Dosarul Toni Greblă duce la Transelectrica prin Iulian Iancu

A.Z.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 23 ianuarie 2015

Dosarul Toni Greblă duce la Transelectrica prin Iulian Iancu

Actualizare 10:04 Zegrean, despre acuzaţiile aduse lui Greblă: "Era adevărată povestea cu rochiile, capsatoarele şi capsele"

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat, în această dimineaţă, că unele acuzaţii aduse judecătorului CCR Toni Greblă sunt adevărate, referindu-se la "povestea cu rochiile, capsatoarele şi capsele", şi adăugând că, probabil, astăzi va fi discutată eventuala retragere a lui Greblă din instituţie.

"Nu am mai vorbit cu el de ieri, de la ora 1, când a fost la mine în birou cu toţi ceilalţi judecători", a spus Zegrean, menţionând că va discuta cu Greblă dacă va veni astăzi la serviciu şi comentând: "Dacă ştiam ce gândeşte el, probabil că nu se ajungea aici".

Întrebat despre discuţia de ieri cu Toni Greblă, privind veridicitatea unor acuzaţii, şeful CCR a răspuns: "Era o discuţie privată. (...) De exemplu, era adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele, cu capsele, astea-s adevărate".

La întrebarea dacă unii dintre magistraţii CCR ar dori ca Toni Greblă să se retragă, Augustin Zegrean a replicat: "Nu, încă n-am discutat asta. Probabil că astăzi sau luni vom discuta problema asta".

Chestionat ce l-ar sfătui pe Greblă să facă, pentru sine şi pentru instituţie, Zegrean a răspuns: "Ce-l îndeamnă conştiinţa".

(Valentin Busuioc)

---

Opt persoane, printre care deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, alături de Horia Hăhăianu, fost director general al Transelectrica, şi afaceristul moldovean Victor Dolghi, sunt urmărite penal în dosarul deschis de DNA judecătorului Curţii Constituţionale (CC) Toni Greblă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Toni Greblă de trafic de influenţă în formă continuată, operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat.

Omul de afaceri Ion Bîrcină, administrator al mai multor societăţi comerciale, este acuzat de procurori de cumpărare de influenţă în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi dare de mită, iar Constantin Bartolomeu Săvoiu a fost pus sub acuzare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. Generalul în rezervă Săvoiu este Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României-1880.

DNA arată, într-un comunicat: "În perioada 2010 - 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la suspectul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 în echivalent de 56.070 euro, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare), materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe. Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)".

Procurorii susţin că, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă a exercitat activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate.

Începând cu luna august 2014, judecătorul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relaţional), un cetăţean turc, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Referatul procurorilor indică: "Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancţiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate".

Despre Ion Bîrcină, DNA spune că a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.

De asemenea, Ion Bîrcină, împreună cu un cetăţean turc şi cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Săvoiu (cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă), a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Iancu, finanţat în campanie de Hăhăianu, cu bani de la Transelectrica

Iulian Iancu, deputat cu funcţie de conducere în PSD (membru al Consiliului Naţional al PSD, organ de conducere, conform Statutului) este acuzat de DNA pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase. Acuzaţiile aduse parlamentarului Lucian Şova sunt similare, în timp ce Horia Hăhăianu, fost director general în Transelectrica, este acuzat de complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase şi luare de mită.

Rechizitoriul procurorilor precizează: "Suspecţii Iancu Iulian şi Şova Lucian, folosindu-se de funcţiile de conducere în partid, în perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe lângă Hăhăianu Horia - director în cadrul Transelectrica, pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului Energomontaj, să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de Transmoldova SRL Oneşti pentru organizaţia Bacău a unui partid, cu prilejul desfăşurării, în data de 17.10.2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău - Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei/persoană transportată. A rezultat că transportatorul a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA".

Conform sursei citate, Iancu Iulian i-a solicitat lui Hăhăianu Horia să-l sprijine în finanţarea unui monument în Bacău, comuna Lipova, activitate care a fost asumată de către deputatul Iancu. Demersul a avut drept scop promovarea politică, atât a lui Iancu Iulian, cât şi a organizaţiei Bacău a partidului din care făcea parte.

"În schimbul folosului necuvenit astfel obţinut pentru sine şi pentru altul, prin intervenţia celor doi membri de partid cu funcţii de conducere, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Hăhăianu Horia, pentru obţinerea unor funcţii în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei", mai scrie în referatul procurorilor.

Bîrcină l-ar fi salvat pe Hăhăianu de cămătari

Procurorii DNA mai acuză că Bîrcină Ion i-a "împrumutat" o sumă importantă de bani directorului Transelectrica, Hăhăianu Horia, iar acesta nu putea să-i returneze împrumutul.

Pe de altă parte, Hăhăianu Horia îşi justifica imposibilitatea restituirii împrumutului pe considerentul că o altă persoană (cămătar) făcea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt împrumut. În această împrejurare, Bîrcină Ion s-a angajat să medieze faţă de celălalt creditor amânarea plăţii împrumutului de către Hăhăianu Horia, prin invocarea neplăţii propriului "împrumut".

Din declaraţia de avere a directorului general Hăhăianu Horia, rezultă că acesta, deşi are datorii foarte mari la bănci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii către persoane fizice (deci nici către Bîrcină Ion şi nici către celălalt creditor), singurele datorii la persoane fizice fiind faţă de o rudă a sa, cu suma de circa 85.000 euro.

În schimbul acestor foloase necuvenite, Hăhăianu Horia, de la nivelul funcţiei de director general al SC Transelectrica SA, a sprijinit o firmă controlată de Bîrcină Ion, pentru ca aceasta să obţină, în asociere, un contract de achiziţii, influenţând criteriile de adjudecare. De asemenea, în baza aceleiaşi relaţii cu Hăhăianu, Bîrcină a obţinut pentru o altă firmă a sa un contract cu transportatorul naţional de energie, având ca obiect colectarea selectivă a deşeurilor - eliminarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile de la centrele de exploatare.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Bîrcină: "N-am dat nicio mită, n-am afaceri cu energie"

Omul de afaceri Ion Bîrcină a declarat ieri, la ieşirea din DNA, că nu are afaceri cu energie, nu s-a ocupat vreodată de exporturi şi nu a apelat la influenţa naşului său, judecătorul CCR Toni Greblă. Referitor la suspiciunea că i-ar fi dat mită lui Greblă, Bîrcină a afirmat: "N-am dat nicio mită, că n-ai cum să dai mită lu' taica, niciodată, nicăieri".

Afaceristul a ironizat acuzaţiile procurorilor şi a spus că nu s-a ocupat niciodată de exporturi, adăugând că, atâta vreme cât Toni Greblă este naşul său, îi mai cumpără acestuia două autoturisme de lux.

Ion Bîrcină a mai spus că procurorii DNA au capacitatea să identifice afacerile ilegale: "Ce credeţi, că, dacă am făcut afaceri ilegale, nu le găsesc ăştia?. Nu am dat nicio mită lui naşu-meu, că nu poţi să dai... Nici din Rusia, nici din Turcia, nu am adus niciun gram. Am luat şapte conserve, de mostră, şi am ajuns aici".

În legătură cu presupuse afaceri în domeniul energiei, Bîrcină a continuat ironiile, afirmând că a făcut astfel de afaceri "de bec până la stâlp".

Zegrean: "Nu-i putem cere demisia lui Greblă"

O eventuală demisie a lui Toni Greblă din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României ar fi "un act unilateral" şi "o alegere" a sa, a declarat, ieri, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, precizând că instituţia nu îi poate cere să demisioneze.

Judecătorul a mai spus că instituţia pe care o conduce a fost "luată prin surprindere" de punerea sub urmărire penală a lui Greblă, amintind că un magistrat CCR poate fi cercetat fără o aprobare de la şeful Curţii.

Augustin Zegrean a comentat: "Pentru noi, a fost o surpriză uriaşă. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Nicio persoană din CCR nu a fost într-o astfel de situaţie. Ne-a luat prin surprindere. (...) Demisia este un act unilateral. Dacă dumnealui (Toni Greblă - n.r.) va alege să-şi dea demisia, este o alegere a dumnealui. Noi nu-i putem cere demisia. Dumnealui poate fi cercetat fără nicio aprobare de la mine. Numai în momentul în care s-ar pune în discuţie arestarea sau trimiterea în judecată, atunci s-ar cere aprobarea din partea instituţiei care l-a numit judecător la CCR. În acest caz, mandatul este suspendat. Dacă este condamnat, îşi încheie mandatul. Dacă este achitat, îşi reia mandatul".

IANCU, DUPĂ AUDIERI:

"Procurorii nu mă acuză de nicio înfracţiune, nu am avut contact cu Greblă"

Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat, ieri, la ieşirea din DNA, că procurorii nu îl acuză de nicio infracţiune şi că nu a avut niciun fel de contact profesional cu Toni Greblă, parlamentarul de Bacău prezentându-se ieri, în faţa procurorilor, ca să facă precizări privind apariţia numelui său în unele convorbiri dintre suspecţi.

Comunicatul DNA îl contrazice întrucât precizează că suspecţilor s-au adus la cunoştinţă capetele de acuzare.

Parlamentarul a mai declarat: "Eu am fost chemat în legătură cu transportul membrilor de partid în anul 2012, la lansarea candidaţilor. Se pare că acolo sunt anumite rezerve, semne de întrebare. Eu tot timpul am fost deschis, n-am avut nimic de ascuns niciodată, sunt chiar bucuros că m-au chemat. Nu ştiu nimic despre cazul respectiv, nu am nicio legătură şi nu ştiu de ce este chemat domnul Toni Greblă. Vă spun de ce am venit eu. Sunt invitat pentru transportul de persoane, respectiv membri de partid, la lansarea candidaţilor pe stradionul 23 August (Arena Naţională din Capitală). Acolo sunt semne de întrebare, iar tot ce ştiu spun cu mare plăcere. Nu m-am ocupat niciodată de transportul de persoane sau de logistică în partid, dar dacă pot să spun ceva, spun cu mare plăcere".

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă, Iulian Iancu a răspuns negativ, la fel cum a replicat la întrebarea dacă s-a ocupat vreodată de exporturi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mi se pare ciudat ca organele judiciare din Romania se substituie

    parchetului rusesc in legatura cu incalcarea embargoului instituit de Rusia. Mai suntem oare teferi ? 

    Sprijinul lui Greble, un gabor.

    Chiar si Iancu vrea sa faca ceva in tara lui, dar pe banii altora. Intelegem ca Iancu "este acuzat de DNA pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase". In acesta situatie se pune intrebarea cum stam cu Basescu, Stapinul Sistemului Mafiot, Regele Mafiotilor, Imparatul Mondialilor. 

    Hahaianu plin de datorii ajunge director general la Transelectrica. 

    Dovezi clare ca Securitatea, Justitia, Executivul, Parlamentul sunt niste structuri mafiote al caror unic scop este secatuirea si distrugerea tarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb