Duelul titanilor

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 21 februarie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

La o diferenţă de doar câteva ore, vom auzi două declaraţii istorice. Prima la Moscova, de la Vladimir Putin, cea de-a doua la Varşovia, din partea preşedintelui Statelor Unite. Va fi un duel verbal al titanilor. Şi nu este o simplă coincidenţă faptul că, la Varşovia, liderii statelor NATO îşi strâng rândurile în jurul lui Joe Biden, iar la Moscova va fi prezent nimeni altul decât preşedintele Chinei. La capătul acestei zile, vom putea face prognoze mai precise pe termen scurt, mediu şi lung.

Astăzi nimeni nu se mai îndoieşte că toţi cei care am susţinut în urmă cu un an că urmează să se desfăşoare o confruntare la scală globală între Statele Unite, susţinute de NATO şi UE, pe de-o parte, şi Federaţia Rusă, cu aliaţii ei, în special China, pe de altă parte, am avut dreptate. Asistăm şi, vrem nu vrem, participăm la un război prin procură. Timp de un an, terenul de luptă a fost circumscris unui teritoriu naţional. Ostilităţile s-au desfăşurat în cvasi-totalitatea lor în Ucraina. Dar Volodimir Zelenski nu greşeşte când afirmă că miza este mult mai mare. Miza este ordinea lumii. Cine va sta în viitor la butoane? Va fi o lume unipolară, aşa cum a fost într-un fel după căderea Zidului Berlinului şi destrămarea Uniunii Sovietice? Vom reveni la o lume bipolară, aşa cum a fost în timpul Războiului Rece? Sau noua ordine va fi asigurată de un sistem multipolar?

Răspunsul la aceste întrebări va fi extrem de costisitor. Şi s-ar putea să însângereze lumea întreagă. Antrenând-o într-o aventură mai sângeroasă decât oricând.

Ce putem afla astăzi de la Vladimir Putin, admiţând că discursul său în faţa naţiunii ruse va fi suficient de sincer şi de explicit? În esenţă, putem afla în ce măsură Federaţia Rusă este capabilă şi are voinţa necesară să apese pe pedala de acceleraţie. Să intensifice şi să extindă acest război pe care l-a declanşat. Forţa discursului lui Putin şi nu atât cuvintele pe care le va alege vor contura modul în care Moscova înţelege să deruleze în continuare acest război. Până la ce grad îl va intensifica. În ce măsură Kremlinul este decis să utilizeze arsenalul nuclear. Dar înainte de asta, câţi militari va mai mobiliza pentru a câştiga în Ucraina un război la sol? Un război care nu poate fi sub nicio formă câştigat doar din aer, în ciuda superiorităţii de care Federaţia Rusă dispune. Aflând de la Vladimir Putin cum va extinde în linii mari această confruntare extrem de sângeroasă, vom putea estima şi costurile pe care coaliţia celor 40-50 de state din UE, din NATO şi din proximitatea celor două entităţi le vor avea de suportat pentru a nu pierde iniţiativa.

Nu întâmplător discursul lui Joe Biden vine la câteva ore după cel al liderului rus. Discursul preşedintelui american nu a putut fi şi nu poate fi anticipat. El nu vine la Varşovia cu un discurs dinainte pregătit de către consilierii săi de la Casa Albă. El are în mapa sa mai multe scenarii. Va alege unul dintre acestea. Sau va improviza pur şi simplu o combinaţie. Cu siguranţă mesajul lui Joe Biden va trebui să aibă o intensitate cel puţin egală cu mesajul lui Putin. Cel două puteri nucleare cu siguranţă se vor ameninţa reciproc. Suntem foarte departe de conjunctura care să facă posibilă o negociere. Peste câteva ore, vom fi proiectaţi nu într-o lume mai bună, nu într-o lume mai sigură, ci într-o lume mai periculoasă decât cea în care ne-am trezit azi dimineaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Așa este. Păcat că am ajuns aici. Goana după putere întunecă mințile tuturor...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb