Dinu Patriciu va fi audiat, pe 24 iunie, în dosarul Rompetrol

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 mai 2009

Dinu Patriciu va fi audiat, pe 24 iunie, în dosarul Rompetrol

Tribunalul Bucureşti a dispus, ieri, audierea omului de afaceri Dinu Patriciu pe data de 24 iunie, urmând ca la termenele viitoare să dea declaraţii celelalte persoane acuzate în dosarul Rompetrol. La termenul de miercuri al procesului, instanţa le-a prezentat persoanelor acuzate în dosarul Rompetrol învinuirile aduse de procurori.

Avocaţii lui Dinu Patriciu i-au spus judecătorului care se ocupă de caz, Constantin Marin Marino, că omul de afaceri "nu înţelege conţinutul învinuirii, aşa cum este scris în rechizitoriu". De asemenea, la ieşirea din sala de judecată, omul de afaceri a declarat că era pregătit să fie audiat miercuri şi a precizat că nu înţelege conţinutul acuzaţiei pentru că, de fapt, nu ar exista nicio acuzaţie în acest dosar. "Sunt pregătit să dau o declaraţie de trei ani de zile, aproape patru, de când a început acest proces", a spus Dinu Patriciu. Patriciu a mai spus că vrea ca procesul să se termine cât mai repede, pentru că nu are niciun interes să tergiverseze cauza. Întrebat de jurnalişti dacă acest proces i-a afectat relaţiile de afaceri, Patriciu a spus că în mod normal aşa ar fi trebuit să se întâmple, însă nu a fost aşa, pentru că partenerii săi de afaceri s-au interesat şi şi-ar fi dat seama că nu este vinovat.

În sală nu au fost prezenţi Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Victor Eros. Avocaţii tuturor persoanelor trimise în judecată în dosarul Rompetrol le-au spus judecătorilor că clienţii vor să dea declaraţii şi în această fază a procesului.

Procurorii au finalizat, în data de 8 septembrie 2006, urmărirea penală în dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanţa Libia şi manipularea pieţei de capital, şi l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru şapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru: iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter secret.

Procurorii DIICOT au mai trimis în judecată în aceeaşi cauză alte 11 persoane, printre care şi patru reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - preşedinte, Paul Miclăuş - vicepreşedinte, Victor Eros - membru şi Elena Albu - şefa Corpului de control din CNVM.

Fostul ministru PNL al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care ar fi putut da semnale false sau care ar fi putut induce în eroare participanţii la piaţa de capital în legătură cu cererea, oferta sau preţul instru­mentelor financiare.

Alexandru Bucşă, vicepreşedinte The Rompetrol Group Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare pentru că, în calitate de administrator şi director economic la SC Rompetrol SA l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să îşi însuşească, în cursul anului 2001, suma de 75 milioane dolari rezultată din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat, sumă pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda. De asemenea, el este acuzat şi de complicitate la spălarea de bani pentru că, în aceeaşi perioadă, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Dinu Patriciu să transfere în mod succesiv fondurile Rompetrol SA, în suma de 15 milioane dolari, pe care le administra în baza Acordului EPSA, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora. Nu în ultimul rând, el răspunde în faţa instanţei şi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, întrucât în cursul anului 2001 s-a asociat cu Dinu Patriciu, Philip George Stephenson, Petrică Grama şi John Hamilton Works, în vederea săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani

Petrică Grama, fost director al Direcţiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, este acuzat de complicitate la delapidare pentru că l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, să-şi însuşească suma de 85 milioane dolari rezultată din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care ar fi traficat-o ulterior în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda. Şi el este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Cerasela Rus, agent de servicii de investiţii financiare şi trader la SSIF Alpfa Finance, a fost acuzată de complicitate la manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial. De asemenea, mai este acuzată şi de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Sorin Roşca Stănescu, directorul ziarului "Ziua", a fost acuzat de utilizare de informaţii privilegiate şi aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiţii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, a fost acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de manipulare a pieţei şi complicitate la spălare de bani.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb