Subsidiara de la noi a producătorului de componente auto german Dräxlmaier a anunţat, ieri, că va investi 150 de milioane de euro, până în anul 2018, într-un proces de extindere, dar că 800 de angajaţi ar putea fi afectaţi de restructurări la unitatea din Piteşti.
În Hunedoara, suprafaţa fabricii actuale se va dubla, lucrările urmând să fie finalizate în 2017, conform surselor citate, care au menţionat că, în Braşov, urmează să înceapă activitatea de producţie în a treia hală.
Reprezentanţii companiei au menţionat, citaţi de News.ro: "Până acum, compania a investit peste 500 de milioane de euro în România, beneficiind de susţinerea şi implicarea unei echipe puternice de 15.000 de angajaţi. Planurile companiei au fost aprobate de managementul Dräxlmaier Group în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Administraţie şi au fost discutate cu reprezentanţii Blocului Naţional Sindical şi cu cei ai sindicatului reprezentativ din cadrul fabricii din Piteşti".
Planurile companiei includ intenţia de restrângere a activităţii celei mai vechi fabrici Dräxlmaier din România - cea din Piteşti -, care ar putea să afecteze aproximativ 800 de angajaţi. În prezent, în Piteşti lucrează peste 5.500 de angajaţi, în trei unităţi controlate de grupul german.
Angajaţii companiei Lisa Dräxlmaier Autopart, parte din grupul german, se află deja în şomaj tehnic de la finalul lunii februarie 2017, din cauza reducerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie, în contextul în care unul dintre clienţi a decis să mute producţia în Mexic.
"Situaţia este rezultatul unui cumul de factori: pe de-o parte, este vorba despre reducerea firească a comenzilor în cazul produselor al cărui ciclu de viaţă se apropie de final, iar pe de altă parte unul dintre principalii clienţi a decis să-şi mute producţia în Mexic", a declarat directorul general al Lisa Dräxlmaier Autopart, Bernd Schmitt.
Deşi compania a încercat să asigure noi proiecte pentru unitatea de la Piteşti, nu a reuşit. Potrivit liderului sindical Dumitru Costin, negocierile au avut ca rezultat o soluţie pe termen scurt: "Am luat act de decizia acţionarului majoritar. Asta ne-a obligat să negociem şi să găsim nişte soluţii, care înseamnă, pe termen scurt, un pachet de servicii suport şi de asistenţă pentru lucrătorii care îşi vor pierde locurile de muncă, dar şi despăgubiri financiare în conformitate cu prevederile Contractului Colectiv. Ne vom asista oamenii, îi vom sprijini pentru a-şi putea găsi noi locuri de muncă".
Potrivit reprezentanţilor companiei, angajaţii afectaţi ar urma să primească între 10 şi 12 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în cadrul companiei şi vor fi susţinuţi să se reintegreze cât mai repede pe piaţa muncii.