Numai 25% din producţia naţională totală de legume şi fructe se vinde fiscalizat, restul comercializându-se pe piaţa neagră a declarat directorul Direcţiei Politici de Piaţă în Sectorul Culturi Horticole din cadrul Ministerului Agriculturii (MAPDR), Ştefan Drăgan. Valoarea totală a sectorului de legume şi fructe este de patru miliarde de lei, iar fiscalizat se vinde o producţie în valoare de circa un miliard de lei. "Producţia naţională nu este în piaţa reală, foarte mult se comercializează fără niciun fel de taxe. Mulţi ies din sector şi preferă să comercializeze la poarta casei sau înregistraţi ca persoane fizice şi plătind taxe minore", a spus Drăgan, citat de NewsIn.
Domnia sa susţine că, din datele prezentate de Agenţia Natională de Administrare Fiscală (ANAF), se observă o scădere anuală a sumelor încasate din TVA-ul din sectorul legume- fructe. "Producţia creşte, dar în acte apare tot mai puţin. Preferă să vândă la negru şi anual scade numărul societăţilor comerciale înregistrate", a mai menţionat Drăgan.
Producţia de legume a crescut cu circa 254.000 de tone, în condiţiile în care suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 6.200 de hectare. Astfel în 2008, s-a cultivat cu legume o suprafaţă totală de 232.800 de hectare din care s-a obţinut o producţie de 3.054.000 tone de legume, faţă de 2.800.000 de tone obţinute în 2007.
Drăgan a explicat că principalul motiv al creşterii producţiei este achiziţionarea de sămânţă de calitate şi practicarea culturilor intensive în solarii. Dintre acestea cea mai mare creştere s-a înregistrat la producţia de varză, în 2008 obţinându-se 956.000 de tone, comparativ cu 2007 când s-au cules 840.000 de tone. De asemenea, producţia de tomate şi producţia de morcovi s-a majorat cu 87.000 de tone, iar producţia de ceapă a crescut cu 43.000 de tone în 2008. În plus, producţia de castraveţi s-a mărit cu 9000 de tone în 2008, iar cea de mazăre şi fasole a crescut cu 5.500 tone.