Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi S&T România au demarat zilele trecute componenta centrală a proiectului cu finanţare europeană "Sistem de alertă timpurie şi informare în timp real - RO-SAT", conform unui comunicat remis redacţiei. În acest context, DNSC şi S&T România au avut o şedinţă iniţială pentru stabilirea paşilor necesari îndeplinirii cerinţelor din contractul aferent proiectului.
Potrivit sursei citate, unul dintre obiectivele specifice ale proiectului RO-SAT este dezvoltarea unui sistem naţional de avertizare în timp real a persoanelor fizice şi/sau juridice vizate de atacuri cibernetice şi/sau afectate de incidente de securitate cibernetice, precum şi pentru informarea şi cooperarea cu autorităţile competente.
Contractul, semnat recent de DNSC şi S&T, se întinde pe o durată de 6 luni şi are o valoare de 24,197 milioane de lei, fără TVA, de la un estimat de 24,2 milioane de lei, fără TVA. La procedura de atribuire au participat mai multe companii cu activitate în sectorul IT&C din ţară şi compania desemnată câştigătoare este S&TRomânia, conform criteriilor stabilite prin caietul de sarcini.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO acum Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică este beneficiarul unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului "RO-SAT", cod MySMIS2014+ 130277, în baza contractului de finanţare nr. 2/2.3.2/20.09.2019. Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acţiunea 2.3.2 - Asigurarea securităţii cibernetice a sistemelor TIC şi a reţelelor informatice, se arată în comunicat.