DIRECTORUL EXECUTIV AL BP ANTICIPEAZĂ Preţul petrolului va scădea pînă la 25 de dolari/baril peste un deceniu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iunie 2006

Piaţa nu este de acord cu această estimare

Lordul Browne de Madingley, directorul executiv al gigantului petrolier britanic BP, anticipează că preţul ţiţeiului brut ar putea să scadă pînă la 25 de dolari/baril pe termen lung, estimările sale fiind în contrast direct cu ceea ce preconizează piaţa. Reprezentantul BP, al doilea producător mondial de ţiţei, susţine că, deşi preţurile nu vor ajunge la un nivel moderat pe termen scurt, în cinci ani acestea vor scădea pînă la 40 de dolari barilul. Mai mult, lordul Browne este de părere că, în termen de zece ani, cotaţiile petrolului pot să ajungă la 25 de dolari pe baril.

Amintim că, în luna aprilie a acestui an, preţul petrolului brut a depăşit 75 de dolari/baril, ca urmare a temerilor legate de posibilitatea apariţiei unor probleme în aprovizionarea mondială, în condiţiile unei cereri puternice.

Pe de altă parte, Paul Hors-nell, şef al departamentului de cercetare din cadrul "Barclays Capital", a declarat că actorii de pe pieţele futures din domeniul energiei nu sînt de acord cu punctul de vedere al lordului Browne. "Piaţa nu anticipează, în nici un caz, un preţ mai mic de 60 de dolari/baril", spune Horsnell, adăugînd: "La ora actuală este imposibil să cumperi petrol mai ieftin de 66 de dolari barilul". În opinia lui Horsnell, pieţele futures nu vor vedea un preţ sub 60 de dolari barilul nici în 2012. Domnia sa afirmă: "Piaţa nu este sigură în ceea ce priveşte aprovizionarea. Credem că producţia realizată de ţările non-OPEC nu s-a ridicat la nivelul solicitat".

La rîndul său, Jeffrey Currie, din cadrul "Goldman Sachs", crede că preţul petrolului se va menţine la 60 de dolari/baril în următorii cinci ani, din cauza costurilor mari de producţie. "Industria petrolului cheltuieşte pentru prima oară în ultimii 30 de ani. Costurile investiţiilor au crescut semnificativ", precizează Jeffrey Currie.

Lordul Browne, una dintre cele mai respectate persoane din industria petrolieră, afirmă că societăţile din domeniu au descoperit zăcăminte importante în Marea Caspică, iar potenţialul de producţie al unor ţări precum Rusia sau cele din vestul Africii, este unul ridicat. Totodată, lordul Browne consideră că o eficienţă îmbunătăţită va ajuta la majorarea extracţiei de ţiţei brut, astfel că cererea va putea fi acoperită fără probleme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb