Distribuitorii de energie şi gaze au investit cu 2 miliarde lei mai mult decât şi-au asumat la privatizare

Elena Deacu
Companii #Energie / 21 aprilie 2015

Companiile din sectorul distribuţiei de gaze naturale şi electricitate nu doar că şi-au îndeplinit în totalitate obligaţiile de investiţii asumate prin contractele de privatizare semnate cu statul român, ci chiar le-au depăşit semnificativ, concluzionează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, într-un raport transmis Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Această recunoaştere oficială a eforturilor investiţionale susţinute realizate de către companiile din sectorul distribuţiei de energie şi gaze ar trebui să pună punct acuzaţiilor vehiculate în ultimii ani potrivit cărora operatorii din domeniu nu şi-ar fi respectat obligaţiile asumate pentru perioada post-privatizare, afirmă membrii Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Astfel, conform documentului menţionat, investiţiile companiilor ENEL Distribuţie Muntenia Sud, ENEL Distribuţie Banat, ENEL Distribuţie Dobrogea, E.ON Distribuţie Moldova, CEZ Distribuţie, GDF Suez Energy Romania şi E.ON Gaz Distribuţie pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor au totalizat aproape 6 miliarde lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu aproape 2,1 miliarde lei a obligaţiilor asumate prin contractele de privatizare. Astfel, în domeniul electricităţii, investiţiile cumulate realizate în primii cinci ani de la privatizare au fost de peste 4,11 miliarde lei, faţă de 2,61 miliarde lei cât ar fi trebuit să fie investite conform obligaţiilor contractuale. În domeniul gazelor, au fost realizate investiţii de 1,87 miliarde lei, faţă de cele 1,29 miliarde lei care au fost obţinute din majorarea capitalului social pentru finanţarea investiţiilor cerute prin contractele de privatizare.

Rezultatele investiţiilor de până acum sunt confirmate inclusiv de cel mai recent raport ANRE privind calitatea serviciului de distribuţie, care evidenţiază o îmbunătăţire generală a SAIFI (indicele privind durata medie a întreruperilor în reţea) şi SAIDI (indicele privind frecvenţa medie a întreruperilor în reţea), atât comparativ cu anul 2012, cât şi faţă de anul 2008, de când se fac înregistrări.

Potrivit ACUE, sistemul energetic românesc are o nevoie stringentă de investiţii, iar companiile din domeniu îşi reafirmă angajamentul de a continua să depună eforturi susţinute pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de distribuţie şi creşterea siguranţei, dar şi a calităţii serviciilor.

Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite, susţine Asociaţia, este nevoie de asigurarea unui climat economic şi fiscal stabil, predictibil şi prietenos, care să ofere încredere pentru ca investiţiile să fie puse în aplicare.

Membrii ACUE îşi reafirmă deschiderea de a colabora cu instituţiile statului în vederea concretizării unor soluţii pentru problemele economiei, în general, respectiv ale pieţei de energie, în special, în interesul deopotrivă al operatorilor, cât şi al clienţilor.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON Romania, GDF Suez Energy Romania, Distrigaz Sud Reţele, ENEL Romania, CEZ Romania, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de peste 20,000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 miliarde de Euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb