DOSARUL ZAMBACCIAN Păun spune că a ajutat-o pe Daniela Năstase de frică să nu îşi piardă slujba

Ziarul BURSA #Politică / 20 februarie 2012

Fostul consul al României în China, Ioan Păun, a declarat în faţa magistraţilor instanţei supreme, audiat în dosarul "Zambaccian", că a ajutat-o pe Daniela Năstase să achiziţioneze bunuri din extremul Orient pentru că îi era frică să nu-şi piardă slujba, contrazicându-se spre finalul declaraţiei. "M-am ocupat de achiziţia bunurilor, asigurarea transportului şi întocmirea acelor imprimate la rugămintea Danielei Năstase. Menţionez că nu puteam să-i ignor rugămintea întrucât era soţia primului ministru, iar un refuz echivala cu pierderea slujbei, cunoscut fiind că un funcţionar public nu poate refuza o rugăminte venită de la un asemenea nivel", a declarat Ioan Păun în faţa instanţei, potrivit Mediafax.

El a explicat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-a audiat, vineri, ca martor în dosarul "Zambaccian", că avea tot interesul să aibă o relaţie bună cu fostul premier, Adrian Năstase, precum şi cu soţia acestuia.

"Înainte de prima mea întâlnire cu Daniela Năstase - din aprilie 2002 - se apropia sfârşitul misiunii mele în China, ca urmare eram interesat să rămân în continuare la post. Nu pot spune că am încercat să-i cumpăr influenţa Danielei Năstase pentru a fi menţinut în funcţie, dar am vrut să am o relaţie bună. Motivaţia mea a fost aceea ca în situaţia în care aş avea o problemă să pot apela la cineva", a spus Păun.

Avocatul unuia dintre inculpaţi a prezentat instanţei un înscris din care reiese că lui Ioan Păun i se prelungise misiunea diplomatică, de către ambasadorul României în China de la acea vreme, Ion Donca, astfel încât primele susţineri sunt false.

Fostul consul a confirmat că a făcut o cerere de prelungire a misiunii sale diplomatice la Beijing, care a fost aprobată înainte de prima sa întâlnire cu Daniela Năstase. "Are enormă relevanţă (acest fapt - n.r.) pentru că a spus că a ajutat familia Năstase de frică să nu îşi piardă slujba", a conchis preşedintele completului de judecată, la întrebarea procurorului de şedinţă care a calificat acest lucru ca fiind lipsit de relevanţă.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului-minis­tru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Păun a scos din ţară valută în cuantum dublu faţă de limita admisă pentru că avea paşaport diplomatic

Fostul consul al României la Beijing, Ioan Păun, a mai spus în faţa magistraţilor instanţei supreme că a reuşit să părăsească ţara cu valută în cuantum dublu faţă de cel maxim admis pentru că, având paşaport diplomatic, nu era controlat la vamă.

Ioan Păun a declarat în faţa magis­traţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în calitate de martor, că suma totală pe care a primit-o de la soţii Năstase pentru a face achiziţii de bunuri în China a fost de 700.000 de euro, iar cea primită în acelaşi scop de la Paula Jianu, de 30.000 de euro.

Fostul consul a explicat că o tranşă din aceştia, respectiv 20.000 de euro, a primit-o în decembrie 2002 pe când se afla în ţară.

"Ştiu că nu se putea scoate din ţară mai mult de 10.000 de dolari cash. Din câte ştiu eu, o sumă mai mare poate fi transferată doar prin virament bancar. În ceea ce priveşte cei 20.000 de dolari pe care i-am primit de la Paula Jianu, sumă pe care am scos-o din ţară, motivez că am trecut controlul vamal având paşaport diplomatic. Am ieşit cu ea ( cu suma - n.r.) în buzunar, nu m-au mai controlat", a declarat în faţa instanţei Ioan Păun.

Fostul consul a spus că nu şi-a pus niciodată problema că ajutorul acordat lui Adrian Năstase şi soţiei acestuia ar fi unul ilicit şi nici în privinţa sumelor mari de bani lichizi pe care le-a primit de la Daniela Năstase, în condiţiile în care suma maximă de bani cash pe care o putea scoate din ţară era de 10.000 de euro.

"Nu mi-am pus niciodată problema că ajutorul adus soţilor Năstase era ilicit, ajutorul pe care l-am acordat a constat în achiziţionarea efectivă a bunurilor din China, pentru că o asemenea operaţiune nu se realizează imediat. Chiar dacă Năstase Daniela mi-a predat în China sume de bani care depăşeau cu mult sumele maxime cu care putea ieşi din ţară şi chiar dacă mi-aş fi pus problema, ce puteam să fac?", a întrebat, retoric, fostul consul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb