Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) fac, astăzi, 186 de percheziţii în Capitală şi în judeţele Ilfov, Timiş, Sibiu, Buzău şi Bacău, la firme şi suspecţi din patru dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de câteva milioane de euro, acuzaţiile vizând activităţi de videochat şi firme off-shore.
Într-unul dintre dosare, procurorii anchetează persoane care au angajat ilegal femei pentru videochat, veniturile astfel obţinute nefiind evidenţiate, "în condiţiile în care sumele de bani încasate sunt unele substanţiale", informează un comunicat trimis astăzi redacţiei.
Ca să spele banii, suspecţii ar fi înfiinţat societăţi off-shore, prin care trimiteau sumele plătite în conturi bancare din ţara noastră. De aici, banii erau direcţionaţi către femeile care făceau videochat sau în conturile celor care supravegheau activităţile respective, pentru ca mai apoi aceştia să vireze banii fetelor, ca remuneraţie.
În altă cauză, suspecţii le făceau fetelor contracte de drepturi de autor, diminuând în acest fel taxele şi impozitele datorate bugetului consolidat al statului .
Al treilea dosar are în vedere "activităţi comerciale de tip video-chat cu caracter pornografic", suspecţii find acuzaţi că spălau banii, retrăgându-i în numerar de la firme înregistrate în străinătate, "tranzacţiile având un scop economic nereal, iar în unele cazuri nu corespundeau profilului tranzacţional al clientului", se mai arată în comunicat.
A patra speţă are în vedere o societate de tip off-shore care ar fi intermediat plăţi externe şi care ar fi ajutat persoanele implicate în celelalte trei cazuri să se sustragă de la plata impozitelor aferente veniturilor obţinute pe teritoriul ţării noastre.
Astfel, potrivit paginii web a persoanei juridice nerezidente în România, firma desfăşoară "activităţi şi operaţiuni financiare asemănătoare societăţilor bancare, oferind servicii de transfer de sume de bani, plăţi, operaţiuni cu carduri bancare, iar pentru fiecare tip de operaţiune existând un anumit comision, plăţile efectuate prin conturile bancare deschise pe teritoriul României fiind dispuse de regulă on-line de către anumite persoane coordonate de către alte unii dintre cei cercetaţi în prezenta cauză".
În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, conchide comunicatul PICCJ.