Modificarea legii pieţei de capital, prin ordonanţă de urgenţă, deschide din nou cutia Pandorei, lăsând loc abuzurilor faţă de acţionarii minoritari, în cazul majorărilor de capital cu aport în natură, consideră Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului a vizat, printre altele, şi modificarea a două alineate din articolul 240, privind condiţiile de cvorum şi majoritate la ridicarea dreptului de preferinţă şi creşterea capitalului social cu aport în natură.
Astfel, în cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie noile acţiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 2/3 din drepturile de vot.
De asemenea, majorările de capital social prin aport în natură trebuie să fie aprobate de adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care să reprezinte cel puţin 2/3 din drepturile de vot. Aporturile în natură pot consta numai în bunuri performante necesare realizării obiectului de activitate al societăţii emitente, se arată în proiect.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a transmis, înainte de adoptarea ordonanţei că relaxarea condiţiilor de cvorum şi majoritate în AGA la ridicarea dreptului de preferinţă şi creşterea capitalului social cu aport în natură poate facilita abuzuri ale acţionarilor majoritari.
Dumitru Beze ne-a declarat: "Redactarea anterioară a articolului 240, chiar dacă era radicală, a curmat abuzurile acţionarilor majoritari, care, prin aporturi în natură, îi diluau pe minoritari. Acum, se deschide din nou cutia Pandorei, pentru că este destul de facil să strângi majorităţile necesare. Din această perspectivă, ne aşteptăm la abuzuri. În plus, ne aşteptăm ca acţionarilor minoritari să nu li se recunoască drepturile de preferinţă. Există deja mai multe decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care, în cazuri de conversie a împrumuturilor în acţiuni, s-a arătat că acţionarii minoritari nu au drept de preferinţă. Aici, premisa este aceeaşi, numai că se înlocuieşte conversia împrumutului cu un aport în natură. Ne aşteptăm ca acţionarilor minoritari să nu li se recunoască drepturi de preferinţă în cazul unor aporturi în natură abuzive din partea majoritarilor".
Înainte de adoptarea ordonanţei, AIPC a precizat că are deja cunoştinţă de existenţa unor acţionari care, în măsura în care Proiectul OUG urma să fie adoptat, intenţionează să abuzeze de posibilităţile oferite de modificarea art. 240 din Legea nr. 297/2004 şi să procedeze la diluarea abuzivă a participaţiilor acţionarilor minoritari.
Prevederea propusă de Finanţe, criticată de investitori, a fost contestată şi de Asociaţia Brokerilor.
Mai mult, Asociaţia Brokerilor a transmis, în decembrie, că Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să modifice Legea pieţei de capital printr-o ordonanţă de urgenţă neconstituţională, care încalcă drepturile fundamentale ale investitorilor şi guvernanţa corporativă a emitenţilor.