DRAGOŞ ANASTASIU: "Începând din martie-aprilie, lucrurile se vor relaxa din toate punctele de vedere"

A.B.
Miscellanea / 9 noiembrie 2020

"Începând din martie-aprilie, lucrurile se vor relaxa din toate punctele de vedere"

Lucrurile se vor relaxa, din toate punctele de vedere, începând din martie-aprilie, consideră omul de afaceri Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt al Alianţei pentru Turism, care estimează că vor trece 3-4 ani până când vom reveni la nivelul din 2019, dar probabil mulţi operatori vor dispărea până atunci şi nu va fi atât de multă presiune pe forţa de muncă, transmite News.ro.

Întrebat cum vor evolua salariile în industrie şi numărul de angajaţi, Anastasiu spune că cel care poate oferi un răspuns cât mai aproape de realitate se califică la Premiul Nobel pentru economie.

"Trăim într-o perioadă extrem de impredictibilă. Practic, nu ştim ce se întâmplă peste o săptămână, peste două, dar peste şase luni sau un an. Dar avantajul nostru, al antreprenorilor din România este că ne-am obişnuit de ani de zile să trăim cu impredictibilitate. Cu toate acestea, ce putem spune este aşa: nu putem spune ce se va întâmpla în zona medicală, că nu este în mâna noastră. Common-sense-ul ne spune că începând din martie-aprilie, lucrurile se vor relaxa, din toate punctele de vedere, fie că vorbim de imunizare, de vaccin, fie că vorbim de temperaturi mai ridicate unde viruşii nu se simt foarte bine", a precizat Anastasiu.

Lucrurile vor reveni sub o formă sau alta, cu siguranţă nu la nivelul din 2019, consideră omul de afaceri.

"Se pune întrebarea când vom reveni la acelaşi nivel. Aici este un feeling personal, eu cred că vor trece 3-4 ani până când vom reveni la nivelul respectiv şi vom reveni mai eficientizaţi. Probabil mulţi vor dispărea până atunci, deci probabil în număr mai mic, probabil că nu va fi atât de multă presiune pe forţa de muncă, asta va însemna o presiune mai mică pe creşterea salariilor. Cu siguranţă turismul intern peste tot în lume este cel care va reveni mai repede vs turism la distanţă. Cu siguranţă că turismul în zone izolate va reveni mai repede decât turismul aglomerat. Unităţile mai mici vor fi mai căutate. Şi eu fac predicţia că şi agenţiile de turism vor fi mai căutate decât au fost înainte deşi poate pare ireal ce spun acum, pentru că lumea a înţeles în perioada aceasta ce înseamnă să suni şi să nu ai cu cine să vorbeşti. Eu cred că lucrurile vor reveni la normal, dar începând din primăvara anului viitor, încet, încet. Cine va mai fi la start depinde foarte mult de reacţia statului român: ori vor fi puţini cei care au avut resurse puse deoparte şi care au beneficiat eventual de nişte ajutoare, ori vor fi mai mulţi, dacă statul român va înţelege să îi ajute pe toţi să treacă peste această perioadă", a adăugat Anastasiu.

Există oferte pentru sărbători, pentru Sfântul Andrei/1 decembrie, spune el, dar există reticenţă din partea turiştilor, însă hotelurile rămân deschise.

Direct şi indirect, turismul înseamnă 5,7% din PIB-ul României, spune omul de afaceri, care vorbeşte de o pierdere de 3 miliarde euro a industriei în acest an.

"Este industria cea mai lovită la nivel mondial, care pentru a putea să continue necesită un parteneriat cu statul. Suntem conştienţi de faptul că, la nivelul Guvernului României, resursele sunt limitate. Pe de altă parte, statul a venit şi a luat măsuri, statul trebuie să fie partener şi să ne susţină, se întâmplă şi în alte ţări", a spus Anastasiu.

Despre măsurile specifice privind ajutorul acordat turismului,Dragoş Anastasiu, a declarat: "Acolo s-a lărgit foarte mult raza de aplicare, au intrat destul de multe CAEN-uri. S-au înscris 23.000 de firme. Deocamdată, tot plafonul actual se califică probabil undeva la 3-4.000, urmând să vedem dacă promisiunile legate de lărgirea plafonului la încă 500 milioane euro va intra în vigoare, în aşa fel încât să intre toate cele 23.000 de firme. Dar banii nu au ajuns în conturile agenţiilor de turism, ale restaurantelor, ale hotelurilor, ale firmelor care fac divertisment. Aşa încât oamenii trebuie să supravieţuiască sub o formă sau alta în ideea şi de a proteja angajaţii. Sunt 400.000 de angajaţi în toată această zonă", a afirmat Anastasiu.

"Semnalul nostru de alarmă este tras cu toată seriozitatea în acest moment. Dacă ne dorim să menţinem industria turismului, statul este solicitat să intervină urgent", afirmă Anastasiu.

Industria hotelieră este la sub 10% din capacitate acum, iar oamenii de afaceri se aşteaptă ca anumite hoteluri să se închidă, cel puţin temporar, informează sursa citată.

"Restaurantele sunt acum închise în interior, afară sunt zero grade, în mijloc de noiembrie nu putem să ne aşteptăm să funcţionăm cu terasele, în pofida tuturor eforturilor de sisteme de igienă adoptate de industria HoReCa, de tot felul de încălzitoare pe terase. Toate acestea nu vor permite industriei să funcţioneze. (...) Stuaţia este cumva dramatică la acest moment. Mesajul nostru către Guvern este unul de cea mai mare seriozitate: Dacă nu se iau măsuri urgent, lucrurile vor intra pe un făgaş în care scapă cine poate", a mai spus Dragoş Anastasiu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca mai cumperi cateva terenuri ca la BTT ,cu adevarat esti istet si iute ..la mana!!

    sa dea Domnu'...

    la mine in globul de cristal scrie ca revenim la viata pre-covid in trim.2 / 2022 :)

    pana atunci face virusul figuri ... mai creste, mai coboara....  

    1. Ziceai ca din martie 2021 o sa fie ok pt Romania.

      Cand sa te credem? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb