Distribuitorii de film doresc introducerea cotei reduse a TVA şi nu a celei standard

Ziarul BURSA #Companii / 7 aprilie 2005

Introducerea taxei pe valoare adăugată (TVA), cota standard de 19%, la biletele de cinema i-a determinat pe reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor de Film din România (ADFR) să-şi exprime nemulţumirile, dar şi "îngrijorarea" faţă de această măsură aplicată de Guvern prin modificarea Codului fiscal.

Invocînd faptul că există deja o serie de taxe şi impozite - de 12% (8% - taxa la Centrul Naţional al Cinematografiei, 2% - impozitul pe spectacolul de film şi 2% timbrul cinematografic) -, distribuitorii de film consideră că adăugarea a încă 19% va conduce la scăderea şi mai dras-tică a numărului de spectatori în sălile de cinema, în condiţiile în care pirateria video este în floare: peste 60% pe piaţa românească. În opinia lor, reţinerea de 31% din preţul biletului de film este o cotă nemai-întîlnită în nici o ţară din lume.

Totodată, distribuitorii de film au precizat că nu sunt împotriva introducerii în domeniul în care activează a TVA-ului, însă la cota redusă, aceasta fiind de 9%. Unii dintre ei au transmis, la conferinţa de presă, "îngrijorarea" managerilor americani, care distribuie, prin reprezentaţi din ţara noastră, filme pe piaţa românească, ei gîndindu-se serios "dacă mai are rost să stea în România".

Distribuitorii de film au făcut referire atît la sălile de cinema private, închiriate, cît şi la cele din reţeaua de stat. Bunăoară, Ion Ionescu, care are o reţea privată de cinematografe (15 săli în Bucureşti şi în ţară), a spus că nu-şi poate permite să ridice preţul la bilet în toate sălile, de aceea va fi nevoit ca pe unele să le închidă, să le conserve, urmînd să hotărască ce va face cu ele mai tîrziu. În opinia dis-tribuitorilor, în reţeaua de stat situaţia va fi şi mai dramatică, acolo neexistînd condiţiile necesare de prezentare într-un mod civilizat a filmelor, iar creşterea preţului la bilet va îndepărta şi mai mult publicul, cu atît mai mult cu cît indicele de frecvenţă pe locuitor a fost în 2004 de doar 0,19% în întreaga ţară.

Cu ocazia unei conferinţe de presă, distribuitorii de film au afirmat că s-au adresat cu memorii atît la Ministerul Finanţelor, cît şi la Ministerul Culturii, iar răspunsul ar fi fost că aces-tea sunt afacerile, informează Rompres.

De remarcat faptul că şi fără TVA de 19% situaţia cinematografelor privind numărul de spectatori este dramatică. În primul trimestru al anului 2005 numărul spectatorilor a scăzut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit unor statistici, numărul spectatorilor de film din România a scăzut în ultimii ani cu circa 10% anual. Dacă în anul 2000 numărul de cinematografe în funcţiune era de 279, în 2004 au rămas 155, iar numărul locurilor în aceste săli a scăzut de la 116.647, în 2000, la 70.496, în 2004. Evident, s-a redus şi numărul spectatorilor - în 2000 s-a înregistrat un număr de pes-te 5,1 milioane, pe cînd în 2004 abia de s-a ajuns la 4 milioane. Fără îndoială, a crescut, în perioada comparată, preţul mediu al biletului - de 3,5 ori.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb