Directorul liceului românesc din Tiraspol, reţinut de securitatea transnistreană

F.A.
Internaţional / 5 februarie 2014

Update 19:43 Băsescu cere intervenţia OSCE în cazul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat, astăzi, "profunda îngrijorare" faţă de reţinerea, în aceeaşi zi, a trei reprezentanţi ai Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, calificând drept "inacceptabil" tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Domnia sa a solicitat Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în formatul "5+2", pentru rezolvarea situaţiei create.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a luat act cu profundă îngrijorare de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, 5 februarie, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului 'Lucian Blaga' din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei. Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor", scrie în comunicat.

Şeful statului consideră că reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română reprezintă "o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria".

"Ca atare, domnul preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create", se mai arată în comunicat.

---

Directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut de securitatea transnistreană sub pretextul de contrabandă, relatează portalul Unimedia.

Alături de şeful instituţiei au fost reţinuţi contabilul liceului şi şoferul cu care se deplasau.

Acest lucru a fost semnalat şi de europarlamentarul Monica Macovei, într-un comunicat. "Am primit informaţii că domnul Ion Iovcev, directorul liceului român Lucian Blaga din Tiraspol, a fost arestat acum circa o oră de forţele de securitate din regiunea Transnistreană. Se pare că domnul Iovcev şi contabila liceului sunt învinuiţi că aveau asupra lor valută străină, adică lei moldoveneşti, care, în realitate, reprezentau salariile profesorilor primite de la autorităţile din Chişinău", arată europarlamentarul român.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb