DOSARUL "MĂTUŞA TAMARA" Adrian Năstase, trimis, din nou, în judecată de DNA pentru dare de mită

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2009

Adrian Năstase

Adrian Năstase

Fostul premier PSD, Adrian Năstase, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru dare de mită în dosarul Mătuşa Tamara, după ce a procurorii au refăcut urmărirea penală şi Parlamentul a dat a aviz în acest sens.

În acest dosar, DNA i-a trimis în judecată şi pe Ioan Melinescu, fostul preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi pe Ristea Priboi, fostul consilier al premierului social-democrat.

Adrian Năstase (deputat şi prim-ministru în perioada 2000-2004) este acuzat de dare de mită, fostul şef al ONPCSB (2001-2004) de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi (consilier al lui Năstase şi deputat în perioada 2000-2004) de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, se arată într-un comunicat al DNA, remis redacţiei.

În rechizitoriul întocmit de DNA, procurorii arată că, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu (în calitate de membru al Plenului ONPCSB) i-a contactat pe Năstase şi Priboi, informându-i că în cadrul Oficiului există o lucrare care ar urma să ajungă la Parchet ce avea ca obiect depunerea, în numerar, a unei sume de 400.000 USD, într-un cont bancar a cărui titular era soţia lui Adrian Năstase, Daniela Năstase.

Astfel, conform DNA, Ioan Melinescu i-a promis lui Adrian Năstase că va bloca lucrarea respectivă până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară.

"Adrian Năstase s-a declarat de acord cu propunerea respectivă, arătând că urmăreşte această finalitate", susţin procurorii.

Procurorii arată că după ce Adrian Năstase a devenit prim-ministru, la data de 28.12.2000, a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea H.G. nr.1399/ 30.12.2000 (pe care a şi semnat-o în calitate de premier), iar în baza actului normativ, Ioan Melinescu a devenit preşedinte al Oficiului.

Astfel, a fost revocat fostul preşedinte Adrian Cucu, precum şi unul dintre membrii Plenului care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 USD în contul Danielei Năstase.

Procurorii mai arată că după numirea în funcţie, Melinescu, "abuzând de prerogativele ce-i erau conferite, precum şi de lipsa unor reglementări stricte cu privire la circuitul lucrărilor în cadrul Oficiului, a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela), şi a înmânat-o lui Priboi Ristea, cu scopul de a-i fi remisă în cele din urmă lui Adrian Năstase".

Procurorii mai precizează că, la data de 18.01.2006, Oficiul a sesizat organele de urmărire penală cu privire la dispariţia lucrării nr.S3439/1999. Dosarul urmează să fie trimis spre competenta soluţionare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă a stabilit primul termen de judecată la data de 27 noiembrie.

Năstase respinge acuzaţiile

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a respins, ieri, acuzaţiile ce i-au fost aduse de către DNA.

Într-o declaraţie de presă, remisă Agerpres, Adrian Năstase a declarat: "Resping în mod categoric acuzaţiile mincinoase formulate împotriva mea în cadrul dosarului Melinescu. Este un dosar început în anul 2006, pe baza unor delaţiuni făcute de un om aflat în arest (Genică Boerică), şi care nu are niciun fel de dovadă în ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva mea. După alegerile din 2004, procurorii, susţinuţi de actualul preşedinte, au deschis împotriva mea peste 20 de dosare, cu tot felul de acuzaţii aberante. Pe rând, acuzaţiile s-au retras şi au rămas în prezent doar trei: cea referitoare la termopane, cea referitoare la cazul Melinescu şi cea referitoare la cheltuielile din campania electorală din 2004. Pentru ultima acuzaţie deja sunt în instanţă, unde îmi voi dovedi nevinovăţia".

Potrivit DNA, Adrian Năstase şi Ioan Melinescu au fost, iniţial, trimişi în judecată la data de 31 mai 2007, pentru aceleaşi infracţiuni. La data de 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus restituirea la DNA a cauzei pentru refacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că Adrian Năstase beneficiază de imunitatea conferită de calitatea de fost prim ministru. Restituirea s-a făcut în baza unei decizii a Curţii Constituţionale (ulterioară trimiterii în judecată) care a admis o excepţie de neconstituţionalitate invocată de Năstase într-un dosar separat. Prin urmare, la data de 31 iulie 2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Năstase, în dosarul sus menţionat. La data de 4 martie 2009, Camera Deputaţilor a adoptat Hotărârea nr.8 conform căreia cere urmărirea penală a domnului Adrian Năstase, fost prim-ministru, pentru faptele care fac obiectul dosarului menţionat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb