Theodor Berna a folosit fraudulos propria societate comercială - Tehnologica Radion - ca să-şi însuşească bani obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului, potrivit motivării arestării, care mai arată că omul de afaceri avea un mod ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor şi a atras în lanţul comercial fictiv mai multe firme şi persoane.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi care a dispus arestarea lui Berna a scris: "Privarea de libertate a inculpatului este necesară din cauza pericolului pe care îl reprezintă inculpatul prin faptele sale reflectate în modul ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor, a persoanelor fizice şi juridice atrase în lanţul comercial fictiv, maniera ingenioasă de eludare a statului şi a intereselor sale legitime, valoarea mare a cuantumului sumelor de bani evazionate în dauna bugetului statului precum şi al sumelor ce fac obiectul infracţiunii de spălare de bani, caracterul repetitiv al acţiunilor/actelor materiale comise".
Judecătorul mai arată că gradul de pericol social al faptelor comise de Theodor Berna rezultă şi din modul în care acesta, pentru a obţine sume mari de bani, s-a folosit de norme de drept civil pentru a da o aparenţă de legalitate unor acte şi fapte cu caracter infracţional. Sumele de bani erau obţinute iniţial prin eludarea legii, respectiv prin încheierea succesivă a unor antecontracte şi contracte de vânzare-cumpărare a unor terenuri la preţuri supraevaluate, precum şi din cesionarea fictivă a unor drepturi de creanţă.
Instanţa menţionează că toate aceste fapte demonstrează că Theodor Berna şi ceilalţi inculpaţi "au acţionat cu intenţia de a frauda patrimoniul propriilor societăţi comerciale, pentru a-şi satisface interesele personale, cunoscând că faptele lor vor contribui la plata unor sume nejustificate şi având reprezentarea întinderii prejudiciului".
Judecătorul face referire în motivare şi la o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), prin care se arată că evaziunea fiscală aduce atingere securităţii naţionale prin influenţarea negativă a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului: "Pericolul concret pe care îl prezintă lăsarea în libertate a inculpatului rezidă din faptul că, în contextul actual, faptele săvârşite de către acesta, cuantumul prejudiciului, modalităţile de săvârşire a acestora prezintă pericol concret în condiţiile în care România s-a angajat în faţa organismelor internaţionale să desfăşoare o luptă reală împotriva evaziunii fiscale si spălării banilor. În acest sens Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a statuat prin Hotărârea nr. 69/28.06.2010 că evaziunea fiscală este de natură a aduce atingere securităţii naţionale prin influenţarea negativă a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului".
Theodor Berna şi Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, au fost reţinuţi în 18 august, iar alţi cinci administratori ai unor societăţi comerciale au fost puşi sub control judiciar, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, prin care s-a produs un prejudiciu estimat la o sută de milioane de euro. Procurorii au cerut în 19 august arestarea preventivă doar a lui Berna, solicitarea fiind admisă de Tribunalul Prahova. Administratorii de firme vizaţi în acest dosar sunt suspectaţi că au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale, urmate de transferuri de bani, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor firme "fantomă".
Potrivit procurorilor Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, prejudiciul produs prin evaziune fiscală a fost estimat la 104.940.660 de lei (23 de milioane de euro), iar cel produs prin spălare de bani, de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro).
Numele firmei de construcţii Tehnologica Radion apare şi în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi mai mulţi oameni de afaceri.
Theodor Berna, care controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria construcţiilor. Principala firmă a acestuia, Tehnologica Radion, a câştigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul.
Berna este al doilea "rege al asfaltului" reţinut în ultimii ani, după ce Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.
• Lucrări la bulevarde, străzi sau metrou, făcute doar pe hârtie
Theodor Berna a subcontractat lucrări de execuţie sau de reparaţii la bulevarde, străzi sau metrou ale Tehnologica Radion unor firme "fantomă", care nu aveau muncitorii şi utilajele necesare, pe care le plătea în baza unor facturi, fără ca lucrările să fi fost executate, potrivit motivării arestării, citată de Medifax.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Prahova care a decis arestarea lui Berna prezintă, în motivarea deciziei, numeroase documente din care rezultă că bulevarde şi străzi din Capitală sau tronsoane de metrou figurau cu lucrări de execuţie doar pe hârtie, în realitate, societatea Tehnologica Radion subcontractând firme fantomă, fără utilaje şi muncitori sau care nu aveau un astfel de obiect de activitate. Pentru formularea acestor acuzaţii, anchetatorii prezintă documente transmise de Inspectoratul Teritorial de Muncă sau de organele fiscale.
Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2013, administratorul Tehnologica Radion, Theodor Berna, "a desfăşurat, în numele şi pe seama societăţii relaţii comerciale nereale cu terţe societăţi comerciale cu comportament inadecvat sau cu comportament de tip fantomă, în urma cărora a înregistrat în contabilitate facturi fictive privind achiziţia de bunuri şi servicii, în baza acestora efectuând plăţi către acestea, sume de bani ce ulterior au fost retrase în numerar de administratorii societăţilor şi predaţi acestuia".
"Prin manoperele dolosive desfăşurate de către administratorul Theodor Berna, s-a stabilit la această dată că bugetul consolidat al statului a fost influenţat negativ cu suma de 73.848.922 de lei respectiv 29.027.444 de lei - impozit pe profit şi 44.821.478 de lei - TVA", se arată în motivare.
Acest prejudiciu fiscal rezultă din relaţiile comerciale derulate şi înregistrate în contabilitate între Tehnologica Radion şi societăţile comerciale Teloxim Con, Proiect Alfa Capital, A., C.M.I. şi D.C., susţin anchetatorii.
Astfel, în perioada 2008-2011, Teloxim Con a emis către Tehnologica Radion 46 de facturi în valoare totală de 238.732.795 de lei şi TVA aferentă de 51.136.995 lei, al căror obiect a constat în servicii reprezentând manoperă şi lucrări privind reparaţii ale unor străzi, amenajare şi modernizare sistem rutier, reabilitare termică blocuri, fără a avea situaţii de lucrări care să justifice concretizarea acestora, arată judecătorul, care face referire la documentele aflate în dosarul transmis de procurori.
De asemenea, Tehnologica Radion a emis 27 de facturi în valoare totală de 235.011.653 de lei şi TVA aferentă de 51.383.906 lei, care au fost evidenţiate ca achiziţii în cheltuielile Teloxim Con, în facturi fiind notate, la denumirea bunurilor şi serviciilor, "reabilitare şi modernizare drumuri".
"Atât în cazul serviciilor şi lucrărilor facturate de SC T.C. SRL, cât şi în cazul celor facturate de către SC T.R. SRL, nu au fost prezentate situaţii de lucrări care să justifice realitatea şi concretizarea acestora", se arată în motivare.
Judecătorul menţionează, citând documentele anchetatorilor, că din adresele emise de Inspectoratele Teritoriale de Muncă teritoriale se mai reţine că, în perioada 2012 - 2013, principalii furnizori declaraţi de Teloxim Con au fost societăţi cu un comportament fiscal inadecvat, care nu aveau posibilitatea efectuării lucrărilor, prestării serviciilor sau livrării bunurilor, nu aveau personal angajat, nu deţineau active în patrimoniu şi care nu au declarat şi nu au achitat obligaţii faţă de bugetul statului.
În motivare se mai arată că bulevarde şi străzi din Bucureşti trebuiau reparate prin contractele încheiate de Tehnologica Radion cu Teloxim Com şi alte firme subcontractoare, însă după verificări a rezultat că lucrările nu puteau fi executate, din cauza faptului că subcontractorii nu aveau angajaţi şi nici utilajele necesare.
"Aşa cum am precizat anterior, Teloxim Con a făcut obiectul unei inspecţii fiscale parţiale, prin care au fost analizate şi achiziţiile de bunuri şi servicii ale acestuia. Din verificarea efectuată a rezultat că Teloxim Con a înregistrat achiziţii de servicii («lucrări de reabilitare a sistemului rutier în ... - strada Buzeşti», «lucrări de reabilitare sistem rutier drumuri - strada Gării de Nord», «lucrări reabilitare cale rulare tramvai - Străpungere Buzeşti-Berzei», «reparaţii străzi - sector 2 ...») în baza unui număr de 18 facturi în valoare totală de 13.432.793 lei, din care valoare fără TVA de 10.832.897 de lei şi TVA aferentă de 2.599.895 de lei, având înscrise ca emitent societatea D.C.. Tranzacţiile sus-menţionate au avut la bază 18 contracte...", potrivit documentului citat.
Din verificarea efectuată la Teloxim Con asupra modului de aplicare efectivă a obiectului contractelor menţionate, înscrise în facturile partenerilor, a rezultat că facturile având înscris ca emitent societatea D.C. nu au fost însoţite de situaţii de lucrări din care să rezulte o prezentare analitică a modului de realizare efectivă a lucrărilor contractate.
Totodată, din verificarea efectuată la Tehnologica Radion rezultă că aceasta a înregistrat de la Teloxim Con 18 facturi în valoare totală de 19.189.703 de lei. Acestea reprezintă, în fapt, refacturarea către Tehnologica Radion a serviciilor înscrise în facturile înregistrate în evidenţa contabilă de către Teloxim Con ce au menţionat ca emitent societatea D.C.
Anchetatorii au concluzionat că, având în vedere că în urma verificării la Teloxim Con s-a reţinut că există suspiciuni asupra realităţii operaţiunilor înscrise în facturile înregistrate în evidenţa contabilă a acestei societăţi ce au ca emitent societatea D.C., rezultă în consecinţă că şi asupra serviciilor refacturate către Tehnologica Radion există suspiciuni în ceea ce priveşte prestarea serviciilor către aceasta de către firma înscrisă în facturi.