Dorobanţu, CFR Călători: "Cu Remarul 16 Februarie ne judecăm pe o mare sumă de bani"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 21 mai 2013

Societatea a înregistrat o pierdere de circa 3,4 milioane de lei, în creştere uşoară comparativ cu cea din anul precedent, care s-a cifrat la aproape 3,3 milioane de lei.

Societatea a înregistrat o pierdere de circa 3,4 milioane de lei, în creştere uşoară comparativ cu cea din anul precedent, care s-a cifrat la aproape 3,3 milioane de lei.

Angajaţii Remarul 16 Februarie au protestat, ieri şi vineri, pentru neîncasarea integrală a salariilor

Lucrul a fost reluat, după ce conducerea companiei a efectuat plăţile salariale

La sediul companiei Remarul 16 Februarie au avut loc mişcări de protest, lucrul fiind întrerupt, preţ de câteva ore, atât ieri, cât şi vineri, cei aproximativ 300 de muncitori fiind nemulţumiţi de neîncasarea integrală a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, după cum ne-a declarat Marian Valer, liderul sindical de la Remarul 16 Februarie.

Domnia sa ne-a spus că atât partea de avans rămasă neachitată, cât şi lichidarea pentru aprilie au fost plătite, pe parcursul zilei de ieri, subliniind, însă, că nu este prima dată când angajaţii din companie se confruntă cu întârzieri la plata salariilor.

"Probleme au fost şi cu altă ocazie. Societatea întâmpină greutăţi financiare din cauza sumelor pe care CFR Călători ni le datorează de câţiva ani", ne-a precizat Marian Valer.

Sindicalistul ne-a menţionat că, la finalul lui 2011, CFR Călători datora 26 de milioane de lei - contravaloarea unor automotoare Diesel - societăţii Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca, în ultimele luni operatorul feroviar de călători achitând circa jumătate din datorie.

"Banii au intrat în bancă, fiind utilizaţi pentru plata unor dobânzi şi penalităţi pe care compania le avea de plătit", ne-a mai spus domnia sa.

Valentin Dorobanţu, directorul general la CFR Călători, ne-a precizat că operatorul feroviar se judecă pe o sumă importantă de bani cu Remarul 16 Februarie, adăugând: "Cu Remarul 16 Februarie avem relaţii contractuale. Suntem în instanţă pentru o sumă mare de bani. Deocamdată, nu avem niciun verdict şi nu mă pot pronunţa în legătură cu modul în care vom finaliza acest contract. Menţionez, însă, că, în relaţiile contractuale curente, toate facturile sunt sub scadenţă".

Potrivit presei clujene, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au dispus, în 2010, trimiterea în judecată a mai multor persoane, atât din cadrul CFR Călători, cât şi de la Remarul 16 Februarie, într-un dosar privind achiziţia, de către CFR Călători, a unor automotoare de la Remarul 16 Februarie, la un preţ nejustificat.

La vremea respectivă, avocaţii implicaţi în proces susţineau că acuzaţiile formulate "sunt simple speculaţii făcute pe nişte lucruri care nu reprezintă decât activităţi comerciale normale".

Remarul 16 Februarie SA, înfiinţată în anul 1870, este o societate cu capital integral privat, românesc, ce are ca obiect principal de activitate construcţia, modernizarea şi repararea materialului rulant de cale ferată.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la finalul anului trecut, compania din Cluj avea datorii totale de peste 71 milioane de lei, mai mici faţă de cele din 2011 (ce însumau aproximativ 106 milioane de lei).

Societatea a înregistrat o pierdere de circa 3,4 milioane de lei, în creştere uşoară comparativ cu cea din anul precedent, care s-a cifrat la aproape 3,3 milioane de lei.

Cifra de afaceri netă realizată, anul trecut, de Remarul 16 Februarie a fost de 35,22 milioane de lei, faţă de 119,6 milioane de lei - cifra de afaceri din 2011.

Compania avea plăţi restante de 8,54 milioane lei, la finalul lui 2012 şi un număr mediu de angajaţi de 459 de persoane.

Remarul 16 Februarie are ca acţionar majoritar Grupul Transferoviar, cu 32,9636% din capitalul social.

Al doilea acţionar principal al companiei clujene este Monica Băiculescu, ce deţine 32,7401% din acţiuni, restul capitalului social aparţinând altor acţionari, potrivit BVB.

Transferoviar Grup, deţinut de omul de afaceri Călin Mitică, a depus ofertă de precalificare pentru privatizarea CFR Marfă, în consorţiu cu fondul de investiţii Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, fiind, însă, descalificat, odată cu ceilalţi doi participanţi la acest proces (Grup Feroviar Român şi OmniTRAX SUA).

În anul 2011, CFR SA a atribuit operatorului Transferoviar Grup un contract de închiriere de cale ferată aparţinând infrastructurii feroviare neinteroperabile aferent sucursalei din Bucureşti pentru trei secţii de circulaţie. Contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii publice derulate la Bursa Română de Mărfuri, iar Transferoviar Grup şi-a adjudecat secţiile Bucureşti Sud Călători -Titan Sud, Bucureşti Sud Călători - Olteniţa şi Căciulaţi - Snagov Plaje.

Durata de valabilitate a contractului este de patru ani, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai mare şi preluarea secţiei în cel mai scurt timp de la adjudecare.

Operatorul feroviar a fost obligat să preia şi personalul CFR existent sau care îşi desfăşoară activitatea pe secţia sau grupul de secţii aferent, necesar pentru asigurarea pachetului minim social existent la momentul închirierii.

Transferoviar Grup a fost înfiinţat în 2003, activitatea sa principală fiind transportul de marfă şi manevrele feroviare, iar cea secundară - reparaţiile de vagoane de marfă şi călători şi locomotive. În 2010, grupul a intrat pe piaţa transportului feroviar de călători, pe două rute din judeţele Buzău şi Bihor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb