Moneda americană - dolarul, care a ajuns, recent, la o cotaţie de 1,3681 unităţi/euro (minim istoric), ar putea scădea cu cel puţin 10% până la finele lui 2008, consideră unii analişti. În ultimii doi ani, dolarul s-a depreciat cu 3,4% în raport cu euro. Anul acesta, dolarul a pierdut 2,88% faţă de moneda unică.
Jay Bryson, analist la "Wachovia" Corp., declară: "Dolarul slab va fi susţinut pe plan mondial şi se va putea menţine un an de zile la un nivel scăzut".
Indicele Federal Reserve care măsoară ponderea comercială reală a dolarului, ajustat în funcţie de inflaţia lunară, a scăzut cu 16% după 2002, la 94,27 puncte, aproape de nivelul minim al ultimilor 10 ani. Bryson anticipează că acesta va scădea cu încă 15% până la sfârşitul anului 2008, iar Kenneth Rogoff, fost economist-şef la Fondul Monetar Internaţional, anticipează un declin de 10%.
Unii analişti cred, însă, că dolarul se va redresa anul viitor, odată cu economia SUA, cea mai mare din lume. În opinia acestora, moneda americană va avea un curs de 1,30 unităţi/ euro la finele lui 2008.
Potrivit specialiştilor, investitorii creează un proces de dumping asupra dolarului, ispitiţi de realizarea de profituri mari în întreaga lume. În 2007, economia Statelor Unite va creşte mai încet decât cea a Europei, pentru prima oară după anul 2001, şi pentru prima oară în 16 ani mai încet decât cea a Japoniei, conform estimărilor FMI.
Economia SUA va avea o expansiune de 2,2% în acest an, faţă de 2,3% în zona euro şi Japonia, potrivit cifrelor FMI.