Disponibilizaţii de la Terom Iaşi şi Toptherm Ghimbav primesc sume compensatorii

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 27 aprilie 2007

Salariaţii disponibilizaţi prin concedieri colective de la Terom SA Iaşi şi de la Toptherm SA Ghimbav, societăţi aflate în portofoliul AVAS, vor primi două salarii medii nete pe economie, venit de completare şi plăţi compensatorii, în funcţie de vechime, conform ordonanţei de urgenţă 116/2006.

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind protecţia socială a celor 415 salariaţi care vor fi disponibilizaţi, în total, de la cele două societăţi. Cei mai mulţi - 385 de salariaţi - vor pleca de la Terom SA, iar 66 de persoane vor pleca de la Toptherm SA Ghimbav.

În urma discuţiilor purtate cu organizaţiile sindicale şi cu conducerile administrative ale celor două societăţi, au fost semnate protocoale între conducerea societăţilor şi organizaţiile sindicale, prin care acestea şi-au dat acordul pentru disponibilizarea de personal.

Potrivit ordonanţei de urgenţă 116/2006, valoarea plăţilor compensatorii şi a veniturilor de completare se va stabili în funcţie de valoarea salariului mediu net pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna ianuarie a anului în care se fac concedierile.

Veniturile lunare de completare se vor acorda în funcţie de valoarea mediei salariilor muncitorilor din ultimele trei luni înainte de concediere. În cazul în care cuantumul salariului individual mediu net din ultimele trei luni este mai mic decât salariul mediu net pe economie comunicat de INS, la determinarea venitului de completare se ia în considerare această valoare. Dacă media salariilor pe ultimele trei luni depăşeşte valoarea salariului mediu net comunicat de INS, veniturile de completare se vor calcula ţinându-se cont de salariul mediu pe economie.

Ordonanţa 116/2006 a fost modificată la începutul lunii februarie, după ce muncitorii de la uzinele braşovene Tractorul şi Rulmentul şi de la fabrica de explozibili Nitramonia Făgăraş, de la care urmează să fie concediaţi colectiv mai multe mii de muncitori, au protestat din cauza diferenţelor apărute în modul de acordare a plăţilor compensatorii faţă de cei concediaţi înainte de 2007.

Astfel, potrivit noilor reglementări, vor beneficia de prevederile ordonanţei numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată cu societăţile care efectuează disponibilizări prin concedieri colective cu cel puţin un an înainte de concediere. În acelaşi timp, persoanele concediate în condiţiile ordonanţei vor beneficia, la momentul concedierii, de o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS.

Totodată, dacă în perioada acordării veniturilor de completare, persoanele beneficiare se angajează la alte societăţi decât cele de la care au fost disponibilizate, beneficiază pe perioada lucrată, până la expirarea perioadei prevăzute pentru acordarea venitului de completare, de un venit lunar de completare egal cu 50% din salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de INS. Aceste prevederi se aplică şi în cazul încadrării la societăţile de la care au fost disponibilizaţi, dacă la data acestei încadrări societăţile respective nu mai au capital majoritar de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb