DORIN COJOCARU, APRIL: "Fabricile noastre s-au închis, după ce importurile de lapte au crescut"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 septembrie 2015

Cantitatea de lapte colectat a scăzut, în prima parte a anului, potrivit INS

Importurile de lapte în creştere din acest an au provocat închiderea unora dintre fabricile autohtone, după cum ne-a spus Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului din Industria Românească a Laptelui (APRIL).

Domnia sa ne-a explicat că, urmare a acestui fapt, cantitatea de lapte colectată de la producătorii noştri s-a redus.

"Volumul de lapte importat a crescut, hypermarketurile aducând tot mai mult lapte din ţara de origine. Ponderea mărcii înregistrate are o evoluţie ascendentă, ajungând la circa 20% din totalul laptelui vândut. Ca urmare a delistării produselor româneşti, fabricile de lapte s-au închis. În aceste condiţii, deşi consumul de lactate a crescut, la noi, mai ales după ce TVA la alimente a scăzut, dacă puterea de cumpărare este mică, oamenii cumpără produse ieftine, din import".

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în iulie 2015, cantitatea de lapte de vacă colectat de la exploataţiile agricole şi de la centrele de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 6,3% faţă de luna precedentă şi cu 10,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

În primele şapte luni ale anului în curs faţă de intervalul similar din 2014, cantitatea de lapte colectat a scăzut cu 8,2%, conform datelor INS.

Domnul Cojocaru ne-a spus, săptămâna trecută, că marile lanţuri de magazine aduc lapte din ţări ca Germania, Polonia, Ungaria şi, mai nou, din Cehia şi Slovenia.

Criza laptelui se desfăşoară în condiţiile în care veniturile fermierilor din întreaga Europă lor se află în scădere începând din primăvara acestui an, când au fost eliminate cotele de lapte.

Specialiştii susţin că, pentru România, există riscul ca desfiinţarea cotelor să conducă la invadarea pieţei de către marii producători europeni din domeniu.

Contextul global este nefavorabil şi ca urmare a embargoului introdus de Rusia pentru produsele agroalimentare occidentale, dar şi în urma încetinirii economiei Chinei, aspect ce conduce la diminuarea importurilor chineze de produse agricole.

În opinia lui Dorin Cojocaru, avem nevoie de bani ca să putem vinde lapte în afara UE - în Turcia, în ţările arabe, în nordul Africii. "Atunci, va creşte cererea şi va putea fi absorbit surplusul de lapte din Europa, iar preţul se va majora", opinează specialistul.

În prezent, este perioada de negocieri pentru preţul din toamnă, ne-a mai spus şeful APRIL, adăugând că va fi o creştere normală a preţului, într-o piaţă normală: "Cu cât va scădea producţia, cu atât va creşte preţul. Acesta va fi stabilit, în primul rând, în funcţie de capacitatea de producţie a fermei, de distanţa faţă de procesator şi de numărul procesatorilor către care este distribuit laptele".

Scăderea producţiei, în luna iulie 2015 comparativ cu luna precedentă, a fost înregistrată la laptele de consum (-10,5%) şi brânzeturi (-8,7%), potrivit INS.

Cifrele Institutului arată: "Dintre principalele produse lactate, creşterea producţiei, în luna iulie 2015 comparativ cu luna iunie 2015, a avut loc la lapte acidulat - iaurt, iaurt de băut, lapte de bătut şi altele - (+7,6%), unt (+4%), smântână de consum (+1,6%)".

Cantitatea de lapte brut importat a crescut, în iulie faţă de luna precedentă, cu 136 tone (+2,4%).

În primele şapte luni ale anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2014, au fost înregistrate creşteri la smântâna de consum (+12,8%), lapte acidulat (+7,4%), brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (+6,2%), unt (+1,2%), lapte de consum (+1,0%). Cantitatea de lapte brut importat a crescut, în perioada analizată, cu 0,9%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb