Două instanţe din Cluj: Rasdaq nu poate fi "piaţă reglementată"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2011

Două instanţe din Cluj: Rasdaq nu poate fi "piaţă reglementată"

Avocaţii care au câştigat procesul susţin că decizia instanţei instituie un precedent, în baza căruia şi alţi minoritari pot cere răscumpărarea acţiunilor

Două instanţe din Cluj au stabilit că statutul juridic al pieţei Rasdaq nu permite încadrarea acesteia în noţiunea de piaţă reglementată, dând câştig de cauză minoritarilor unui emitent care îşi cereau dreptul de retragere, potrivit avocaţilor "Zamfirescu Racoţi Predoiu".

Cei doi acţionari minoritari, care deţin circa 10% dintr-o companie lis-tată pe Rasdaq, "Arta Culinară" Cluj-Napoca (ARCU), s-au adresat instanţei, în urma refuzului companiei să le răscumpere acţiunile, când şi-au manifestat intenţia să se retragă din societate, împotrivindu-se planurilor acesteia să fuzioneze cu o altă companie. Avocaţii celor doi minoritari susţin că societatea clujea-nă le-a recomandat acţionarilor să îşi valorifice drepturile de retragere prin vânzarea titlurilor pe piaţa Ras-daq, în cazul în care nu sunt de acord cu fuziunea.

Stan Tîrnoveanu, senior partner la casa de avocatură "Zamfirescu Racoţi Predoiu", care s-a ocupat de acest caz, ne-a declarat: "Noi am calculat că le-ar fi luat 23 de ani clienţilor noştri să îşi vândă acţiunile la un preţ de peste 37 de ori inferior preţului din raportul de fuziune, sau în 3500 ani la un preţ similar celui din proiectul de fuziune, şi astfel am argumentat că, din această cauză, acţionarii nu au un drept efectiv de retragere la care să poată recurge.

Este ca şi cum ai permite exercitarea dreptului de a divorţa numai după trecerea a 50 de ani de la încheierea căsătoriei. Acţionarii riscau să rămână captivi într-o societate cu a cărei decizie de fuziune nu erau de acord deşi legea le permitea teoretic să se retragă.

Miza a fost următoarea: dacă Ras-daq este calificată drept piaţă reglementată, atunci acţionarii trebuie să îşi vândă titlurile pe Rasdaq, or România nu a notificat conform directivei Europene în Journal Officiel că piaţa Rasdaq este piaţă reglementată.

Dacă Rasdaq este piaţă nereglementată, atunci acţionarii pot recurge la prevederile legii 31/1990 privind societăţile comerciale, solicitând minima protecţie pe care o conferă această lege acţionarilor, cerând astfel societăţii să le răscumpere acţiunile la un preţ stabilit de un raport de evaluare realizat de un evaluator numit de judecătorul delegat la Registrul Comerţului".

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat, pe 22 iunie, decizia pronunţată de către Curtea de Apel Cluj prin care instanţa de apel recunoştea dreptul de retragere al acţionarilor nemulţumiţi de operaţiunea de fuziune prin care trecuse societatea.

"Arta Culinară" a fost obligată la numirea unui expert autorizat independent în vederea stabilirii preţului ce urmează a fi plătit pentru acţiunile celor ce au exercitat dreptul de retragere, au mai precizat, ieri, avocaţii care s-au ocupat de acest caz.

Precedent sau decizie punctuală?

Reprezentanţii casei de avocatură "Zamfirescu Racoţi Predoiu" susţin că "deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale Curţii de Apel Cluj instituie un precedent şi marchează începutul unei practici în materie, în condiţiile în care ambele instanţe au confirmat că statutul juridic actual al pieţei Rasdaq nu permite încadrarea acesteia în noţiunea de piaţă reglementată în sensul art. 125 din Legea nr. 297/2004".

Un astfel de precedent ar permite, potrivit avocaţilor citaţi, ca oricare acţionar al unei societăţi tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, care nu a fost de acord cu decizia adunării generale privind fuziunea sau divizarea societăţii şi care doreşte să se retragă, să poată obliga societatea să-i răscumpere acţiunile deţinute la un preţ cât mai aproape de valoarea lor reală.

Nu toată lumea este de acord, însă, cu această interpretare.

Avocatul Gheorghe Piperea, de exemplu, susţine că 99% dintre jurişti sunt de părere că precedentul judiciar nu are efect de lege, deşi această abordare a început să se schimbe totuşi, sub influenţa deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Europene de Justiţie.

"Precedentul judiciar nu este acceptat de toată lumea. Sunt jurişti care consideră că are efect de lege şi alţii care nu sunt de acord cu acest punct de vedere", ne-a precizat avocatul Piperea.

Art. 134 din legea societăţilor comerciale stipulează că acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect: schimbarea obiectului principal de activitate; mutarea sediului societăţii în străinătate; schimbarea formei societăţii; fuziunea sau divizarea societăţii.

Acelaşi articol prevede că preţul plătit de societate pentru acţiunile celui care exercită dreptul de retragere va fi stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezultă din aplicarea a cel puţin două metode de evaluare recunoscute de legislaţia în vigoare la data evaluării.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Dupa o minivacanta reusita dl.Valentin Ionescu ieri a venit cu un preot la BVB. Socul nu a fost atat de mare pentru noi cat pentru parinte. Erau prea multi dragi si prea putina tamaie. Si dadea parintele si tot dadea, dar se pare ca la etajul 13 nu a mai avut suficient, uite asa "Rasdag" nu a putut fi piata reglementata. mai insista parinte si data viitoare. Iar ca si canon le-a dat un nou regulament. parinte putea fi mai indulgent.

    PIERD SI PIATA CU TINE. CE AI VRUT SA SCRII DRAGI SAU DRACI? CUM PREOT LA bvb? STIAM CA STERE ESTE CREDINCIOS DAR NICI ASA SA 'BECALIZAM" INSTITUTIA? TU GLUMESTI PREOT LA BVB SA FACA SFESTANIE?

    ..Ia Bursa neamule, Bursa face sfestanie... In cadrul " Oficialitati deschid Bursa"..plan propus de..Narcisa...iar sanctiunile cine le va primi bre!!! Draga Make, spune-ne tu unde s-a vazut ca o institutie publica de un asa calibru sa faca sfestanie? Ti se pare schimbare de marketing? Dar ce idee proasta domnilor ca pana si florile din birou mi s-au uscat de vederea preotului.

    Citat din articolul de mai sus: "Miza a fost următoarea: dacă Rasdaq este calificată drept piaţă reglementată, atunci acţionarii trebuie să îşi vândă titlurile pe Rasdaq, or România nu a notificat conform directivei Europene în Journal Officiel că piaţa Rasdaq este piaţă reglementată."

    Ce sa inteleg de aici ca toata "argumentatia" se bazeaza pe o smecherie a CNVM care a vrut sa se scape de RASDAQ si nu i-a declarat existenta? Cam subtire, chiar penibil as spune.

    Deci daca un actionar majoritar vrea sa scape ieftin de minoritari, administreaza prost compania (fura) si valoarea acesteia scade. Apoi vine evaluatorul, care constata ca respectiva companie nu valoreaza mare lucru si gata, minoritarii au fost scosi ieftin din companie.  

    1. Dar genial mi se pare si faptul ca noul ROF a fost gata inainte de Noul Cod de etica si morala nu? Mai ales ca zvonurile spun ca in societate dupa orele de program se intamplau multe lucruri nelalocul lor. Asa ca data viitoare, obligatoriu un sobor de preoti draga dg

      Propun ca urmatoarea vizita a preotului sa se lase cu spovedit. Poate asa aflam cine a mai vandut o informatie, cine are de gand, doar ce, suntem inchisisoarea BVB cu Paiata in frunte.

      Conform reglem europene nici nu e piata reglementata, dar ar fi bine sa ne spuna dna dumitru cum vede rezolvata problema, in afara de definitia "piata electronica" de parca bvb ar fi manuala...Speram ca de data aceasta, in caz ca nu stie raspunsul la intrebarea asta (sau la altele) sa nu mai iasa din intalnire zicand ca are treaba.

    Asa vom face si noi captivii de la BCR !. 

    Mesaj de la parinte.Cum se face ca oameni de valoare nu sant in jurul paiatei, in jurul lui sant uni care vad 2-3 filme pe zi,cum ar fi Lubarviciu zis si mascariciul bursei , domnisoara comision zis si alcool de 0 grade plus Narci si Fufi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb