DTZ ECHINOX: "Stocul de birouri din Capitală, creştere de 2% în primul trimestru"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 7 mai 2015

"Stocul de birouri din Capitală, creştere de 2% în primul trimestru"

"Activitatea de tranzacţionare a totalizat 56.000 de metri pătraţi"

Stocul de spaţii moderne de birouri din Bucureşti a ajuns la pragul de 2,2 milioane de metri pătraţi, la sfârşitul primului trimestru din 2015, în creştere cu 2% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

În primele trei luni ale anului au fost finalizate două clădiri de birouri, având o suprafaţă totală închiriabilă de 37.000 mp, respectiv City Offices şi Auchan Tricodava, apreciază consultanţii DTZ, care au adăugat: "Pentru restul anului sunt programaţi pentru finalizare 130.000 mp în clădiri precum Bucharest One şi Green Court - B în zona Centru Nord, George Enescu OB în Centru, PC Business Center în Nord, AFI Business Park 4 şi 5 şi Sema Office 3 în zona de Vest".

Conform surselor citate, activitatea totală de tranzacţionare cu spaţii de birouri din Capitală (cererea şi renegocierile) a fost de 56.000 mp, în primul trimestru, în scădere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut.

Raportul DTZ arată că cererea de birouri a însumat 40.000 mp, fiind împărţită între extinderi/noi intrări - 58%, relocări în interiorul stocului modern - 38% şi relocări din clasa C - 11%. "Per total, cererea nouă (extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri clasa C în spaţii de birouri moderne, şi operaţiunile noi, deschise fie de chiriaşi existenţi, fie de companiile noi intrate în piaţă) reprezintă aproximativ 70% din totalul cererii", au subliniat consultanţii companiei, precizând că majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord - 61%, urmată de Pipera Sud - 15% şi zona Centrală de Business - 7%.

În ceea ce priveşte activitatea de renegociere şi reînnoire a termenilor contractuali, reprezentanţii DTZ au declarat că aceasta a însumat 16.000 mp, 50% din suprafaţă fiind înregistrată în Pipera Sud: "Tendinţa observată în 2014 continuă şi anul acesta, doar chiriaşii deplin mulţumiţi de locaţia în care se află optând pentru renegocierea termenilor contractual".

Potrivit surselor menţionate, cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă au fost Oracle cu 10.000 mp în Sky Tower şi Carrefour care a preînchiriat aproximativ 7.000 mp în Green Court B, ambele proiecte fiind localizate în zona Barbu Văcărescu - Floreasca. În general, suprafaţa medie tranzacţionată a fost de 600 mp, doar şase tranzacţii pentru suprafeţe mai mari de 1.000 mp fiind concluzionate în primul trimestru, mai arată raportul companiei.

"Companiile din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor, în continuare cei mai activi chiriaşi"

Cei mai activi chiriaşi ai spaţiilor de birouri din Bucureşti continuă să fie companiile din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor, urmate de cele din sectorul retail şi servicii profesionale, potrivit DTZ.

În plus, consultanţii arată că rata generală de neocupare pentru clădirile de clasa A şi B din Bucureşti a ajuns la 14%, la sfârşitul primului trimestru din 2015, înregistrând o uşoară creştere faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut.

Reprezentanţii DTZ au adăugat: "În prezent, în Bucureşti sunt 309.000 mp de spaţii de birouri vacante, 25% fiind localizate în zona Pipera Nord.

Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei - Aviatorilor) - 5% şi în zona de Vest - 6%. În comparaţie cu trimestrul anterior, rata de neocupare în Pipera Sud a înregistrat o creştere de 400 de puncte procentuale. Zona de Centru Nord are o rată de neocupare de 10%, fiind singura zonă care a înregistrat o scădere majoră a ratei de neocupare. Barbu Văcărescu - Floreasca, cu un stoc de 280.000 mp, înregistrează, la finele primului trimestru, o rată de neocupare de 7,5%".

Piaţa birourilor va înregistra şi în acest an un trend ascendent în ceea ce priveşte cererea de noi spaţii, apreciază consultanţii imobiliari, care consideră că nivelul chiriilor va rămâne stabil, cu mici variaţii de preţ. Totodată, ei consideră că rata de neocupare a spaţiilor de birouri va continua să scadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb