DOMINIQUE STRAUSS-KAHN, DIRECTORUL FMI: 2009 - în continuare un an rău pentru economia mondială

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 iulie 2009

Îmbunătăţirea situaţiei de pe pieţele financiare este o veste bună, însă 2009 va fi, în continuare, un an rău pentru economia mondială, declară directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn.

Într-un interviu acordat unui post TV din Franţa, Dominique Strauss-Kahn a afirmat: "Este bine că pieţele financiare au început să-şi revină. Este bine, de asemenea, că societăţile au început să raporteze rezultate mai bune. Însă, 2009 va fi un an rău. Suntem abia la jumătatea drumului. Restul anului nu va fi unul bun. Relansarea pe care o vedem va exista în realitate abia din 2010. În concluzie, nu trebuie să ne relaxăm".

Reprezentantul FMI a avertizat că, deşi economia se redresează, şomajul se va menţine la un nivel ridicat şi va mai creşte o perioadă de timp.

Strauss-Kahn a mai spus că, probabil, dolarul american va rămâne valuta în care sunt constituite rezervele internaţionale.

Întrebat dacă Drepturile Speciale de Tragere (DST) ale FMI ar putea înlocui dolarul în calitatea sa de principală valută de rezervă internaţională, Dominique Strauss-Kahn a precizat: "Suntem foarte, foarte departe de a avea o situaţie în care supremaţia dolarului să fie contestată. Realitatea este că Statele Unite sunt cea mai puternică economie şi, deşi ne putem gândi la un sistem diferit, nu cred că DST-urile sunt în măsură să înlocuiască imensa masă de dolari care circulă în întreaga lume şi care sunt utilizaţi pentru plăţi internaţionale".

Strauss-Kahn a vorbit şi despre bonusurile generoase acordate unor angajaţi ai băncilor din SUA, catalogându-le drept "scandaloase". Oficialul FMI a adăugat: "Sincer, sunt scandalizat de ceea ce văd".

Bani pentru ţările sărace

FMI a anunţat, miercuri, că mobilizează până la 17 miliarde de dolari - resurse noi, pentru creditarea a 80 din cele mai sărace naţiuni. Potrivit FMI, cererea pentru credite din partea ţărilor sărace, în special cele din Africa, a depăşit aşteptările, în condiţiile în care veniturile acestora au fost afectate de declinul puternic al comerţului global şi al investiţiilor, dar şi de volatilitatea preţurilor materiilor prime.

FMI subliniază că va majora resursele pentru ţările cu venituri mici cu până la 17 miliarde dolari în următorii şase ani. Sumele acordate în acest sens vor atinge 8 miliarde dolari în 2009 - 2010 şi vor creşte cu 2 - 2,5 miliarde anual, până în 2014.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vor avea grija mai marii lumii sa-si recupereze "ajutoarele" cu varf si indesat. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb