Din nou despre morală şi politică

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 august 2021

Cristian Pîrvulescu

Ceea ce a fost iniţial un fapt divers - şi ar fi putut rămâne doar atât - a devenit un scandal politic: arestarea prim-ministrului Florin Cîţu, pe când era doctorand, în decembrie 2000, în Ames, Iowa, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului. Contextul în care a apărut informaţia este unul electoral, deci cât se poate de politic, iar cei care au distribuit-o pe Facebook (Legalizăm.ro) susţin că informaţia provine din tabăra anti-Cîţu din PNL şi că o publică pentru că "Florin Cîţu candidează pentru postul de preşedinte al PNL". Aşa se face că din prima zi a campaniei electorale oficiale din PNL - care conform statutului acestui partid durează minimum 45 de zile -, chiar din primele ore ale dimineţii (informaţia a fost postată la ora nouă şi şase minute) a fost lansată o ştire care-l pune pe Florin Cîţu, pentru prima dată de la anunţul candidaturii sale, în defensivă.

Nu doar că această ştire nu a fost lansată întâmplător în acest moment, ci pare bine integrată într-o strategie - mizând atât pe lipsa de experienţă politică şi pe caracterul primului-ministru, dar şi pe prea mare siguranţă de sine a echipei sale de campanie - care urmăreşte să reseteze campania din PNL prin introducerea temei calităţilor morale ale candidaţilor. Căci una din temele principale ale campaniei "echipei câştigătoare", aşa cum au fost prezentaţi opiniei publice susţinătorii lui Florin Cîţu, era tocmai înnoirea morală a partidului. Ori, faptul că acest eveniment nu a fost cunoscut nici de publicul larg, dar nici de şeful statului şi colegii de partid vrea să pună în discuţie calităţile morale ale lui Florin Cîţu. Iar răspunsurile acestuia de miercuri 11 august şi apoi din declaraţiile de sâmbătă 14 august nu numai că nu reuşesc să lămurească multe din aspectele etice ale scandalului, dar chiar le amplifică. Aşa că ceea ce putea fi un fapt divers a devenit o problemă morală.

Încercarea unora de a transforma problema morală într-una juridică (Florin Cîţu ar fi fost condamnat penal în SUA şi ca urmare are cazier) nu are nicio relevanţă, pentru că în America există un sistem juridic diferit. Dar toată această insistenţă asupra aspectelor juridice a fost menită să accentueze dramatismul scandalului şi şi să-l oblige pe Florin Cîţu să se baricadeze în spatele propriilor tranşee. În egală măsură şi preşedintele Klaus Iohannis este pus într-o postură delicată, pentru că, în condiţiile date, nu-l poate susţine deschis pe Florin Cîţu, câtă vreme acesta din urmă a recunoscut că nu l-a informat pe preşedinte în legătură cu evenimentul neplăcut de acum două decenii. De aceea, recâştigarea poziţiei dominante care i-a fost compromisă de acest scandal se va muta în interiorul PNL. Iar preşedintele nu se va implica în niciun fel, lăsând lucrurile să evolueze.

Susţinerea lui Dan Vîlceanu pentru poziţia de ministru de finanţe are menirea de a confirma noua arhitectură politică din interiorul PNL după încheierea alegerilor interne şi de a-l pune din nou pe Ludovic Orban în defensivă. Reuniunea Biroului Politic Naţional al PNL în care propunerea ca ministru a lui Dan Vîlceanu să fie validată ar demonstra membrilor de partid că Florin Cîţu controlează majoritatea în conducerea partidului. Dar o victorie politică în BPN nu va rezolva însă şi problema morală. Pentru a reuşi, Florin Cîţu trebuie să convingă atât partidul cât şi opinia publică că este un politician integru, iar arestarea sa în America acum două decenii nu poate să afecteze deciziile sale prezente şi viitoare. Iar această demonstraţie nu este simplă căci în spatele politicii există întotdeauna repere morale.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Problema nu e numai morală, Florin Cuțu a înșelat o bancă, a împrumutat bani și a uitat să-i mai dea înapoi la bancă. Un astfel de individ nu ar trebui sa aibă bugete sau bani pe mâna.

    1. Cum asa?

      Cu buletinul, ca la noi? 

      Nu au existat garantii care apoi sa fie executate?

      Ceva e putred in afirmatia ta. 

      Era flăcău cand a dat tzeapa la banca, avea doar 36 de ani si nu prea avea minte, asa cum nu are nici acum. Cine nu a baut si apoi s-a urcat la volan, cine nu a dat tzeapa la o banca? Cei din pnl care il sustin au dat toti tzepe si il inteleg.

      La americani se dădeau la acea vreme carduri până în 10.000 de dolari doar pe baza de scoring și istoric de credit. Așa a tzepuit Cuțu banca și nu a mai dat banii înapoi.

      Bai, mă întreb ăia de la FMI și Banca Mondială cum pot sta la discutii cu un asemenea găinar... 

      Bine le-a facut bancherilor care sunt cei mai mari escroci, iar escrocheria monetara e cea mai mare din lume. Creeaza bani din nimic, printr-un click sau inscris in cpontabilitate la pasive,,bancile neavand active.Cine este gainar?Bancherul care ne fura pe toti? Haiducia pe dos.Mai cer si dobanzi si te si executa silit daca nu returnezi banii, au lasat multi americani in strada...asa a inceput criza din 2007. Ganditi si voi baieti!Etica trebuie sa existe in in domeniul financiar!

      Cocalarul vostru i-a paccalit pe bancheri cu cateva mii de dolari - pe prsoana fizica - iar bancherii l--au pacalit pe cocalar - pe persoana juridica - cu cateva zeci de miliarde de dolari. Dezavantaj prostii... ca de obicei.

    Ca a condus baut ,ca a tras si ceva iarba pe nas ,ca nu si-a platit datoriile se pot ierta toate sau o parte din fapte .Minciuna prin omisiune nu poate fi iertata.Liberalii daca vor sa castige alegerile din 2024 ,sa mai conteze pe scena politica trebuie sa scape de cei doi consumatori care candideaza la functia de presedinte Catu trebuie sa plece din fruntea guvernului ,din politica ,int-o functe de tehnocrat ,Adio ,domnule Catu !

    1. intr-o functie de tehnocrat la jilava . a condus beat , s-a drogat , a dat teapa la banci , se poate ierta ! tare mai sinteti ingaduitori cu borfasii vostri de dreapta ! a pus Romania pe chituci si dupa creierul tau cat un bob de orez ar trebui recompensat cu o functie de tehnocrat . mars , cretinule !

      Nu prea intelegi pe ce lume traiesti...si care sunt legile ei. Pentru credite fictive, datoriile sunt si ele tot fictive!

    in presa nord coreeana cu sediul in Romania , in loc sa se discute dezastrul care l-a adus in ec . Romaniei , aceasta masinuta stricata in rol de premier , se discuta cate beri a baut acum 20 de ani catu si echivalentul lor in whiskey si vin . cu toate ca omuletul este cu bagajul la usa , un cor de tute cu raresi si alina in frunte nu contenesc sa-si arate stima noastra si mandria . eu unul nu mai am putere nici sa borasc !

    Cei care au scapat ”pe surse” această poveste de acum 20 de ani sunt aceeași securiști care nu au găsit niciodată conturile din străinătate ale politicienilor si securiștilor corupți. Hai să punem in balanță pericolul social sau moral al amendei din SUA cu gașca politico securistică care a capturat statul si care se pare ca il vor ca garant al statuqvo-ului pe Ludovic Orban.

    1. nu poti pune in balanta amenda respectiva pentru ca balanta are doua brate , iar catu cu toate ale lui este produsul gastii politico securistica , cum ii spui, adica pui intr-o parte aceasta cloaca securista si in cealalta parte ce pui ? tot securitatea trage mai greu .

    Etica trebuie de urgenta integrata in politica, in stiintele sociale si naturale dar mai ales aplicate. Etica trebuie integrata in viziunea asupra lumii. Aceasta noua teore integrata a cunoasterii realitatii are nevoie de o metoda tot integrativa.

    1. Etica pornita din spiritualitate si elevare sufleteasca va face justitie sociala...fara exploatarea omului de catre om, fara plutocratie si bacheri care creeaza bani din nimic ca sa ne faca sclavi pe noi indivizi si state.

    STATUL SĂRAC ÎI AL 2 LEA ,, DRAC " ...

    De ziua Marinei Militare,ca e pacat sa spunem a Sfintei Marii s-a dat semnalul : Cu penalii nostri in functii publice !

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb