DUMITRU BLAGA, DIRECTOR GENERAL ŞI ACŢIONAR MAJORITAR AL SIMEX ŞIMLEUL SILVANIEI: "Autorităţile ar trebui să facă mult mai mult pentru mobila românească"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 9 octombrie 2017

"Autorităţile ar trebui să facă mult mai mult pentru mobila românească"

Reporter: Stimate domnule Dumitru Blaga, producătorul de mobilă Simex S.A. Şimleul Silvaniei, pe care îl reprezentaţi, este cunoscut ca fiind un brand exportat mai ales în Federaţia Rusă, întrucât realizaţi mobilier din lemn lucrat, foarte scump. Cât de mult vă afectează în activitate relaţiile reci dintre România şi Rusia?

Dumitru Blaga: Avem o problemă, pe care o sesizăm mai profund - transferul banilor din Rusia către România, care se face cu întârzieri mari, din cauza sancţiunilor impuse de către Uniunea Europeană Rusiei.

Ce am mai remarcat a fost faptul că, la Expoziţia Internaţională de Mobilă de la Moscova, de anul trecut, Simex nu a putut participa, întrucât guvernul României a refuzat să acorde subvenţii pentru această expoziţie. Totuşi, am mers personal acolo, fără stand, şi am remarcat că firmele din Germania şi Italia au primit subvenţie de la guvernele lor pentru prezenţa la Moscova, iar guvernul României nu a îndrăznit să participe din cauza sancţiunilor impuse de către Europa Federaţiei Ruse.

Trăim sub steagul UE, dar observăm că legislaţia se aplică diferit de către ţările membre, sau autorităţile noastre de la Bucureşti vor să fie mai catolice decât Papa.

Reporter: Ce mobilă cer ruşii?

Dumitru Blaga: Mobilă stil - clasică, brandul Simex fiind cunoscut pentru astfel de produse. Nu am exportat acolo mobilă modernă sau mobilă rustică. Pentru export, Simex produce mobilă bine lucrată, cu valoare adăugată mare. Cred că nu există grad de comparaţie între noi şi alte firme de mobilă din România, care au cifra de afaceri foarte mare, din rulajul materiei prime.

Reporter: Aţi primit vreun sprijin din partea autorităţilor române cu privire la participarea la târguri, în străinătate?

Dumitru Blaga: Am participat prin APMR (Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România) la mai multe târguri internaţionale, la care am primit sponsorizare pentru cheltuielile cu organizarea şi chiria standului de expunere. Cu toate că, în 2017, s-a depus de către APMR documentaţia pentru Târgul de Mobilă de la Kiev, nu s-a organizat în timp util licitaţia la Ministerul Economiei şi am mers pe surse proprii de finanţare. Cred că autorităţile ar trebui să facă mult mai mult pentru mobila românească şi pe alte pieţe. Aici aş enumera Qatar, Emiratele Arabe, Israel, Arabia Saudită, S.U.A. Sperăm că, anul acesta, se va participa la târgul internaţional de mobilă de la Moscova, cu finanţare de la bugetul de stat.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru cifra de afaceri în acest an?

Dumitru Blaga: Pentru anul acesta, ne-am propus o cifră de afaceri în creştere, care se apropie de 25 de milioane de lei. Sunt încrezător că vom reuşi în condiţiile în care avem o creştere de 37,5%, pe primele opt luni.

Ponderea pieţelor în cifra de afaceri este de 52% mobilă în brandul propriu Simex şi diferenţa o producem pentru alţi clienţi. Din 52%, în România vindem aproximativ 14%.

Producem şi mobilă unicat, specifică pieţelor din partea de Est a Europei, sau la propunerea clientului, ca exemplu, cu aceste produse unicate am crescut în vânzări, în România.

Reporter: Vă rugăm să ne prezentaţi, pe scurt, istoria fabricii de mobilă Simex S.A. Şimleul Silvaniei.

Dumitru Blaga: Brandul de mobilă Simex s-a născut acum 70 de ani, de prin 1947. Am găsit în arhiva societăţii statele de plată care atestă acest lucru.

Industria mobilei în oraşul Şimleul Silvaniei era constituită, la acea vreme, pe trei locaţii. În 1986, regimul comunist a reuşit să construiască o fabrică de mobilă pe aproximativ 7 hectare, cele trei secţii locale unindu-se în una singură. Este o fabrică bine gândită, bine proiectată de către specialiştii acelor vremuri, cu care putem spune, că ne mândrim şi acum.

Acea fabrică există astăzi sub numele Simex SA, denumire pe care a primit-o după 1989. Marca SIMEX este înregistrată la O.S.I.M., pe plan naţional şi internaţional, încă din anul 1992.

Reporter: Cum a fost cumpărată de la statul român, după Revoluţie?

Dumitru Blaga: În 1989 în fabrică lucrau aproximativ 950 de persoane, iar privatizarea companiei a avut loc în anul 1994, prin cumpărarea unui pachet de acţiuni de către Asociaţia Salariaţilor (41%) şi o parte erau cupoane tranzacţionabile. De asemenea, la acea vreme, firma internaţională Proexim a achiziţionat 10% din Simex S.A.

După anul 2000, Simex S.A. a cumpărat sau a înfiinţat şi alte societăţi comerciale: Cesimob SRL (fosta fabrica de mobilă din Cehu Silvaniei, care a dat faliment şi pe care am cumpărat-o la lichidare, ulterior a fost numită Cesimex); în Zalău, Simex a cumpărat o locaţie cu hale provenite de la o fermă, fiind denumită Eurosimex SRL; la Satu Mare, Simex a achiziţionat o cooperativă de prelucrare a lemnului - Nord Simex, iar Simex Plus este o fostă fabrică de robineţi la Şimleul Silvaniei.

Din 1996 am intrat pe piaţa Rusiei, exportul de mobilă crescând vertiginos până în 2010. De la vreo 4 milioane am ajuns la 18 milioane de euro, vânzări efective.

Toate aceste capacităţi enumerate mai sus s-au utilat şi s-au specializat pe diverse tipuri de mobilier pe care îl vindeam pe piaţa Rusiei. Toate aceste firme s-au constituit în SIMEX GRUP SRL, care avea ca scop comerţul centralizat pentru piaţa fostului URSS. Baza constituirii grupului Simex, cu fabricile menţionate, a fost SIMEX S.A., care a fost şi a rămas cea mai dotată fabrică de mobilă din fostul grup Simex.

Reporter: Ce s-a întâmplat în 2010?

Dumitru Blaga: În anul 2010, am intrat într-o criză comercială din cauza scăderii puterii de cumpărare în fosta Uniune Sovietică - Rusia, Ucraina, Kazakstan, Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Georgia.

În 2014, din pricina problemelor din fosta URSS, unitatea de grup SIMEX s-a oprit şi fiecare firmă, din cele enumerate, şi-a rezolvat problema comercială independent. Brandul SIMEX a rămas cu activitatea de producţie, de la Simex S.A. şi MICRO S.R.L.

La acea vreme, problemele financiare ne apăsau foarte tare, băncile îşi puneau mari semne de întrebare de ce a scăzut cifra de afaceri, de ce am diminuat numărul de personal care, în 2014, a ajuns la 130 de salariaţi, pe platforma SIMEX. Activitatea societăţii a mai fost perturbată şi de creanţele sociale neîncasate, din zona Rusiei şi Ucrainei.

După acel moment, am luat măsuri clare de restructurare, de reducere a cheltuielilor, şi de găsire a altor pieţe în paralel cu cea a fostului URSS. Astfel, am găsit desfacere în Germania, Belgia, Olanda şi, printr-o firmă parteneră, chiar şi în America.

Lucrez din 1996 în Simex SA. Am trecut prin toate etapele profesionale şi în 2008 am investit în acţiuni Simex S.A. aproximativ 600.000 de euro, iar în 2014 am mai cumpărat încă un pachet ca să devin majoritar. Astfel, am ajuns la un pachet de 43% în nume personal şi cu alte persoane am reuşit să avem un vot în Adunarea Generală de aproximativ 62-63%.

De la 130 de persoane, am ajuns la 280 de salariaţi în prezent, de la o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de lei, în 2014, am înregistrat anul trecut 16 milioane de lei.

În cursul anului 2017, după aprobarea în adunarea generală din noiembrie 2016, Simex S.A. a fost delistată de la BVB.

Reporter: Cum aţi descrie clientul Simex?

Dumitru Blaga: În cea mai mare parte, clienţii noştri sunt sofisticaţi, având venituri de la mediu în sus. Avem, însă, şi produse care se adresează celor care îşi doresc o mobilă de calitate şi au venituri reduse.

Paleta de produse Simex acoperă aproape orice venit pe care îl are un cetăţean din România.

Prin ceea ce face, Simex dă valoare adăugată mare lemnului care intră în compoziţia mobilei produsă. Lucrăm nu doar cu lemn masiv, ci utilizăm toate componentele din care se face mobilă.

Reporter: Cât costă, de exemplu, un dormitor SIMEX?

Dumitru Blaga: Avem dormitoare care costă 1300 de euro plus TVA, dar unele ajung chiar şi la 20.000 de euro.

Reporter: Alţi producători de mobilă se plâng că marja de profit este mică în această industrie, iar promoţiile sunt mari şi dese.

Dumitru Blaga: Acelaşi lucru îl percepem şi noi. Rata rentabilităţii se situează undeva între 3 şi 7%. Dacă ne încadrăm în această marjă, atunci ne simţim bine şi noi şi clienţii noştri.

Legat de promoţii, în România acest sistem de vânzări funcţionează şi îl practicăm şi noi, mai ales la lichidare de capete şi de stocuri, la expoziţii, pentru a vinde produsele care au o anumită uzură, ca să nu le transformăm în stocuri, şi când dorim să forţăm promovarea unui produs.

Pentru brandul Simex, piaţa din România, în ultimii trei ani, este într-o ascensiune continuă. Chiar în acest an avem creşteri acceptabile. Poate acest lucru se datorează şi modului în care interacţionăm cu clientul, îi răspundem solicitărilor, îi facem produsul în dimensiuni speciale, cu design special, îl transportăm şi îl montăm în casa omului fără să cerem costuri suplimentare.

Reporter: Dacă astăzi cineva comandă un dormitor la Simex, în cât timp îi ajunge acasă?

Dumitru Blaga: Termenul de livrare ar putea să fie între două săptămâni şi maxim 2 luni pentru produsele de serie.

Pe pieţele externe se lucrează, însă, pe bază de comenzi.

De asemenea, lucrăm în regim de depozit angro pentru client.

Produsele finite ale brandului Simex sunt aproximativ în sumă de 4 milioane de euro, unde este inclusă şi producţia neterminată. Tot acest stoc stă la dispoziţia oricărui client.

Reporter: Care sunt principalele probleme pe care le întâmpinaţi în activitate?

Dumitru Blaga: Simex S.A. şi celelalte companii pe care le coordonez nu mai intră în cadrul IMM-urilor, ci facem parte din categoria întreprinderi mari. Aici ne lovim de un obstacol în ceea ce priveşte finanţarea.

Nu mai putem să accesăm fondurile destinate IMM-urilor.

Investiţiile la care ne gândim s-ar putea realiza cu ajutorul unui program cu componentă nerambursabilă, în care să punem şi noi o parte din bani, dar să ne vină şi din alte surse, cu fonduri nerambursabile, însă nu ne încadrăm, pentru că suntem consideraţi întreprindere mare.

Pe partea de producţie, am văzut că se dau fonduri europene de circa 1 milion de euro, prin tot felul de programe. De exemplu, la cel mai recent program pe care îl cunoaştem se dau bani inclusiv pentru IMM-uri nou create.

Dar nu se dau bani celor care ştiu să facă mobilă sau care au istorie în mobilă. Compar acest fapt cu ceea ce s-a întâmplat în România, după anii 90, când s-a fărâmiţat agricultura prin parcelarea terenurilor, date proprietarilor după Revoluţie.

În economie sau în industrie, observ că este aplicată aceeaşi metodă: îi dai bani unuia care nu ştie să facă mare lucru şi nu-l finanţezi şi nu-l ajuţi cu nimic pe cel care are o istorie în spate şi cu care ar trebui să te mândreşti pentru că este un brand autohton şi care mai şi promovează România în străinătate.

Din acest punct de vedere SIMEX SA este suferind, însă avem intenţia să abordăm orice fond cu componente nerambursabile sau chiar un împrumut bancar.

Reporter: Ce investiţii aţi făcut în ultimii trei ani?

Dumitru Blaga: Sunt foarte mulţumit că am reuşit să depăşim momentul de criză din 2014, de când am preluat SIMEX SA.

Am făcut investiţii în linii de producţie: presă încleit panouri, circulare cu avans mecanic, circular cu comandă numerică debitat panouri, maşină de cantuit, uscătoare de cherestea, pompe de pulverizat lac, izolaţie termică la hala de producţie şi la pavilionul administrativ, dar şi asfaltarea căilor de acces şi depozitul de cherestea. Într-un cuvânt, am refăcut tot ce înseamnă infrastructura din fabrică.

Reporter: Din ce bani aţi făcut investiţiile?

Dumitru Blaga: Din economii, dar anul trecut am mai accesat şi un împrumut bancar de aproximativ 150.000 de euro. Investiţiile înglobează 600.000 de euro în ultimii trei ani. Am utilizat banii obţinuţi din reducerea cheltuielilor, din profitul realizat şi din valoarea amortizării contabile.

Reporter: Ce investiţii vreţi să mai faceţi?

Dumitru Blaga: Avem un plan, trebuie doar să găsim finanţarea. M-aş aştepta să ne ajute cineva chiar de la Ministerul Finanţelor, aşa cum a făcut-o şi cu alte firme, atât româneşti cât şi străine. Mă refer la ajutoare de stat. Nu ştiu dacă va fi realizabil, dacă se va materializa vreodată, dar sperăm.

Reporter: Având în vedere că actuala guvernare spune că preţuieşte firmele autohtone, nu ar trebui să le ajute mai mult, nu doar să rămână promisiunile la nivel declarativ?

Dumitru Blaga: Ar trebui, dar nu ştim la ce uşi batem, cine să ne ajute, poate ar trebui să vină ei către noi. Am văzut că se schimbă de la o zi la alta deciziile politice, iar guvernele României din 1990 până astăzi numai împotriva noastră au fost.

Reporter: Câte magazine proprii aveţi?

Dumitru Blaga: În România, distribuţia este organizată prin S.C. CASA MOBILA SIMEX S.R.L., care este o firmă separată de SIMEX S.A. În România, avem 8 magazine, unde funcţionăm, şi patru parteneri.

Reporter: Ce zonă merge cel mai bine, din punct de vedere al vânzărilor ?

Dumitru Blaga: Bucureştiul, cu magazinul din Pipera, şi Sibiul.

Reporter:Brandul Simex are o imagine foarte bună, dar este considerat un brand scump. Vreţi să rămâneţi pe acest segment?

Dumitru Blaga:Da. La Târgul BIFE din această toamnă am prezentat un designer cu care vom colabora în perioada următoare şi vom crea Select Wood by Simex. Acest brand va produce tot mobilier bine lucrat. Linia Select Wood se va axa pe lemn masiv de stejar, cer, fag, dar va fi o linie rustică şi modernă, care vor fi în completarea paletei de mobilă SIMEX.

Reporter: De unde luaţi lemnul?

Dumitru Blaga: Din România şi din Ucraina, dar ucrainenii nu sunt stabili în calitate şi seriozitate.

Reporter:Şi-a revenit piaţa rusească?

Dumitru Blaga: Noi am observat în 2017, că este într-o creştere, există interes mai mare pentru mobila românească, ceea ce s-a şi materializat în cifra noastră de afaceri.

Reporter: Vă mulţumesc.

În momentul de faţă România se află pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, pe locul 28 la producţie şi pe locul 48 la consumul de mobilier. Valoarea importurilor de mobilă este de 351,2 milioane de euro, în timp ce valoarea exporturilor se ridică la 1,421 miliarde de euro pe an. Industria mobilei duce brandul "made în România" în peste 40 de ţări. Industria mobilei din România reprezintă peste 3.000 de firme, cu o cifră de afaceri de 2.025 milioane de euro, în acest sector fiind angajate aproximativ 56.500 de persoane. Volumul producţiei de mobilă a depăşit 2,2 miliarde de euro în anul 2014 şi se estimează o creştere de peste 8% pe anul 2016. (Simex SA).

Simex România, premiată la Expoziţia Internaţională de Mobilă de la Kiev

Producătorul de mobilă Simex, din Şimleul Silvaniei, a primit, în luna martie 2017, Diploma de excelenţă pentru cea mai bună prezentare de mobile, în cadrul Expoziţiei Internaţionale de Mobilă "Forum Kiff" din Kiev, Ucraina.

Gabriel Antoniu Lavrincic, directorul comercial al Simex România, a declarat: "În ţările din spaţiul ex-URSS, mobila românească este cotată, percepută şi vândută ca fiind cea mai bună şi elegantă mobilă din lume. Producătorul român trebuie susţinut să-şi expună mobila în ţările unde mobila românească este cotată, percepută şi vândută că fiind cea mai bună şi elegantă mobilă din lume. Dacă fabricile româneşti de mobilă nu vor fi susţinute să participe la următoarea expoziţie de mobilă din Moscova noiembrie 2017, riscăm să pierdem definitiv piaţa rusă, respectiv URSS. Acest lucru ar fi o mare pierdere pentru România. În viziunea cumpărătorului de mobilă din spaţiul ex-URSS, brandul SIMEX este «mercedesul românesc». Brandul de mobilă românească s-a născut în perioada Uniunii Sovietice, când erau cozi imense la mărfurile fabricate în România şi nu degeaba se spune că fiecare copil sovietic a fost «conceput» într-un pat pe care scria «Fabricat în România».

Piaţa din zona ex-URSS a fost, este şi va fi o alternativă stabilă şi de viitor pentru România, nu numai în sfera producţiei de mobilă, ci şi în domeniul produselor textile, alimentare, încălţăminte, tot ce cuprinde industria uşoară şi grea etc. Relansarea relaţiilor comerciale dintre România şi spaţiul ex-URSS pentru România ar însemna relansarea economiei naţionale".

Interviu preluat din revista Bursa Construcţiilor

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. Dumitru Blaga a urmat acelasi traseu binecunoscut:din lider sindical, reprezentant al muncitorilor din fabrica Simex, a devenit protejatul patronatului, care I-a oferit toate conditiile si sprijinul pentru a-si dezvolta afacerea, inclusiv i-a pus pe tava clientela din Rusia. Trebuie sa-i pupe mana lui Bilt toata viata.

    1. Samsudan ,tie ciuda? Tu ai dat faliment la doua firme si mai urmeaza inca altele.

      Asa este ,a fost lider de sindicat si dupa o conducere comunista si habarnista care a dus fabrica la aproape faliment si a pus mintea la contributie si a salvat-o sa fie taiata la fier vechi. Piata Rusiei este o piata creeata de muncitorii valorosi din Simex si nu apartine unuia sau unora,este a orasului Simleu!

      Datorita lui Blaga azi se mai poate vb de Simex. Asa ca invidiosilor, hotilor si praduitorilor nu le mai ramane decat sa comenteze aiurea pe siteuri.... doar au timp.. ca au vandut tot.. hahahahahahah

      Eu ca muncitoare pot sa ma mindresc ca sint cinstita si am crescut copii cu munca mea, nu ca alti de care vorbim aici. As vrea sa vina el sindicalistul blaga in fata oamenilor sa zica ca nu este asa,cum am zis eu. Nu are curajul ca o sal scuipe muncitori stie lumeace zic eu. Toate fabricile acelea care le o facut Bilt o dat de mincare la lume chiar si la blaga la Nusfalau. Asta o.fost smecher cu toata lumea dar are el copii si Dumnezeu nu bate cu bota. Este rusinos ca barbati nu comenteaza aceste lucruri, numa ieu cu citi am discutat de a lungul.vremi da blaga si acum nu zic nimic. Rusineeeeeeee

      VAI DE LUME CE AM AJUNS....SE SPUNE CĂ I-A DAT PICIOR ÎN PARTEA DORSALA LUI BILȚ DUPĂ CE L-A SANTAJAT.ASA-I TREBUIE LUI BILȚ.I-A DAT ȚÎȚĂ CU MIERE ÎN SCHIMBUL VENINULUI

      Santajat?! Poate a acoperit toate prostiile lui,a tacut din gura ca sa nu faca altii parnaie. Oricum au datorii imense,se va curata si fabrica asta ca multe altele.

    Speram sa ramana Simexul in simleu sa nu se vanda la ucrainieni,avem ceva al nostru inca. Stimulati tinerii sa continue meseria,continuati cu ambitie si lasati carcocacatii invidiosi.

    Domnul Blaga, respectele mele!

    Sunteti un exemplu pentru multi.... Pacat ca ceilalti in loc sa stea langa dvs si sa continuati impreuna au ales sa vanda la straini..... Dezinteresul, foamea de bani, hotia si invidia au tras suficient acest brand in jos..... 

    Felicitari pentru tot! Numai bine...

    Un fost angajat care va stimeaza. 

    Blaga sa nu vinzi fabrica la ucrainieni.!!

    1. Nu o vinde, el are caracter si nu ii e frica de munca! dupa cum bine se vede..... felicitari, dl Blaga

    Spuneți voi ce ați vrea dar astăzi Simex arată altfel, s-a oprit furturile si prada.

    Acum mai arata a fabrica! 

    1. ?????????????????????????????? ??

      Felicitari!

      Invidia este foarte mare,se vede ca va roade rau...ce a realizat in viata lui Blaga, altii numai viseaza...

      Felicitari d-le.Blaga.....invidia si rautatea sunt Mari..in timp ce unii au vandut pe nimic si intr -un mod de nediscutat unul ilustru NIMENI ucrainean,Blaga si-a vazut de treaba si a ridicat Simex acolo unde ii este locul....unii.cu rautati

      ...altii cu fapte!!!Felicitari echipei de conducere!Felicitari Dumitru Blaga! 

      Vorbeste omul pe fata,asa da!

    Mitică este un conducător bun a știut și știe să prețuiască oamenii de lângă el, asta în comparație cu alții. Se gândește la viitorul colectivului, acum în Simex se-si zambeste,isi apreciaza oameni. Le urez succes la toți și să se lupte pentru ei să câștige la salarii mai mult,sa fie un locurilr de munca stabile si de viitor,ca e nevoie de asta.

    Mobila au distrus o altii in Romania de peste tot,au taiat tot la fier vechi,in Simleu mai exista si ofera cateva locuri de munca,uitativa la Tasnad ca nu a mai ramas nimic. Succes pe maideparte ca sunteti de-ai nostrii.

    Hai Romania!

    După 1990 am devenit piață de consum a altora, dacă nu ne vindeam industria și gândeam pentru această țară aveam multe valori naționale de genul Simex.

    Se face angajari Simex? Vreu lucru , Bocsa nu dat bani cum promis. Minteste toata lume

    1. Nu sunt ministrul perfect şi cred că niciun ministru nu este prefect, pentru că nu există politician perfect. Sunt medic însă şi, de aceea, ştiu care sunt rănile sistemului de sănătate şi care sunt aşteptările bolnavilor şi ale medicilor. Dacă fiecare ministru al Sănătăţii, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un singur pas către interesul pacienţilor, astăzi, am fi fost departe, dar unii s-au mulţumit să-şi măsoare mandatul în like-uri pe Facebook, în timp ce proiecte importante în Sănătate au fost blocate. E uşor să depui moţiune pentru proiectele pe care nu le duci la îndeplinire

      Se "face" angajari, daca ai experienta in domeniu!

      Ma plateste bine?

    Voi nu stiti cine este Blaga, va spune cineva care a lucrat multi ani acolo. Sindicalistul Blaga a dus Simexu in cap, forte simplu luind si facind mobila care era a Simexului. In fabrica lui personala Micro#facuta pe bani simexului# si vinduta ca sa nu stie nimeni si amu vrea sa para mare destept salvator. Asa o facut si cu Bilt cu simex plus, ia facut toata mobila lui si lo pus in cap. Simexu de pe vremuri o facut inca 5 fabrici acuma sa vedem cite face Blaga sindicalistul.

    1. La o muncitoare ca tine sunt multe de spus ca ai pricepe daca cele cinci fabrici au ajutat cu ceva Simleul sau Simexul,poate din cauza asta ai plecat in Germania.

      Eu ca muncitoare pot sa ma mindresc ca sint cinstita si am crescut copii cu munca mea, nu ca alti de care vorbim aici. As vrea sa vina el sindicalistul blaga in fata oamenilor sa zica ca nu este asa,cum am zis eu. Nu are curajul ca o sal scuipe muncitori stie lumeace zic eu. Toate fabricile acelea care le o facut Bilt o dat de mincare la lume chiar si la blaga la Nusfalau. Asta o.fost smecher cu toata lumea dar are el copii si Dumnezeu nu bate cu bota. Este rusinos ca barbati nu comenteaza aceste lucruri, numa ieu cu citi am discutat de a lungul.vremi da blaga si acum nu zic nimic. Rusineeeeeeee

      Se vede dupa cum stii sa scrii cat de penala poti sa fi,se vede ca nu ai avut nici o treaba cu tamplaria daca ai plecat la cules de castraveti in Germania,oamenii care si-au dat interesul si au muncit in fabrica asta lucreaza si astazi deorece au fost rasplatiti pentru munca lor.Tu atata poti sa spui,cred ca erai la sectorul de curatenie....genul de oameni ca voi sunt multi in lumea asta,acolo va este locul....in Germania.

      Nu va obositi pentru asa penala..se vede cu cine a lucrat..cu comunisti ca Bilt,care au praduit fabrica cum au putut,de aceea a ajuns unde le este locul...Bilt a falimentat fabrica Simexplus si pe urma a vandut-o unui tepar de mare clasa din Ucraina ,care este o secretara nu altceva,banii nu sunt a lui,iar tu penala ai ajuns unde iti este locul..in Germania.Felicitari!!!

      Marinaaaa,iar comentezi? Te aude Bilt!

      Barbatul meu a murit cind baiatul cel mare a mers pe clasa 9 si asa am ramas cu 3 copii. O trecut multa vreme de atunci si doi au terminat facultatea si cea mica mai are 2 ani. Viata ma penalizat si asta ma facut penala, nui asa Alexandru. Sint mindra chiar daca sint penala si am cules si castraveti,am umblat si cu haine vechi, si flaminda dar am reusit asa penalizata. Pentru mine a fost mai placut si la cules castraveti decit sa am limba prin urechea sau alt loc la cineva. Cred ca esti unul din catelusi intelectuali ai lui Blaga de vorbesti asa cultural.

      Ia sa zica Blaga cite modele de mobila a creat el si cite Bilt? Sau chiar te rog raspunde tu Alexandru. Iti spun eu nici unu nu o gindit sau creat Blaga. Mai intreb cite din ele a facut pe ascuns Blaga si cite Bilt? Poate ii dai un raspuns la penala Alexandru? Da cite modele o scos de cind este mare salvator,iarzice lumea ca nici unul. Acum sint si mai penala? 

      A mincat si Marina cit a vrut de acolo.

      Văd că ești foarte informată despre Bilt si răutatea te face oarba, dar in întunecimea ta stii ca sau furat multe din Simex de catre tine cu gasca lui de ordinari, cabana Bradet au făcut-o muncitorii din fabrica, la fel mobila de acolo si de la tine de acasa pentru care nu sa platit nimic.

      Bărbatul a murit si ai trăit dupa cu Bilt, ai crescut copii cu el?! Felicitari ca esti invidioasa ca doar nu ai lins degeaba, ai mancat mult de la Simex si altii nu. Stii cum se numesc cele ca tine nu?! Cu—ve!

      Am lucrat acolo multi ani de zile si stiu multe. Lucruri de care mie greata si imi vine sa rad cind va aud ca am fost partasa. Nu am fost la cabana bradet decit la pizza,am vazut scaune care erau de la Simex Plus si ceva mobila de la Simex dar foarte putina. Daca ma acuzi ca am mobila de la Simex care nui platita afla ca mi-ar fi fost rusine sa tin asa mobila in ap de doua camere. Ar fi ris vecini de mine in asa ap asa mobila da fie cum.zici tu. Am mai vorbit cu fosti colegi si am intrebat ce mobila face blaga la fabricile lui de la Nusfalau si au zis asa, Cristina,Cleopatra,Royal, si o lasat Simexu fara mobila de baza care ii aducea bani si uite asa o duso aproape in cap. Si amu vine sa spuna cai mare salvator destept. Rusineeeeeeeeeeeee

      Tu ,eu sunt maistru si tu esti chiar o cu va maxima. bilt ne a lasat cu ochi in soare din cauza Ta ca te a si futat la maxim ca ai avut salar maxim si nu meritai . Pleaca ordinara oricum te ai numiii...mumii

      Doar atat vreau sa va spunca pruncii mei ii cresc cu pensie si ajutor de la Bilt si nu ma pasa,am trecut prin toate in viata. Ce daca am aapartamnt de la Bilt?!

      TOT CURV RAMAAN! iubesc Bilt,comunista io

      [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    Oare de ce alții n-au reușit sa faca, ce-a făcut dl Blaga? Cum poate cineva sa spună de rău, când el a salvat fabrica?! Era bine sa vina investitor străin?! Văd ca asa îi place romanului... dar ce-i al nostru, trebuie sa ramana al nostru!

    De ce n-au făcut altii mai bine ca el? Pt ca nu s-au luptat cum s-a lupat el, pt ca nu sunt mulți în stare sa-și prețuiască oamenii și sa le plătească slariile la timp, atâția ani. Multora le-a întins câte un fir de par, dar au tras prea tare și-au picat, cu fire cu tot, iar dacă îmbătrânește, n-o face degeaba.  

    Are prea mult bun simț pt câinii care-l pandesc.

    Oricum, angajații il iubesc și il respecta. A trecut prin multe și va mai trece cu succes. 

    1. Sunt pentru acest comentariu, Blaga este un om cu caracter!

    Blaga! Nu i baga in seama pe carcotasi de mai sus, sunt aia care nu fac nimic, nu sunt in stare de nimic. Continuati drumul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb