Discuţii despre numărul de militari americani ce urmează a fi dislocaţi suplimentar în România, la sediul MApN

A.B.
Miscellanea / 7 august 2020

Discuţii despre numărul de militari americani ce urmează a fi dislocaţi suplimentar în România, la sediul MApN

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, s-au întâlnit, vineri, la sediul MApN, cu şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, şi şeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, potrivit Agerpres.

"Săptămâna aceasta noi am anunţat stabilirea Comandamentului Corpului 5 al Forţelor Terestre americane în Polonia ca parte a realinierii forţelor noastre din Europa. De asemenea, în linie cu recenta declaraţie a secretarului Espen intenţionăm să rotim mai multe forţe în regiunea Mării Negre, în particular în România. Aceasta demonstrează angajamentul nostru continuu pentru o Europă puternică. Aşa cum secretarul Espen a specificat, regiunea Mării Negre este critică pentru securitatea şi apărarea Europei. România este un aliat cheie al Statelor Unite şi NATO. Suntem mândri să avem un aliat aşa puternic care a luptat alături de noi în Irak şi continuă să o facă în Afganistan", a declarat generalul James C. McConville, la sediul MApN.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

El a arătat că discuţiile cu oficialii români au vizat numărul de soldaţi americani ce urmează să fie dislocaţi suplimentar în România şi locurile în care aceştia se vor afla.

"Am discutat foarte detaliat cu partenerii noştri şi urmează să detaliem acest număr şi acele locuri", a spus oficialul american.

Acesta a subliniat importanţa creşterii cooperării militare cu România.

"Soldaţii americani se antrenează în mod regulat cu aliaţii români prin creşterea capacităţii combative. (...) Instruirea noastră comună contribuie la creşterea nivelului de securitate regională prin ridicarea nivelului de interoperabilitate şi a capabilităţilor comune. Împreună suntem pregătiţi să răspundem atunci când o să fie nevoie, aici, într-o zonă importantă cum este Marea Neagră, în Europa sau oriunde în lume. Cooperarea strânsă cu aliaţi, cum este România, este esenţială pentru interesele noastre de securitate comună. Scopul nostru comun împărtăşit va contribui la menţinerea puternică a relaţiei militare dintre România şi Statele Unite", a arătat generalul american.

La rândul său, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu, a salutat intenţia SUA de a suplimenta efortul în sprijinul securităţii la Marea Neagră printr-o prezenţă rotaţională continuă.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

"Înţelegem că trebuie să continuăm să contribuim să ne îndeplinim angajamentele şi responsabilităţile şi aceasta înseamnă să continuăm să alocăm resursele necesare pentru apărare", a mai spus Petrescu.

Potrivit şefului SMAp, cooperarea româno-americană este excepţională, iar Statele Unite reprezintă partenerul strategic cel mai important al României.

"Statele Unite ne oferă un sprijin constant în procesul de adaptare a forţelor armate române în vederea îndeplinirii cu succes a misiunilor ce ne revin într-un mediu de securitate complex şi dinamic în regiunea Mării Negre. Am agreat împreună că trebuie să consolidăm ritmul de cooperare pe direcţii concrete şi aş aminti aici necesitatea de a continua programul ambiţios de exerciţii pe care îl avem atât în format bilateral, cât şi în format aliat şi multinaţional. Angajamentul Statelor Unite ale Americii în regiune este de o importanţă deosebită şi reprezintă un factor esenţial în sprijinul consolidării securităţii pe segmentul sudic al Flancului estic al Alianţei. Trebuie să continuăm să implementăm împreună o serie de măsuri pentru descurajare şi apărare şi în regiunea Mării Negre, similar cu măsurile planificate şi implementate în regiunea Mării Baltice. Susţinem, totodată, relevanţa dezvoltării infrastructurii necesare atât pentru a găzdui trupe americane şi aliate, cât şi pentru a primi întăriri şi pentru aceasta facem eforturi atât proprii din fonduri naţionale, cât şi folosind fondurile comune NATO sau fondurile iniţiativei europene pentru descurajare", a menţionat Daniel Petrescu.

Şeful SMAp a subliniat eforturile de modernizare a Armatei Române, arătând, în context, că în dotarea forţelor armate vor intra foarte curând sistemele HIMARS şi Patriot.

Cei doi oficiali au mai anunţat că anul viitor, printr-un exerciţiu foarte complex, urmează să fie declarată capacitatea operaţională iniţială a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO .

"Anul viitor vom desfăşura un exerciţiu şi în acest exerciţiu vom folosi mijloacele de comandă şi control căutând interoperabilitatea cu partenerii noştri pe timpul acestui exerciţiu şi în scopul acestei relaţii", a spus oficialul american.

"Anul viitor intenţionăm printr-un exerciţiu foarte complex, împreună cu US Army Europe, mentorship-ul pe care îl primim de la Corpul NATO de reacţie rapidă - ARC şi participarea Comandamentului nostru de Corp de armată să declarăm capacitatea operaţională iniţială a acestui comandament", a adăugat şeful SMAp.

Oficialii americani efectuează o vizită în România până duminică.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. vor incepe frictiuni militare explicite intre grecia si turcia

    Romania sa se pozitioneze de partea greciei - sub nici o forma si de nici o culoare sa nu se apropie de turcia. 

    Turcia e marea pierzatoare a acestui context istoric. Isi vor pierde tara.  

    Romania sa nu se implice cu trupe (pe cat se poate) in conflictele militare grecia-turcia. Tarile care calca cu trupe in turcia sufera pierderi teritoriale mai apoi. Tarile (din Balcani) care nu calca acolo si raman pasive au castiguri teritoriale sau de alta natura.  

    SUA sa disloce in Romania intre 10.000 si 15.000 soldati. E de ajuns pentru inceput. Romania e punctul perfect de reprezentare zonala a intereselor americane in zona.  

    Pretul pentru acest suport este finalmente (dupa incetarea frictiunilor militare) asigurarea suportului militar, diplomatic si politic pentru extinderea teritoriala a Romaniei mai mult decat era in 1938 si dezvoltarea agresiva a economiei transformand Romania intr-un pol de putere in Europa centrala si de est.  

    Erdogan e cel mai urat vis al turciei. E cel ce va conduce (din pacate) poporul turc catre nefiinta.  

    1. Sunt de acord ca Erdogan a devenit un vis urat pentru Turcia(si nu numai).A facut si lucruri bune pentru tara sa,pacat insa ca a apucat pe aceasta cale.Era bine daca reusea lovitura de stat,dar a intervenit vulpoiul ala otravitor de Putin.Daca Erdogan devine dusmanul tarilor NATO si da cu piciorul acestei aliante,automat Turcia va pierde,e logic.Dar sa isi piarda tara mi se pare cam mult.Cine sa ii ocupe?Americanii?Tarile musulmane rivale?Printre tarile musulmane mie turcii imi par a fi cam singuri,aliatii lor sunt doar de fatada.Pe Erdogan l-a orbit lacomia,megalomania,religia,ur a.Daca nu se face nimic din interior(si nu prea se poate face pentru ca isi pune toti oponentii reali si imaginari la zid),Turcia nu va fi nici in caruta,nici in teleguta,dar totusi,sa dispara ca popor iarasi mi se pare cam mult .

      "Dar sa isi piarda tara mi se pare cam mult.Cine sa ii ocupe?"

      Stiu dar nu imi dau voie sa zic nici sa mi se rupa limba (sau degetele in cazul de fata :D ) 

      Vei vedea.  

      p.s. dupa ce se termina totul abia astept sa facem o vizita (eu si sotia mea) in catedrala estica a Ortodoxiei, Sfanta Sofia, pe pamant... grecesc. ;) Mai multe sa fiu al naibii daca zic :) . 

      Romania sa stea departe sau foarte departe de aceste aventuri militare.

      Isi va multumi ulterior pentru aceasta inspiratie divina!  

      Eu va sfatuiesc pe toti sa nu criticati mereu politicile lui Erdogan si ale Turciei,pentru ca aceasta tara continua sa fie importanta pentru NATO si UE,deci si pentru Romania! Atata timp cat Rusia nu se va shimba,Turcia va continua sa fie ceea ce este si sa-si joace rolul ei pe scena politica regionala! Daca Rusia,o tara preponderent crestin-ortodoxa,nu inceteaza sa fie un rival al Occidentului si un pradator de temut pentru tarile est-europene,atunci Turcia va vi in continuare un aliat important atat pentru Occident cat si pentru Rusia! Razboi intre Turcia si Grecia nu va fi,pentru ca sanctiunile economice pe care UE le poate aplica Turciei vor lovi puternic economia acestei tari,iar Erdogan este constient de lucrul asta! Cat despre bisrica aceea de pe vremea imperiului bizantin,care acum se afla pe teritoriul Turciei de 500 de ani... Aruncati-va niste apa rece pe fata si treziti-va la realitate! Turcia este o tara cu populatie majoritar musulmana si cred ca nu este logic ca sa existe un patriarh icumenic al orthodoxiei pe teritoriul ei. Pana la urma,intre noi fie vorba,daca Erdogan a trasformat muzeul in giamie consider ca Turcia va pierde venituri importante de la turistii greci care se duceau la Istanbul sa o viziteze cheltuind valuta pe teritoriul turcesc.

      Asa zici? :)

      "Razboi intre Turcia si Grecia nu va fi"  

      watch and learn amice... jocurile sunt deja facute, zarurile sunt deja aruncate si evenimentele sunt bine distribuite in timp si spatiu in viitor. Si deja au inceput... dar nu ai tu intelegere si viziune sa vezi semnele.

      Si eu nu ma obosesc sa punctez semnele ... in trecut am mai facut-o (de 2 ori) si de 2 ori initiere conflictului s-a stins. Sa spunem ca a treia oara imi tin gura si lantul de evenimente isi urmeaza cursul .  

      Fa si tu ceva folositor pentru tine,pentru viata ta, si nu mai taia frunza la caini pe aici! Asa spuneai si despre tensiunile dintre Turcia si Rusia in provincia siriana Idlib,dar pana la urma nu a fost nici un razboi nimicitor intre cele doua tari,asa cum spuneai tu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb