiectul cablului submarin cu Turcia şi în proiectul hidrocentralei Tarniţa, implicarea în proiecte ale Companiei Naţionale a Uraniului sau achiziţia cel puţin a unei reţele de distribuţie de electricitate scoase la vânzare de ENEL (cel mai probabil ENEL Dobrogea, aşa cum a reieşit din declaraţiile oficialilor guvernamentali)".

Domnia sa atrage atenţia că reactorul 1 de la Cernavodă are o durată garantată de funcţionare în condiţii de siguranţă până în 2022, ceea ce reprezintă un detaliu important. Dintre toate proiectele menţionate, cel mai palpabil prin impactul asupra profitabilităţii şi dividendelor distribuite pe termen scurt ar părea să fie achiziţia unei reţele deţinute de ENEL, în opinia reprezentantului BCR.

Domnia sa a amintit că randamentul dividendului SNN pe 2014 este mai mic decât la alte companii listate din energie şi utilităţi (unde este depăşit pragul de 5%) şi a remarcat volatilitatea acţiunii la BVB, sensibil mai mare decât la alte companii energetice, fapt ce nu face decât să exprime percepţia de risc mai ridicat în cazul producătorului de electricitate.

Vasilescu, Blue Rock Financial Services: "Nu cred că rezultatele SNN au surprins piaţa"

Profitul SNN din trimestrul IV 2014 a fost de 37 milioane lei, cu 66% sub valoarea înregistrată în ultimul trimestru al anului 2013, şi cu 5% sub cifra trimestrului anterior, a comentat Vlad Vasilescu, analist în cadrul Blue Rock Financial Services. "Evoluţia este în linie cu sezonalitatea vânzărilor, la care se adaugă marje în scădere ale profitului operaţional, iar per total, rezultatele anului 2014, în scădere de 68% faţă de anul precedent, nu cred că surprind piaţa", susţine domnia sa.

În lipsa unor eventuale evenimente de tipul achiziţiilor, există puţine elemente care să trezească interesul investitorilor în SNN, mai spune analistul Blue Rock Financial Services.

Domnia sa a remarcat dificultatea SNN de a găsi cumpărători dispuşi să contracteze cantităţi importante de energie pe perioade mai lungi de timp, intervenţia statului prin încurajarea unor proiecte contestate şi dezinteresul investitorilor pentru companie - ca principale provocări cu care se va confrunta Nuclear Electrica.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Alta mareata realizare a geniului financiar numit Lulache! Aceasta "specialista" in mamangement si administratie, un politruc tipic,care sare din p..partid in partid sa "managerieze" ea banii statului si al fraierilor aferenti. Dupa ce a avut marete realizari la FP, unde geniul financiar a avut extraordinara idee sa plaseze banii in ... depozite bancare!!! Si normal, pentru asa o idee nemaiauzita si-a tras un salariu de vreo 30000 de euro pe luna! Putin, spunea ea, fata de administratorii de fonduri de la New York!?!? Corect, mai ales ca prostii de la New York nici nu au avut asa idei geniale! Dupa ce a plecat de acolo, desigur ca toate marile fonduri ale omenirii s-au batut sa le fie administrator. Iar ea, cu intelepciune, a ales cel mai bun job, la celebrul fond de investitii... Lulache srl. Cand prietenii sai au revenit pe pozitii desigur ca nu puteau sa lase geniul finantelor mondiale deoparte si au pus-o la Nuclearelectrica. Normal. Logic. Deigur ca acum primim in loc de dividende explicatii foarte elaborate, despre conjuctura proasta care nu a lasat-o sa se manifeste. Normal. Logic. Multumim d-na Lulache, nu stiu ce s-ar face statul roman fara un geniu financiar ca dvs.

    1. corect ce spui, dar la fel ca la FP nu va sta o vesnicie. Asa cum trebuia sa cumperi FP pe vremea ei, cred ca trebuie sa cumperi SNN. Orice vine dupa ea, actiunile astea vor creste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb