Două întâlniri importante au loc săptămâna aceasta la Casa Albă

S.B.
Internaţional / 5 iunie 2023

Două întâlniri importante au loc săptămâna aceasta la Casa Albă

Joe Biden îi primeşte săptămâna aceasta la Washington pe prim-miniştrii Marii Britanii şi Danemarcei pentru întâlniri care vor include subiectul furnizării de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina, dar şi discuţii despre summitul NATO din iulia şi, probabil, viitorul şef al Alianţei, informează news.ro.

Marea Britanie şi Danemarca joacă un rol esenţial în planul internaţional comun de furnizare de aeronave militare moderne pentru Ucraina, un demers aflat abia la început, după ce Biden l-a aprobat de curând, luni de zile el respingând solicitările preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a primi avioane americane.

Biden se va întâlni luni cu premierul danez Mette Frederiksen şi joi cu premieru britanic Rishi Sunak. Discuţiile au loc într-o perioadă crucială în cele 15 luni de război, în timp ce Ucraina se pregăteşte de mult aşteptata contraofensivă.

"Unul dintre subiectele asupra cărora vom căuta să aflăm punctul lor de vedere - iar preşedintele va fi interesat să-şi împărtăşească perspectiva sa - este reprezentat de nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby. "Şi acesta este într-adevăr punctul în care F-16 intră în discuţie", a confirmat el.

Danemarca a achiziţionat zeci de F-16 de fabricaţie americană începând cu anii 1970 şi a indicat că este deschisă la posibilitatea de a furniza Ucrainei câteva. Marea Britanie a pledat cu tărie pentru o coaliţie care să aprovizioneze Ucraina cu avioane de luptă şi spune că va sprijini Ucraina să obţină avioanele F-16 pe care le doreşte. Însă Marea Britanie nu are niciun F-16 în dotare şi a exclus trimiterea de avioane Typhoon ale Royal Air Force. În schimb, Marea Britanie spune că va oferi piloţilor ucraineni un antrenament de bază pe avioane la standarde occidentale începând din iunie, pentru a-i pregăti să piloteze F-16. Piloţii ucraineni vor merge apoi în alte ţări pentru următoarele etape de pregătire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb