Creşterea valorii medicamentelor eliberate către pacienţi în primul trimestru al acestui an, de peste 20% faţă de primul trimestru din 2011, este cauzată în principal de efectul de bază pe care l-au avut vânzările de medicamente din T1 2011 - vânzări foarte slabe din cauza ameninţărilor de neînregistrare şi neplată a aşa-ziselor "reţete de sertar" şi din cauza trecerii medicaţiei injectabile oncologice din ambulator în spitale, potrivit lui Dragoş Damian, CEO Terapia Ranbaxy.
Confirmarea că primul trimestru din 2011 a fost neobişnuit de contractat este dată şi de faptul că, vânzările aferente lui au fost sub nivelul primelor trei luni din 2010, a mai precizat directorul executiv.
Dragoş Damian a mai adăugat că un element de creştere a fost generat şi de cererea şi vânzarea produselor de sezon (antibiotice, răceală şi gripă etc), mai importantă în 2012, din cauza intemperiilor din luna februarie.
În paralel, continuă tendinţa paradoxală a populaţiei de a cumpăra şi stoca în exces medicamente, din cauza panicii că nu îşi vor mai putea asigura continuitatea tratamentelor necesare, mai consideră domnia sa.
Însă, adevărata măsură a evoluţiei pieţei, care nu a fost prezentată în raportul Cegedim, este faptul că piaţa a scăzut cu 2,7% faţă de trimestrul IV al anului 2011, a mai precizat Dragoş Damian.
Directorul executiv este de părere că această scădere confirmă poziţia publică a producătorilor de medicamente generice, privind evoluţiile dramatice care apar din cauza calculului eronat al claw-back-ului: piaţa de medicamente scade în Q1 2012 faţă de Q4 2011 dar claw-back-ul imputat producătorilor este cu 50% mai mare, pe aceleaşi segmente. Este încă o dată evident că sistemul sanitar încearcă să-şi finanţeze deficitul rezultat din lipsa de reformare, imputând propria ineficienţă producătorilor de medicamente generice, a mai afirmat domnia sa.