Dincolo de bine şi de rău

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 18 august 2008

Cristian Pîrvulescu

Marile puteri se află dincolo de bine şi de rău. Forţa brută ţine loc, în acest caz, oricărei morale, fie ea şi minimă. Se poa­te însă construi o lumea dreaptă, democratică, deschisă tuturor doar pe forţă? Pentru cei ce au făcut "legea" în perioada războiului Rece se pare că nu există scrupule morale. Căci, spun vechii realişti, deveniţi peste timp neoconservatori, doar cei puternici contează. Restul, se supun. O dovedeşte şi Rusia în Georgia, aşa cum au făcut-o şi americanii acum cinci ani în Irak. În conflictul din Georgia, Rusia comite o agresiune. Orice justificare nu poate schimba realitatea: Rusia a urmărit să dea o lecţie atât vecinilor, cât şi europenilor anunţând că a revenit în rândul marilor puteri. Folosind acelaşi tip de argumente contrafactuale ca şi Statele Unite în 2003, Rusia a pus în aplicare o specie a deja celebrei lovituri preventive. Numai că, după atacarea Georgiei niciun stat nu-şi mai poate face iluzii în privinţa metamorfozării URSS într-o Rusie cooperantă. De acum încolo, orice argument raţional împotriva amplasării scutului antirachetă american în Europa Centrală nu mai poate fi susţinut. Iar relaxarea relaţiilor cu Rusia pare de domeniul trecutului. Şi, vrând- nevrând, aşa cum remarca într-un interviu citat de "France Press" şi ministrul de Externe britanic, David Miliband, Uniunea Europeană nu poate să continue fără nicio reacţie negocierile privind acordul de parteneriat şi cooperare cu Rusia. Chiar dacă, prin absurd, Sarkozy sau Merkel ar încerca să amâne acest moment, situaţia raporturilor Rusiei cu UE s-a schimbat radical după atacarea Georgiei.

Impunându-şi linia intransigentă, de fostă şi actuală poliţie politică, KGB-ul putinist a dovedit obtuzitate şi lipsă de viziune. Căci victoria militară a Rusiei pe teren s-a transformat într-o înfrângere politică şi mediatică. Reacţia rapidă a Poloniei şi statelor baltice, previzibilă pentru orice observator cât de cât informat, nu poate fi compensată de echilibris­tica preşedintelui francez sau de reacţiile prudente ale cancelarei germane. Dacă Rusia a mizat pe izolarea Statelor Unite, aflate într-un moment electoral şi lipsite de autoritate internaţională, s-a înşelat. Însoţind, ba chiar impunând ritmul politicii externe americane, Polonia şi statele baltice au schimbat raportarea la problema georgiană. În acest context România a demonstrat, odată în plus, lipsa de perspectivă a politicienilor bucureşteni.

Faptul că pentru Moscova dreptul internaţional şi suveranitatea naţională sunt simple convenţii umane, fără vreo valoare practică, probează revenirea Rusiei la politica brejnevistă a suveranităţii limitate. În aceste condiţii UE este nevoită să reacţioneze, şi nu doar pentru că interesele sale energetice sunt periclitate, ci mai ales pentru că există un standard european al democraţiei şi al drepturilor omului de la care nu se poate abdica fără ca liantul care ţine cele 27 de state împreună să nu se dilueze şi să ducă la dizolvarea întregului. Dorinţa de revanşă asupra Occidentului şi a foştilor sateliţi a unei Rusii, care nu se poate acomoda exigenţelor democratice şi nu poate depăşi sovietismul, pune Europa în faţa unei alegeri de natură morală. Căci dincolo de multipolarism, bipolarism sau unipolarism se află oamenii obişnuiţi ale căror drepturi nu pot fi încălcate de nimeni. Şi, dacă din cauza politicilor din spatele uşilor închise principiile vor fi abandonate, atunci doar dreptul celui mai tare va prevala. A crede că democraţia mai poate supravieţui în aces­te condiţii e doar o iluzie.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb