DREPTUL LA BANKING De la începutul pandemiei, băncile au acordat credite noi de 8,5% din soldul creditului neguvernamental

A.P.
Comunicate de presă / 5 august 2020

De la începutul pandemiei, băncile au acordat credite noi de 8,5% din soldul creditului neguvernamental

Volumul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor, în cele patru luni de la debutul pandemiei, reprezintă 8,5% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii iunie 2020. Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de peste 23,1 miliarde de lei, în perioada martie-iunie 2020, conform unui comunicat de presă Dreptul la Banking.

Soldul creditului neguvernamental, care totalizează peste 270 miliarde lei în luna iunie 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite. Pentru analiza riguroasă a evoluţiei creditelor, unul dintre cei mai relevanţi indicatori este cel care se referă la creditele noi. Creditarea a fost impulsionată în special de creditele acordate pe zona companiilor.

În perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, în lunile martie-iunie 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 9,8 miliarde lei, ponderea în totalul creditelor noi accesate fiind de 42,5%. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat preponderent credite în lei, în proporţie de 96%, conducând la eliminarea riscului valutar. Creditele în lei accesate de populaţie înseamnă puţin peste jumătate din totalul creditelor în lei.

În cele patru luni de restricţii, martie-iunie 2020, companiile au contractat credite în valoare de 13,30 miliarde lei, ceea ce echivalează cu 57,5% din totalul creditelor noi acordate în sectorul neguvernamental. Companiile au accesat în principal credite noi în lei, aproape jumătate din total, precum şi credite în euro şi dolari. În ceea ce priveşte creditele în euro, peste 90% dintre valoarea totală a fost contractată de persoanele juridice, în sumă de 4,1 miliarde lei echivalent. Creditele noi în dolari au reprezentat aproximativ 3,3% din totalul creditelor noi accesate, fiind contractate de persoanele juridice. Din totalul de 23,1 miliarde lei de credite noi acordate de la debutul pandemiei, peste trei sferturi (77,25%) reprezintă ca valoare creditele în lei, respectiv 17,85 miliarde lei.

Băncile din România au acordat sprijin clienţilor şi autorităţilor privind limitarea efectelor negative asupra bunăstării economice individuale, a economiei României şi a sănătăţii şi siguranţei publice în contextul apariţiei pandemiei cauzate de noul coronavirus. Astfel, pe zona de creditare, pe lângă măsurile de suspendare a obligaţiilor de plată pentru clienţii afectaţi de pandemia COVID 19, instituţiile de credit au continuat să susţină prin credite atât nevoile populaţiei, cât şi activitatea firmelor afectate de restricţiile necesare pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Activitatea de creditare a fost înlesnită atât în cazul populaţiei, cât şi a companiilor prin măsuri de fluidizare a acordării creditelor, cât şi prin garanţiile acordate, în urma deciziilor luate de stat şi de bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb