Statele Unite au inclus pe o listă neagră 33 de companii şi instituţii chineze, pentru că ajută Beijingul să spioneze populaţia minoritară uigur sau din cauza legăturilor cu activităţi legate de arme de distrugere în masă şi cu armata Chinei, relatează CNBC, conform news.ro.
Măsura luată de Departamentul pentru Comerţ marchează cele mai recente eforturi ale administraţiei Trump de a restricţiona relaţiile economice cu companii ale căror produse susţin activităţile militare chineze şi de a penaliza Beijingul pentru modul în care tratează minorităţile musulmane.
Decizia a survenit în timp ce liderii Partidului Comunist chinez au anunţat vineri detaliile unui plan de a impune legi de securitate naţională în Hong Kong.
Şapte companii şi două instituţii au fost incluse pe lista neagră pentru "complicitate la încălcarea drepturilor omului şi abuzuri comise într-o campanie de represiune, detenţie arbitrară, muncă forţată şi supraveghere high-tech împotriva uigurilor şi a altora", a anunţat Departamentul pentru Comerţ într-un comunicat.
Două duzini de companii, instituţii guvernamentale şi organizaţii comerciale au fost adăugate pe lista neagră pentru că susţin achiziţiile de produse necesare armatei chineze, a anunţat departamentul într-un alt comunicat.
Companiile incluse pe lista neagră se concentrează pe inteligenţă artificială şi recunoaştere facială, pieţe pe care companiile americane producătoare de cipuri Nvidia şi Intel au investit masiv.
Între companiile penalizate se află NetPosa, una dintre cele mai cunoscute companii chineze din sectorul inteligenţei artificiale, a cărei filială specializată în recunoaştere facială este implicată în supravegherea musulmanilor.
Qihoo360, o firmă majoră de securitate cibernetică, care a fost delistată de la bursa Nasdaq în 2015, devenind companie privată, a anunţat recent că a găsit dovezi că instrumente de hacking ale CIA au fost utilizate pentru a ţinti sectorul aviaţiei chineze.
Lista neagră a SUA restricţionează vânzările de produse americane către companiile vizate şi unele produse fabricate în străinătate, care includ componente sau tehnologie americană. Companiile pot solicita obţinerea de licenţe pentru vânzări.
O companie susţinută de Softbank Group, CloudMinds, a fost inclusă la rândul ei pe listă. CloudMinds gestioneză un serviciu cloud pentru roboţi, cum ar fi o versiune a Pepper, un robot umanoid capabil de comunicare simplă.
Compania a fost împiedicată anul trecut să transfere tehnologie sau informaţii tehnice de la divizia sa americană la birourile din Beijing.
Qihoo, NetPosa şi CloudMinds nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.
O măsură similară a fost luată în octombrie 2019, când Departamentul pentru Comerţ a adăugat pe lista neagră 28 de companii şi birouri de securitate publică chineze, inclusiv startupuri chineze de top din domeniul inteligenţiei artificiale şi compania de supraveghere video Hikvision, din cauza modului în care sunt trataţi musulmanii uiguri.
Un model similar a fost utilizat de Washington, în încercarea de a limita influenţa grupului Huawei Technologies, din motive de securitate naţională. Săptămâna trecută, Departamentul pentru Comerţ a luat noi măsuri pentru a limita accesul Huawei la relaţiile cu producătorii de cipuri.