Discuţii pe marginea modificării Legii insolvenţei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 19 februarie 2013

Modificarea Legii Insolvenţei a fost unul dintre subiectele abordate de reprezentanţii Patronatului Român, care s-au întâlnit, săptămâ­na trecută, cu Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism.

Discuţiile pe marginea modificării Legii insolvenţei au vizat obligativitatea efectuării unui audit independent, înainte de declararea insolvenţei, care să stabilească situaţia finaciară reală şi nivelul activelor societăţilor în cauză.

Ministrul de resort a declarat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că Legea insolvenţei va fi modificată în acest an. Oficialul a subliniat că actul normativ în vigoare este contestat de foarte mulţi oameni de afaceri, precizând: "Legea insolvenţei este pe masa de lucru a Guvernului. Extrem de mulţi din mediul privat spun că legea este păguboasă pentru cei corecţi, în condiţiile în care furnizorii nu îşi mai pot încasa banii pentru că partenerii lor intră în insolvenţă. Deci, avem în program modificarea Legii insolvenţei".

Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, ne-a declarat, în urmă cu circa o lună, că un număr de 30 de specialişti din domeniu (avocaţi, judecători, practicieni în insolvenţă, profesori universitari etc.) lucrează la întocmirea Codului Insolvenţei, proiect solicitat de Ministerul Justiţiei, cu acordul Băncii Naţionale a României, şi finanţat din fonduri de la Banca Mondială.

Arin Stănescu ne-a precizat: "Codul Insolvenţei va cuprinde tot ceea ce înseamnă legislaţie în domeniu, atât pe partea de pre-insolvenţă, cât şi pe partea de insolvenţă, va cuprinde şi Legea Falimentului Bancar şi Legea Insolvenţei Societăţilor de Asigurare. Există un grup de experţi format dintr-un consorţiu (PriceWaterHouseCoopers - Stănescu, Miloş, Dumitru & Asociaţii - David şi Baias - Universitatea din Timişoara), la care participă şi Ministerul Justiţiei, dar şi Ministerul Finanţelor, prin ANAF, şi Asociaţia Română a Băncilor".

Potrivit domnului Stănescu, Codul Insolvenţei urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Maria Grapini şi reprezentanţii Patronatului Român au mai avut dis­cuţii legate de adoptarea unor măsuri de deblocare a conturilor IMM aflate în dificutate de plată şi stabilirea unui prag mai ridicat al datoriei la care banca poate bloca conturile; reducerea datoriilor către bănci în cazul plăţii principale, prin anularea dobânzilor restante aferente; tratarea în mod egal a debitorilor şi creditorilor de către băncile comerciale şi apărarea prin legea debitorilor; sprijinirea activităţii IMM prin crearea unei atribuţii speciale a CEC; modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, prin implementarea unei metodologii de stabilire a preţurilor pentru produse şi servicii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb