Casa în care locuieşte Sorin Ovidiu Vîntu (atunci cînd stă în Bucureşti) a devenit obiect de dispută între Parchetul Curţii Supreme de Justiţie (care a pus-o sub sechestru) şi "Dramiral" - societatea lui Mihai Iacob, fostul partener de afaceri al lui Vîntu - care vrea să i-o scoată la licitaţie, sub motivul recuperării unei datorii neonorate.
Biroul de executori judecătoreşti "Ezer & Popescu" a remis ieri redacţiilor un anunţ de executare silită a proprietăţii SC "Imobiliar Network 2002" SA (fosta societate "Gelsor Network"). Imobilul, care constă într-un teren de 1.109 mp şi două construcţii situate pe suprafaţa acestuia (una cu o arie de 263 mp şi regim de înălţime subsol, parter, etaj şi mansardă şi alta de 41 mp, parter şi etaj) a fost lansat la licitaţie publică, în vederea vînzării, la cererea creditoarei "Dramiral Group".
Sentinţa judecătorească a fost dată ca urmare a unui litigiu care are loc de mai mulţi ani între cele două societăţi - "Imobiliar Network" şi "Dramiral Group" în jurul unui Bilet la Ordin, emis în decembrie 2001, conform căruia "Imobiliar Network" era obligată să-şi achite datoria de aproape 1 milion RON. Prin reactualizarea aces-tui debit, datoriile pretinse se ridică la 1,46 milioane RON, plus 1.500 RON - cheltuieli de executare.
Conform înştiinţării primite, expertiza tehnică a stabilit preţul bunurilor la 2,88 milioane RON. Persoanele care doresc să participe la licitaţie trebuie să prezinte oferte de cumpărare pînă la data desfăşurării licitaţiei şi să plătească o cauţiune de 10% din preţul imobilului. "Publicaţia de vînzare", semnată de executorul judecătoresc Claudiu-George Popescu, subliniază că cei care pretind vreun drept asupra imobilului trebuie să aducă la cunoştinţa executorului acest lucru, înainte de vînzare, iar cei care deţin titluri executorii împotriva debitorului trebuie să le depună în original la dosarul de executare.
Dar, chiar textul anunţului menţionează că Parchetul a pus sechestru asigurator pe acelaşi imobil, la 14 mai 2003. La acea dată, Parchetul Curţii Supreme de Justiţie a început urmărirea penală împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, suspectat că ar fi spălat bani, cu complicitatea unor angajaţi ai Băncii Agricole (astăzi, Raiffeisen Bank), pe care ar fi păgubit-o cu circa 4,6 milioane RON.
În acest proces, anul acesta, la 18 octombrie, Parchetul şi-a declinat competenţa, dosarul fiind transmis Departamentului Naţional Anticorupţie.
Întrucît există deja un seches-tru asupra casei, executarea ei silită de către "Dramiral" este extrem de improbabilă.
Ioana Hrisafi, avocat senior în cadrul firmei de avocatură "Ţuca & Asociaţii", ne-a explicat că acest ordin judecătoresc, ca oricare altul, poate fi contestat de firma debitoare, în termen de 15 zile de la data cînd aceasta a luat la cunoştinţă de respectivul act de procedură. Astfel, contestatarul poate invoca motive care ţin strict de procedura de executare silită sau motive legate de valabilitatea Biletului la Ordin. Şi hotărîrea judecătorească ce va fi luată ulterior poa-te fi atacată cu recurs, conform doamnei Hrisafi, la Tribunalul Bucureşti. În plus, la contestarea execuţiei silite, este aproape sigur că se va alia şi Parchetul, în favoarea căruia este sechestrată casa.